Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vánoční trhy v Opavě se rozšíří i na Horní náměstí a přinesou řadu novinek

Opava |

Opava už myslí na Vánoce. A chystá novinky. Změní se zejména Vánoční trhy, které budou nově probíhat jak na Dolním, tak i na Horním náměstí.

Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Novinkou bude oproti minulému roku, že budeme mít dva vánoční stromy jak na Horním, tak na Dolním náměstí. Dále budeme mít program, který bude připraven jak pro děti tak pro dospělé na Dolním náměstí, ale také bude probíhat na tom Horním náměstí. Novinkou velkou budou vratné kelímky s motivy města Opavy. Budou to smaltované kelímky, plecháčky, které si budou moci návštěvníci odnést také domů za menší poplatek.”

Sníží se tak každoroční množství plastového odpadu, který
při provozu prodejních stánků s nápoji vzniká. Kromě vratných plecháčků se budou teplé nápoje prodávat i do ekologických papírových smart eko kelímků.

Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “V rámci Dolního náměstí bude taky speciální bar, ve kterém se bude prodávat vánoční punč, který bude mít v 1, patře, nad sebou vyhlídku, na které budou moci návštěvníci sledovat buď koncert, nebo vánoční výzdobu, kterou město připraví.”

Zatímco vánoční trhy s bohatým kulturním programem, budou probíhat od 23. listopadu do 22. prosince, prodej vánočního punče a případného občerstvení bude zajištěn až do Tří králů.

Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Co se týče provozovatele, nebo toho, kdo bude vánoční trhy provozovat, tak je agentura pana Pavla Spáleného, se kterou jsme se domluvili na pořádání tohoto kulturního programu, který bude probíhat víceméně čtvrtek, pátek, sobota, kdy budou připraveny koncerty.”

Monika Štěpánková, odbor kanceláře primátora Opavy: “Do loňského roku organizoval trhy pan Židlavský. Skončila mu smlouva a proto jsme se rozhodli zauvažovat nad tím, jakým způsobem se budou trhy pořádat dál. Vymysleli jsme jakýsi koncept a do té práce vlastně přišla nabídka pana Spáleného. Již dříve se trhy pořádaly na obou náměstích a pro nás to byl zase zajímavý koncept, kdy vlastně na Horním náměstí by se měl soustředit prodej řemeslných výrobků a výrobků týkajících se Vánoc a na Dolním náměstí by měl probíhat hlavní program.”

Na Horním náměstí bude také tradičně umístěn Betlém a Zvonička a na malém pódiu budou připravena i víkendová představení pro děti.

Nahlásit chybu


K tématu

Opava je na zimu připravena. Plán údržby přináší i novinky

29. listopadu 2023 2:13 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Sněhová nadílka Opavu nepřekvapila. Město se na ni připravilo s předstihem. O sjízdnost komunikací a schůdnost chodníků se starají technické služby, které mají v zásobě dostatek soli, solanky i inertního materiálu na celou zimu.

Basketbalisté Opavy získali po 20 letech titul mistrů národní ligy

1. června 2023 23:06 | Opava | Jiří Cileček

Basketbalisté Opavy slaví po 20 letech pátý ligový titul. Čtvrté finále nad Děčínem vyhráli 108:104 po prodloužení a sérii ovládli 3:1 na zápasy. Svěřenci trenéra Petra Czudka triumfovali poprvé od roku 2003 a po osmnácti zlatech v řadě Nymburka, který při cestě až z předkola play off vyřadili v semifinále. Zajistili si tak účast v Lize mistrů. Děčín byl ve finále popáté a stejně jako v letech 2015, 2016, 2017, 2019 se musel spokojit se stříbrem.

Adventní městečko ve Frýdku-Místku letos nabídne i Zimní kino

27. listopadu 2023 17:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Adventní městečko ve Frýdku-Místku letos nabídne program až do pátku 29. prosince. Návštěvníci se mohou těšit na hudební vystoupení i pohádková představení. Chybět nebudou stánky, zvířátka, adventní dílny a další. Letošní novinkou bude navíc filmové promítání přímo na náměstí.


Letecká havárie na Opavsku byla námětem cvičení složek IZS

Včera 18:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letadlo mělo po startu z letiště technické potíže, vzápětí se zřítilo a narazilo do stroje, který se zrovna chystal na start. V obou strojích bylo 20 lidí, kteří utrpěli různá zranění. Na místě byli i mrtví. Takový byl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému na Opavsku.

Ostravské včely budou mít pořádný výhled. Úly mají pod věží radnice

Věž nové radnice v Ostravě bude mít nový netradiční účel. Na ochoze totiž městské lesy chystají úly pro včely, které pomohou s opylováním květinových záhonů i stromů v Komenského sadech a okolí centra. Podle odborníků může být vysoko položený úl výhodou.

Opavou prošel slavnostní průvod k 800 let města. Zapojili se do něj školky, školy, sportovci i spolky

Včera 19:33 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava slaví FEST. To byly dva dny plné zábavy úplně pro všechny, kterými vyvrcholily oslavy 800 let od první písemné zmínky o městě. Zahájeny byly slavnostním průvodem Setkání věků v čele s králem Přemyslem Otakarem I..

Krok za Šimonka vykonali v Novém Jičíně i policisté, hasiči a zdravotníci

V Novém Jičíně se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporu chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.

Dny města Orlové proběhly rovnou na čtyřech stagích

Dny města Orlové 2024 nabídly bohatý program plný hudby, tance a aktivit pro děti i dospělé.

Program pro krajské volby představila SOCDEM. Kandidátku vede Svatopluk Němeček

Včera 12:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

V Ostravě představila svůj program pro krajské volby strana SOCDEM. Lídr kandidátky lékař Svatopluk Němeček se chce zaměřit na problémy ve zdravotnictví a dalšími prioritami strany je dostupné bydlení nebo levná energie.

Diamo rozšířilo imisní monitoring u heřmanické haldy

Včera 12:10 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Státní podnik Diamo rozšířil monitorování imisí kolem haldy Heřmanice v Ostravě. Nově se měří nepřetržitě na dvou místech. Mobilní stanice jsou umístěny v nejbližších obydlených místech od odvalu. Diamo chce 20. června představit, jak by mohla sanace haldy pokračovat.

Muži SK Stonava jedou na vítězné vlně

Včera 13:30 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Uplynulý víkend byl ve znamení bouřlivých sportovních vítězství. Čeští hokejisté dokázali na Mistrovství světa vybojovat zlato a z mistrovského titulu se radovali i fanoušci karvinských házenkářů. Radost z dalšího vítězství panovala ale také ve Stonavě. Muži SK Stonava vybojovali na domácím trávníku další body.

Ve Frýdku-Místku hořela střecha rodinného domu. Hasiči uchránili majetek za 4 miliony

Včera 10:41 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pět jednotek hasičů zasahovalo v úterý krátce po poledni u požáru střechy rodinného domu ve Frýdku-Místku. Plameny hasiči krotili 40 minut a další půl hodinu požár likvidovali. Kvalitním a bleskovým zásahem uchránili majetek za 4 miliony korun. Celková škoda je tak zhruba 150 tisíc.

ZUŠ B. Martinů v Havířově se zapojila do festivalu ZUŠ Open, žáci se prezentovali v ulicích města

Základní umělecká škola Bohuslava Martinů v Havířově se opět zapojila do celorepublikového festivalu ZUŠ Open. Poprvé se žáci prezentovali přímo v ulicích města.

Den dětí a Opava slaví FEST. Tisíce lidí se bavily v Městských sadech a na Sádráku na oslavách 800 let města

Včera 20:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Druhý den oslav 800 let města si opět užili děti i dospělí. V městských sadech byl připraven Dětský den se spoustou atrakcí jako kolotoče, soutěže a dílničky a děti pobavili i Karol a Kvido nebo Michal Nesvadba. Odpoledne pak Opava slaví FEST vyvrcholil koncerty u Stříbrného jezera.

MŠ Edvarda Beneše v Opavě slaví 50 let. Původně se jmenovala Budovatelská

26. května 2024 20:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

MŠ Edvarda Beneše v Opavě letos slaví 50 let. Vznikla v roce 1974 pod názvem Budovatelská a postavena byla pro 180 dětí. Od té doby jen vzkvétá.

ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele II. etapy stavby jižního obchvatu Opavy mezi Hradeckou a Olomouckou ulicí

26. května 2024 19:22 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohly zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

Příští rok začne II. etapa stavby jižního obchvatu Opavy. ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele

24. května 2024 12:23 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohly zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

Opava ušetří miliony na energiích díky fotovoltaickým elektrárnám na střechách škol a MDPO

23. května 2024 19:57 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Město Opava připravuje řadu energetických projektů. V současné době už má vypsáno výběrové řízení na 8 fotovoltaických elektráren, které se objeví mimo jiné na střechách školských zařízení.

Planetární stezku v Opavě doplnila nová planetka. Je pojmenována po prvním rektorovi SU

23. května 2024 19:36 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě slavnostně odhalili model planetky Černohorský. Její umístění v modelu Sluneční soustavy je poctou historicky prvnímu rektoru Slezské univerzity v Opavě Martinovi Černohorskému.

Vánoční trhy v Opavě se rozšíří i na Horní náměstí a přinesou řadu novinek
Vydáno 29. června 2023 13:53, Opava, Yvona Fajtová
Opava už myslí na Vánoce. A chystá novinky. Změní se zejména Vánoční trhy, které budou nově probíhat jak na Dolním, tak i na Horním náměstí.

Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Novinkou bude oproti minulému roku, že budeme mít dva vánoční stromy jak na Horním, tak na Dolním náměstí. Dále budeme mít program, který bude připraven jak pro děti tak pro dospělé na Dolním náměstí, ale také bude probíhat na tom Horním náměstí. Novinkou velkou budou vratné kelímky s motivy města Opavy. Budou to smaltované kelímky, plecháčky, které si budou moci návštěvníci odnést také domů za menší poplatek.”

Sníží se tak každoroční množství plastového odpadu, který
při provozu prodejních stánků s nápoji vzniká. Kromě vratných plecháčků se budou teplé nápoje prodávat i do ekologických papírových smart eko kelímků.

Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “V rámci Dolního náměstí bude taky speciální bar, ve kterém se bude prodávat vánoční punč, který bude mít v 1, patře, nad sebou vyhlídku, na které budou moci návštěvníci sledovat buď koncert, nebo vánoční výzdobu, kterou město připraví.”

Zatímco vánoční trhy s bohatým kulturním programem, budou probíhat od 23. listopadu do 22. prosince, prodej vánočního punče a případného občerstvení bude zajištěn až do Tří králů.

Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Co se týče provozovatele, nebo toho, kdo bude vánoční trhy provozovat, tak je agentura pana Pavla Spáleného, se kterou jsme se domluvili na pořádání tohoto kulturního programu, který bude probíhat víceméně čtvrtek, pátek, sobota, kdy budou připraveny koncerty.”

Monika Štěpánková, odbor kanceláře primátora Opavy: “Do loňského roku organizoval trhy pan Židlavský. Skončila mu smlouva a proto jsme se rozhodli zauvažovat nad tím, jakým způsobem se budou trhy pořádat dál. Vymysleli jsme jakýsi koncept a do té práce vlastně přišla nabídka pana Spáleného. Již dříve se trhy pořádaly na obou náměstích a pro nás to byl zase zajímavý koncept, kdy vlastně na Horním náměstí by se měl soustředit prodej řemeslných výrobků a výrobků týkajících se Vánoc a na Dolním náměstí by měl probíhat hlavní program.”

Na Horním náměstí bude také tradičně umístěn Betlém a Zvonička a na malém pódiu budou připravena i víkendová představení pro děti.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000037981/vanocni-trhy-v-opave-se-rozsiri-i-na-horni-namesti-a-prinesou-radu-novinek