Hlavní obsah

Ohlédnutí za draftem: Bonkův účes, bráchové v Montrealu a česko-slovenská úderka u Bedarda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z českého pohledu to nevypadá na převratný zápis do dějin, nashvillský draft 2023 byl hlavně ve znamení Connora Bedarda, kterého si podle očekávání na prvním místě vybralo Chicago. Co zajímavého ale letošní talentová burza ještě přinesla?

Foto: Christopher Hanewinckel, Reuters

Connor Bedard se stal hlavní hvězdou letošního draftu

Článek

Nejméně Čechů od roku 2016

Před letošním draftem tipoval Sport.cz 7-9 českých nadějí, jejichž jméno zazní v Bridgestone Areně. Nakonec to byla sedmička Čechů, což je nejméně od roku 2016, kdy bylo vybráno kvarteto Libor Hájek, Filip Hronek, Vojtěch Budík, Filip Helt. Letos se nedostalo např. na stříbrné medailisty z MS do 20 let brankáře Tomáše Suchánka, ani jeho reprezentačního spoluhráče Gabriela Szturce.

Společně v Hradci, společně u Canadiens

Pokud jste měli štěstí, mohli jste před pár lety potkat sourozence Xhekajovi pod Bílou věží v Hradci Králové, kde mají příbuzné. Synové albánského otce a české matky se teď mohou společně sejít také v NHL. K nedraftovanému Arberovi, který se v minulé sezoně stal miláčkem montrealských fanoušků i díky nebojácnému stylu a schopnosti vyhrávat bitky, si Canadiens vybrali ze 101. místa jeho bratra Floriana, jenž působil v Hamiltonu v OHL. Ontarijská juniorská soutěž dodala do letošního draftu nejvíce hráčů - 35.

Bonk připomněl tátu i mulletem

Před 29 lety byl Radek Bonk draftován v Hartfordu jako trojka a jeho fotky z té doby ukazují, že na vrcholu popularity byl ‚jágrovský' mullet. Oldschoolový účes ve stylu ‚nahoře byznys, vzadu party' připomněl i Bonkův syn Oliver, kterého si z 22. pozice vybrala Philadelphia. „Chtěl jsem to udělat jako poctu tátovi. Snažil jsem se, co to šlo," tvrdil osmnáctiletý obránce narozený v Kanadě. „Bylo to od syna pěkné, ale můj účes byl samozřejmě lepší," prohlásil Bonk senior.

Česko-slovenská klika v Chicagu

Chicagská volba Connora Bedarda z prvního místa zastínila další výběry Blackhawks, kteří ale výrazně sázeli na česko-slovenskou ekipu. Ve druhém kole si na nové adrese kanadského supertalentu zvolil gólmana Adama Gajana a útočníka Martina Mišiaka. Ve třetím a pátém kole je doplnila česká dvojice forvardů Jiří Felcman a Marcel Marcel, jehož volbu v Chicagu vtipně doplnili větou: 'To je náš pick pick'.

Forza Italia!

Italští hokejisté loni sestoupili z elitního společenství mistrovství světa a tento rok si návrat ve skupině IA nevybojovali. V Nashvillu ale země, kde je náboženstvím fotbal, slavila nečekaný zářez. Gólman Damian Clara, jenž nastupuje za juniorku švédského Färjestadu, byl draftován v závěru druhého kola zásluhou Anaheimu na šedesátém místě. Překonal tak italské maximum z roku 2011, kdy si Daniela Catenacciho vybralo Buffalo na 77. místě.

Reklama

Související témata: