Začíná světový juniorský šampionát

30.6.2023 Petr Klimpl

Začíná světový juniorský šampionát

V rumunské Baia Mare se bude konat první červencový týden Mistrovství světa juniorů v orientačním běhu.

Proti minulým letům dojde ke změně programu, v průběhu šesti dnů se bude bojovat v pěti závodech o devět kolekcí medailí. V pondělí se přímo v hostitelském městě koná závod ve sprintu, v úterý se v okolí stejné arény v Baia Mare poběží závod sprintových štafet. Hned ve středu je na programu závod na krátké trati s arénou Cavnic, který se po delší době poběží bez kvalifikace (bude to dlouhý den - závod začně v devět, skonči po třetí hodině). Ve čtvrtek bude zasloužené volno, v pátek opět v Cavnic bude závod na klasické trati (tradičně dlouhý průběh závodu, ještě o hodinu delší než krátká trať) a v sobotu bude na pořadu závěrečný závod tříčlenných štafet opět v Cavnic.

Oba sprintové závody se poběží v městském prostoru, kde je vysoká hustota zástavby, hustá síť asfaltových cest ale i volná prostranství; oblast je převážně rovinatá, bez výraznějších výškových rozdílů. Prostor lesních závodů je v nadmořské výšce 600 až 900 m n. m. Terén je tam středně až hodně kopcovitý. Vegetace je velmi rozdílná, od průběžného lesa až po těžko průchodné hustníky popř. polomy, je tam také několik velkých otevřených ploch. Průběžnost a viditelnost se liší od nízké po vysokou. V terénu jsou i skály a kamenité útvary i terénní tvary.

Na startu budou závodníci z 41 zemí, každá země může postavit do každého závodu jednotlivců až šest závodnic/závodníků, poběží tedy přes 150 juniorek a téměř 180 juniorů.

Česko pod vedením Pavla Košárka reprezentuje šest juniorek (Ema Černá, Lucie Dittrichová, Anna Karlová, Michaela Metelková, Markéta Mulíčková, Barbora Smolková) a šest juniorů (Daniel Bolehovský, Jiří Donda, Martin Gajda, Jakub Chaloupský, Jan Strýček a Matyáš Štregl). V loňském roce získala česká reprezentace na MSJ v Portugalsku dvě medaile (stříbro Anna Karlová ve sprintu a bronz sprintová štafeta), vedle toho i další umístění na "velké bedně" a v TOP10. Navázat na tyto úspěchy nebude jednoduché, ale většina úspěšných závodníků z loňska poběží i letos (Karlová, Mulíčková, Chaloupský, Bolehovský, Strýček), takže snad...

Juniorská reprezentace se na šampionát připravovala na řadě domácích soustředění, byla v květnu i na tréninkovém pobytu v dějišti JMS v Baia Mare, kde se mj. potkala i s některými dalšími týmy, které budou patřit k favoritům. Těmi budou opět hlavně severské země a Švýcaři, ale juniorská špička se hodně rozrůstá, především v kratších závodech (Sprint a krátká trať).

Web šampionátu je tady.


« zpět