Josef Frank, zapomenutá oběť v procesu s Rudolfem Slánským

29. červen 2023

Bylo mu 43 let, když ho oběsili. Za nic. Josef Frank, jedna z obětí procesu s údajnou skupinou generálního tajemníka československých komunistů Rudolfa Slánského. Proč musel umřít? Na to v pořadu Portréty odpoví historik Zdeněk Doskočil.

Mezi obžalovanými ve vykonstruované skupině Rudolfa Slánského byl Josef Frank jedním z nejvýše postavených komunistů: byl zástupcem generálního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Československa Rudolfa Slánského, odpovědným od roku 1941 za oddělení průmyslu a stavebnictví, plánování, finance a obchod; po reorganizaci v září 1951 dozoroval hospodářskou správu i technický sekretariát Ústředního výboru.

Čtěte také

Rodák (1909) z Prostějova měl poměrně nízké vzdělání (pět tříd obecné školy a čtyři třídy reálky), podle všeho byl ale schopným organizátorem, aktivním od 30. let ve strukturách KSČ, v odborech i spotřebním družstevnictví.

Prakticky celou válku prožil v nacistických koncentračních táborech. Vzhledem k funkci pomocníka táborového velení v oddělení „arbeitsstatistik“ ovlivňoval pracovní nasazení mnoha spoluvězňů.

Nejpřísnější trest

Čtěte také

Možnost mnohým pomoci znamenala i současně nutnost mnohým do určité míry uškodit, což mu po válce vyneslo zapsání na seznam válečných zločinců vydaný mezinárodní komisí OSN v září 1946, kde Frank figuroval na základě podkladů dodaných bývalými francouzskými vězni.

Pravdu v tomto případě se nikdy nepodařilo zjistit a je příznačné, že zatímco těsně po válce bylo jakékoli provinění Franka československými komunisty odmítnuto, v listopadu 1952 před soudem byl Frank komunistickou justicí za své válečné činy označen za zrádce.

Stejně odpovídá dobové atmosféře, že Frank byl souzen za údajné napomáhání Rudolfu Slánskému, ale vůbec se nehovořilo o jeho skutečných proviněních, například o nelegálních operacích se zbožím a zahraničními měnami, díky kterým KSČ po válce získávala peníze na činnost.

Čtěte také

Frank byl zatčen jako jeden z posledních mezi obžalovanými, koncem května 1952. S vysokou pravděpodobností věděl, do jak neřešitelné situace se dostal, proto přistoupil na spolupráci s vyšetřovateli a před soudem odrecitoval celé odstavce absurdních obvinění a sebeobvinění, za která potom požádal o nejpřísnější trest. Dostal ho. V tehdejší vypjaté antisemitské kampani byl Frank jedním ze tří obžalovaných v procesu, kteří nebyli židovského původu.

Byl oběšen 3. prosince 1952 ráno o páté, žádost pozůstalých o vydání ostatků k uložení do rodinného hrobu nebyly vyslyšeny a popel všech, na nichž byl trest smrti vykonán, byl státní bezpečností vysypán na silnice v okolí Prahy. Josef Frank byl rehabilitován v roce 1963 a v dubnu 1968 mu prezident Ludvík Svoboda udělil vyznamenání Hrdina ČSSR in memoriam.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.