Liberecká zoo má devět mláďat kopytníků, mezi nimi i soba karelského

foto Liberecká zoo má devět mláďat. Všechna patří do skupiny kopytníků a všechna se narodila v červnu. Mezi přírůstky je i ohrožený sob karelský (na snímku) nebo kůň Převalského. 

Liberec - Liberecká zoo má devět mláďat. Všechna patří do skupiny kopytníků a všechna se narodila v červnu. Mezi přírůstky je i ohrožený sob karelský nebo kůň Převalského. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí zoo Barbora Tesařová.

Soby karelské, které se ve volné přírodě vyskytují jen ve Finsku, chová liberecká zoo od roku 2013. Letošní mládě je sedmé narozené v jejím výběhu. "Soby karelské, které bylo ještě před nedávnem vidět v zoologických zahradách jen zřídka, dnes díky úspěšným odchovům v Evropě chová již 27 institucí, ve kterých se za poslední rok narodilo 23 mláďat," uvedla Tesařová.

Sobům karelským na začátku 19. století hrozilo vyhynutí, nyní jsou na tom znatelně lépe. "Populaci zachránila a obnovila zvířata dovezená z oblasti zvané Karélie, která se nachází mezi Finskem a Ruskem. Tam přežíval malý zbytek populace. Díky této translokaci a intenzivní ochraně došlo ve Finsku k jeho obnově a druh se začal v 70. letech minulého století úspěšně šířit. Několik let už také probíhají úspěšné snahy o repatriaci v zoo odchovaných jedinců zpět do volné přírody," uvedl liberecký zoolog Luboš Melichar.

Cenný je i přírůstek koně Převalského, který je posledním žijícím divokým druhem koně. Liberecká zoo je chová od roku 2017 a za tu dobu se v ní narodilo 13 hříbat. Většina z nich byla za účelem posílení chovů umístěna do jiných evropských zoologických zahrad. "Poslední transport proběhl 21. června, kdy dvě loňská mláďata byla na doporučení koordinátora chovu převezena do dánského Safari parku Knuthenborg," dodal Melichar.

Mezi tradiční mláďata v liberecké zoo se zařadil sameček zebry Chapmanovy. Tento druh je v Liberci už od roku 1970 a jde v pořadí o 109. mládě tohoto druhu. Poslední přírůstek má ale drobnou anomálii, když má místo pbvyklých hnědých duhovek modré a je celý světleji zbarvený. "Je to způsobeno menším množstvím přírodního barviva melaninu v těle a zvířatům nezpůsobuje žádné zdravotní problémy či komplikace," řekl zoolog.

Novými přírůstky v liberecké zoo jsou také buvolec běločelý, antilopa koňská, lama vikuňa, nahur modrý a dvě mláďata přibyla i v početném stádu koz šrouborohých.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď