Muzeum Napajedla vystavuje hračky Libuše Niklové a jejich kopie z celého světa

foto Zahájení výstavy Jak šel kocour do světa v Muzeu Napajedla, 29. června 2023, Zlínsko. Výstava představuje hračky navržené Libuší Niklovou pro Fatru Napajedla a jejich mutace, kopie a repliky z různých koutů světa.

Napajedla (Zlínsko) - Muzeum Napajedla ode dneška vystavuje plastové harmonikové hračky navržené Libuší Niklovou v 60. letech minulého století pro Fatru Napajedla a zejména jejich kopie a napodobeniny z různých koutů světa. Výstava Jak šel kocour do světa potrvá do 8. října, řekla ČTK vedoucí muzea Barbora Košutová.

Fotogalerie

"Vystaveno je celkem 95 kusů harmonikových zvířat, z toho 14 kusů je originálů od Libuše Niklové, zbytek jsou napodobeniny," uvedla. Hračka v podobě kocoura se stala ikonickou. Niklová pro Fatru Napajedla navrhla i další harmonikové hračky - psa, tygra či lva.

Vystavené kopie a napodobeniny harmonikových hraček patentovaných Libuší Niklovou pocházejí ze sbírky Lukáše Tomana, který vypátral řadu verzí harmonikových hraček z více než 25 zemí světa. Vyrobené byly bez autorčina vědomí. "Pan Toman je posbíral po celém světě, v Asii, Jižní Americe, celé Evropě, Polsku, Brazílii či Japonsku," uvedla Košutová.

Kopie se od originálu liší více či méně, zejména barevností, velikostí i použitým materiálem. "Je vidět, že někde se šetřilo. Původní kocour je z pevného PVC, imitace jsou z lehkého plastu, lehce se deformují. Liší se také tím, jaká je v zemi kultura. Jsou tady barevné vietnamské hračky křiklavých barev, asijské hračky mají zešikmené oči. Hračky jsou v různých barvách - křiklavé růžové, oranžové, zelené i žluté. Kocourek se také mění v kočičku, jsou tady i imitace psů a dalších hraček, variant je spousta, ale převažuje kocour," uvedla vedoucí muzea.

Některé napodobeniny mají také přidělaná kolečka či mašli kolem krku. "Skladů harmoniky je také méně nebo více. Všechny by měly hrát, ale vydávají různé zvuky," uvedla Košutová.

Na výstavě nechybí i kocour v nadživotní velikosti a panely s fotografiemi a informacemi o Niklové či technickým výkresem harmonikových hraček. Návštěvníci mohou zhlédnout video o harmonikových hračkách, připravena bude i dílna pro děti, kde si budou moci vytvořit harmonikovou hračku z papíru. Autorem výtvarné podoby výstavy je syn návrhářky, výtvarník Petr Nikl.

Muzeum nabízí také stálou expozici Hřiště hraček, která představuje hračky Libuše Niklové a Alfréda Kluga. "Je to naše nejnavštěvovanější expozice. Návštěvníci tam nacházejí hračky, na které třeba zapomněli a měli je doma. Je to interaktivní expozice, pro děti i rodiče, mohou si tam hrát," uvedla vedoucí muzea.

Výtvarnice, malířka a designérka Libuše Niklová (1934 až 1981) se proslavila především tvorbou pro děti. Její plastové hračky, gumáčci, nafukovací zvířata či pískací harmonikové figurky bavily za socialismu několik generací dětí. Niklová byla v Československu průkopnicí designových hraček a také jako jedna z prvních začala pracovat s polyetylenem a měkčeným PVC. Dokázala snoubit originální výtvarný návrh s důvtipnou technologií a dosáhnout sériové velkovýroby jedinečných hraček. Zlínská rodačka navrhla hračky pro Gumotex Břeclav, kde také pracovala, a poté pro Fatru Napajedla, pro kterou začala pracovat v roce 1961. Velkým hitem z dílny Niklové se na počátku 70. let staly nafukovací sedátka ve tvaru buvola, slona nebo žirafy a nafukovací člun Viking. Velký úspěch slavila i s natahovacími zvířátky, ikonou byl kocour.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 21:00 12°C

Celá předpověď