Květoslav Šimek
30. června 2023 • 09:10

Pozdě, ale přece. České atletky v „důchodu“ přebíraly evropské medaile

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět roků už nezávodí, přesto si Denisa Helceletová (36) na Zlaté tretře Ostrava převzala dvě medaile. Zlato z mistrovství Evropy 2012 a bronz z roku 2014 z běhu na 400 metrů překážek. Rodačka z Karviné se jich stylově dočkala na stadionu, kde rozjížděla velkou kariéru. Dodatečný bronz z ME 2012 přebírala i Zuzana Hejnová.



„Pozdě, ale přeci,“ komentovala Denisa Helceletová. „Jedna medaile po 11 letech, druhá po 9...“ S úsměvem popíchla i svého muže, vícebojaře Adama Sebastiana Helceleta. „Konečně získávám medaile jako Helceletová, to musí mít Adam radost.“

V Helsinkách 2012 i v Curychu 2014 závodila ještě jako Denisa Rosolová. Ve Finsku doběhla druhá, jenže vítězná Irina Davydovová z Ruska byla dodatečně potrestaná za doping. Na třetí místo se ze stejného finále posunula Zuzana Hejnová.

Davydovová ovládla i mistrovství Evropy v Curychu. Její výsledky byly od 20. června 2012 do 30. června 2015 kvůli nesrovnalostem v biologickém pase anulovány. O obě zlaté medaile přišla a Česky se po letech v pořadí posunuly.

Medaile jim během slavnostního zahájení Zlaté tretry na krk pověsil Libor Varhaník, předseda ČAS. Elitní české překážkářky tím rozšířily unikátní sbírky medailí. Hejnová jich na velkých akcích získala osm, Helceletová sedm.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud