King of Daylights

PEPA. Rodinný dům do každé vesnice zvítězil ve středoškolské soutěži budoucích architektů

Střešní okna, světlíky do plochých střech i světlovody mohou pozitivně ovlivnit vnitřní prostředí různých typů budov a dodat jim jedinečný charakter. Ukázal to 19. ročník soutěže King of Daylight (Král denního světla), kterou pro studenty středních odborných škol stavebního zaměření pořádá společnost VELUX Česká republika.

Zadání pro studenty středních škol stavebního zaměření je už 19 let stejné: zpracovat vlastní návrh rodinného domu nebo jiné stavby s využitím výrobků značky VELUX – střešních oken, světlíků nebo světlovodů. Hlavními kritérii hodnocení jsou architektonická kvalita stavby, dispoziční řešení, energetická efektivita a kvalita vnitřního prostředí. A studenti mají o navrhování budov s dostatkem denního světla a čerstvého vzduchu velký zájem.

Letošní účast byla nadprůměrná, zapojilo se 261 studentů z 12 středních škol. Ze školních kol postoupilo do celostátního finále 72 prací, které posuzovala dvoučlenná mezinárodní porotave složení Ing. arch. Zina Ambroz (Junquera Arquitectos, Madrid) a Ing. arch. Jan Kratochvíl (Fakulta architektury VUT v Brně, vlastník a provozovatel serveru o architektuře archiweb.cz). Ve finále bylo oceněno 10 studentských projektů a soutěžící a jejich pedagogové získali odměny v celkové hodnotě 140 tisíc korun.

S úrovní soutěžních návrhů byla spokojena i odborná porota. „Je neuvěřitelné, kolik prací každý rok vytvoříte, máte můj obdiv,“ řekl soutěžícím Jan Kratochvíl. „Zadání této soutěže mám velmi rád, protože se zabývá tím, o čem architektura je. Není to primárně o konstrukcích a materiálech, i když je samozřejmě potřeba, aby tyto věci fungovaly. Ale architektura je hlavně o tom, jaké prostředí vytváříte, jak působí na lidi a jaké k tomu používáte světlo, materiály, tvary, barvy.“

Do příštích ročníků Jan Kratochvíl studentům doporučil, aby volnost v zadání soutěže, kterou v budoucí praxi určitě mít nebudou, využili k tomu, aby svým návrhem vyjádřili svůj postoj, své názory a priority.

King of Daylight 2023 – výsledky

1.místo v kategorii Rodinný dům

Rodinný dům PEPA
Lenka Drastichová, SPŠ stavební Opava, vedoucí práce: Ing. arch. Tomáš Fischer

Autorka navrhla dům se sedlovou střechou, obytným podkrovím a klasickými proporcemi. Vítězná práce podle poroty v konkurenci ostatních návrhů nevyčnívala na první pohled, ale patří k těm, které se člověku při bližším zkoumání líbí pořád více. Výhru si zasloužila pro svou uměřenost, „normálnost“, citlivý přístup k rozvoji českého venkova a zohlednění charakteru vesnického prostředí.

RD PEPA
RD PEPA | Zdroj: VELUX

„Na rozdíl od jiných soutěžních projektů zde není žádný problém s proporcemi, s nadměrnou velikostí místností ani zbytečnou tvarovou složitostí. PEPA je archetypální dům, na který jsme zvyklí, už vyladěný historickým vývojem. Nedá se mu skoro nic vytknout, je téměř dokonalý ve své jednoduchosti, ale přesto není nudný. Vše je podtrženo výborným grafickým zpracováním,“ zhodnotil vítězný návrh Jan Kratochvíl a dodal:  „V architektuře není potřeba dělat drahé návrhy a obrovské prostory. I citlivá, drobná práce je velmi důležitá. Přístup autorky k rozvoji české vesnice je hodný ocenění a příkladný, protože není malých úkolů a zaujmout lze i jednoduchým domem.“

2. místo v kategorii Rodinný dům
RD PHINEAS
David Daněk, SPŠ stavební Opava, vedoucí práce: Ing. arch. Tomáš Fischer

3. místo v kategorii Rodinný dům
BUNGALOW IN23
Martin Bobiš, SPŠ stavební Valašské Meziříčí, vedoucí práce: Ing. Pavla Nováková

Freestyle – jakýkoliv typ stavby

Dělené 1. místo v kategorii Freestyle – jakýkoliv typ stavby
Bytový dům CAPTIONIS
Václav Richtár, SPŠ stavební Ostrava, vedoucí práce: Ing. Iva Polochová

Dělené 1. místo v kategorii Freestyle – jakýkoliv typ stavby
Stvořidla – The Rocks
Tomáš Vrána, SPŠ stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod, vedoucí práce: Ing. Radek Wasserbauer

2. místo v kategorii Freestyle – jakýkoliv typ stavby
016
Barbora Kocmanová, SŠ stavební Třebíč, vedoucí práce: Ing. arch. Jiří Šnerch

red