Hlavní obsah

Do bitvy miliard za Mbappého vstoupil další gigant. Padne historický rekord?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaný vývoj událostí. O Kyliana Mbappého z Paris Saint-Germain dlouhodobě stojí Real Madrid a značná část fotbalové veřejnosti již víceméně počítá s tím, že francouzský rychlík do Bílého baletu dříve nebo později zamíří. 24letou hvězdu by si ale prý do svých řad přál nově získat i Liverpool. Agent Marco Kirdemir v rozhovoru pro španělský portál Marca šokoval prohlášením, že Reds jsou za jednoho z nejlepších hráčů planety připraveni zaplatit 250 milionů eur (bezmála šest miliard korun) plus bonusy, čímž by ho učinili nejdražším fotbalistou historie. Proti jeho tvrzení se ale ostře ohradil někdejší obránce Liverpoolu José Enrique.

Foto: twitter.com/PSG, Twitter

Kylian Mbappé oslavující titul PSG v kabině.

Článek

Mbappé strávil posledních šest let ve službách PSG, které za něj v létě 2018 po dokončení ročního hostování poslalo do Monaka astronomických 180 milionů eur. Tím ho učinilo druhým nejdražším fotbalistou vůbec, v závěsu za jeho stále ještě současným spoluhráčem Neymarem, za něhož pařížský velkoklub o rok dříve vysázel Barceloně ještě o 42 milionů eur více.

A ačkoliv Mbappému se v hlavním městě Francie individuálně dařilo opravdu výtečně (260 zápasů, 212 gólů a 98 asistencí), sám cítí, že je pravý čas na změnu. I proto vedení PSG informoval o tom, že stávající kontrakt, platný do června 2024, neprodlouží.

Nejdražší fotbalové přestupy historie

HráčSezonaKamCena v mil. eur
Neymar17/18PSG222
Kylian Mbappé18/19PSG180
Philippe Coutinho17/18Barcelona135
Ousmane Dembélé17/18Barcelona135
João Félix19/20Atlético Madrid127

Pařížané by jej tedy rádi prodali ještě v tomto přestupovém období. Mbappé je totiž podle renomovaného serveru Transfermarkt.com společně s Erlingem Haalandem jedním ze dvou vůbec nejhodnotnějších fotbalistů planety. Pustit jej na trh volných hráčů za rok by tak pro PSG znamenalo, že za svůj drahokam nedostanou ani korunu, respektive euro.

Dlouho se očekávalo, že Mbappé po konci v PSG (ať už přijde kdykoliv) nabere směr Madrid a bude oblékat dres tamního Realu. Madridský velkoklub o něj konstantně jeví eminentní zájem, navíc vzorem francouzského forvarda byl v dospívání Cristiano Ronaldo. Přestup byl dokonce na spadnutí již minulé léto, nakonec z něj ale sešlo.

Real každopádně i během tohoto přestupového období platí za favorita na zisk Mbappého služeb, pokud tedy Francouz ze své domoviny opravdu zmizí již v nejbližších týdnech či měsících. Podle zmíněného Kirdemira je ale jméno Mbappého coby potenciální posily propíráno i na Ostrovech. „Liverpool se chystá konkurovat Realu a je připraven zaplatit za Mbappého pořádné jmění, mělo by jít o 250 milionů eur plus bonusy," hlásí Kirdemir, jenž se ve fotbalovém prostředí pohybuje dlouho a měl by tedy být s celou situací do určité míry obeznámen.

Ne všichni ale Kirdemirovi důvěřují. Například bývalý bek Liverpoolu José Enrique se proti jeho spekulacím poměrně ostře ohradil na svém Instagramu. „Ale no tak. Co tenhle člověk kouří? Nepřivedli jsme ani Bellinghama, jehož jsme opravdu potřebovali a stál by nás daleko méně," připomněl Enrique, že jeden z přestupových cílů Reds nedávno zamířil do Realu Madrid.

Podle Kirdemira každopádně závisí konečné rozhodnutí na hráči, nikoliv na tom, který z klubů je připraven PSG zaplatit více. A to by mohl být pro Liverpool kámen úrazu. Mbappé se totiž sice pyšní bohatou sbírkou trofejí – je mistrem světa z roku 2018, šestkrát vyhrál francouzskou ligu, třikrát pohár a dvakrát ligový pohár. Stejně jako celé PSG ale stále ještě čeká na úspěch v Lize mistrů, nejprestižnější klubové soutěži. A fakt, že Reds skončili v uplynulém ročníku Premier League až pátí a v příštím ročníku tak budou hrát pouze Evropskou ligu, by velmi pravděpodobně mohl Mbappého od potenciálního rekordního přestupu odradit.

Reklama