Trenér PSG Galtier byl zadržen v kauze údajných rasistických výroků

30.06.2023, 13:20
Aktuality
Christophe Galtier (© AFP)

Trenér Paris St. Germain Christophe Galtier byl zadržen v rámci vyšetřování případu údajných diskriminačních a rasistických výroků. Šestapadesátiletý kouč čelí obvinění, že se během předchozího angažmá v Nice dopustil nevhodných poznámek na adresu hráčů tmavé pleti a muslimů. Agentura AP s odkazem na státního zástupce Xaviera Bonhommea uvedla, že ve vazbě je také trenérův syn John Valovic-Galtier.

O údajných Galtierových výrocích psal v srpnu roku 2021 tehdejší ředitel Nice Julien Fournier v e-mailu, jenž se v dubnu dostal na veřejnost. "Odpověděl mi (Galtier), že bych měl vzít v úvahu realitu tohoto města a že bychom neměli mít v týmu tolik černých a muslimských hráčů. Řekl mi o své touze výrazně změnit složení týmu a specifikoval, že chce co nejvíce snížit počet muslimských hráčů," napsal Fournier tehdy Daveu Brailsfordovi, šéfovi sportovní sekce společnosti Ineos, která je majitelem OGC Nice.

Galtier už dříve důrazně popřel, že by se podobných výroků dopustil, a prohlásil, že podnikne právní kroky proti lidem, kteří poškodili jeho čest. Někdejší obránce je podle médií už po jedné sezoně na odchodu z PSG. Pařížský tým sice pod Galtierovým vedením obhájil francouzský titul, ale v Lize mistrů vypadl už v osmifinále s Bayernem Mnichov.

Autor: ČTK

Komentáře (87)

Přidat komentář
kilobyte

Bylo tam ještě něco a nebo je fakt zadržen kvůli tomu, že chtěl mít v týmu míň muslimů?

Reagovat
mistr129

No jednak, a jednak to ani neřekl on sám, ale někdo někde psal, že někdo něco řekl

Reagovat
Salfovic

A co je na tom, co údajně napsal, jako trestného

A zajímalo by mě, co je myšleno tím ,,zadržen´´.

Reagovat
Mass

Zadržen píšou noviny, aby to bylo dramatičtější. Byl vypovídat na policii, a ten druhý "zadržený", jeho syn, tam byl jako svědek.

Reagovat
Salfovic

Dík, to jsem si tak nějak myslel.

Reagovat
nani92

choré

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, jak jsou podobné záležitosti ošetřené ve francouzském trestním právu, ale ten Galtierův postoj určitě v pořádku není. Zrovna tohle by se za rasismus dalo označit, i když úplně neznám širší kontext.

Reagovat
$dolar$

To snad nemyslis vazne

Reagovat
smazaný uživatel

Proč chtěl snižovat počet muslimských a černošských hráčů? Neměl by skládat tým podle kvality hráčů, popřípadě tak, aby mu seděli do systému? Víra ani rasa s tím přece vůbec nesouvisí. Nerozumím, čeho tím chtěl dosáhnout.

Reagovat
romeo351

O této kauze nevím moc, ale nešlo Galtierovi o to, že hráči jiné kultury, vyznání nemohou nejsou vždy dostatečně připraveni k tréninku?

Reagovat
zekq

aha ty jsi debilek a proto francie vyhrala mistrostvi sveta 2018 kde je v podstate 99% hracu muslimy

Reagovat
romeo351

Reagovat
m.sali

záleží na přesným vyjádření, který nemam. ale příde mi naprosto validní argument bejt minimálně skeptickej mít v týmu hráče dodržující ramadán, který prostě každej rok nebudou měsíc sezóny stoprocentní. podobně jako když si koupil Afričana, tak si musel počítat s tím, že během mistrovství Afriky o něj minimálně na měsíc přídeš. todle prostě nemá s rasismem nic společnýho a je to objektivní fakt.

Reagovat
kilobyte

A ty jsi takový inteligent, že nevíš, že Ramadán není během MS. Takže na jejich výkony během MS nemá vliv.

Reagovat
smazaný uživatel

Může být i během MS, taky jsem to nevěděl, ale může být kdykoliv během roku.

Reagovat
kilobyte

Tak během MS je jednou za čas. Klubům to "rozbije" skoro každou sezónu.

Reagovat
samoyed

Christophe Galtier allegedly said in an email about his former OGC Nice squad:

'You have built a team of scum. There are only blacks and half the team go to the mosque on Friday'.

Asi neslo hele..

Reagovat
Salfovic

Já to tam v meziřádku jasně čtu.

Reagovat
Pepe1911

já tam "v meziřádku" čtu, že nemá rád negry a muslimy

Reagovat
Rudnevs

Hoc to nie je jasne preukazatelne, ja to tam tiež vidím. Ze chodia v piatok do mešity, mu podľa mňa vadí z organizačných dôvodov (že sa nekoncentrujú na tím, zápasy, tréningy, nie su dostupní, tím sa musí prispôsobovať ich výletom do mešity a podobne). Kebyže je čiste len rasista, nespomenie vyslovene, že tam chodia v piatky. Kebyže som právnik, takto by som to obhajil.

Reagovat
samoyed

Se mi libi jak jste se oba chytli toho "half the team go to the mosque on Friday" a uplne ignorujete prvni vetu a prvni pulku ty druhy. Jako ja nevim, ale kdyz typek rekne "mame tym plny grazlu, jsou tam samy cernosi", tak ani neni nutny cist mezi radky..

Reagovat
Rudnevs

Chytili sme sa toho, lebo to v tom texte je dôležité. Kebyže napíše len prvé tri vety, tak neni o čom, ale tá tretia tomu dodáva iný význam.

Reagovat
Pepe1911

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale muslimové jsou i v ostatních klubech, že jo, ti v pátek nechodí do mešity? To je potom otázka nějakých interních pravidel a toho, jak mají nastavené smlouvy.

Reagovat
samoyed

Patek vecer spousta ateistu nebo i vericich chlasta. Fotbalisti nevyjimaje. Ale beda jak muslimove chteji zajit do mesity. To uz je pres caru..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
mistr129

to samý třeba ramadán, mě naprosto fascinuje, že hráči musí plnit výživu, pštrosa, video, a pak je nechají klidně celý den bez přísunu vody a jídla

Reagovat
Salfovic

Mě spíš fascinuje, jak se ve 3. tisíciletí může někdo takovejma píčovinama řídit.

Reagovat
mistr129

což je bohužel tak 7 miliard lidí

Reagovat
masly008

Reagovat
Mass

allegedly

Reagovat
Kucka

Reagovat
inferno08

Protože muslimští hráči dodržují ramadán, což má neblahý vliv na jejich výkonnost? Já bych taky v týmu nechtěl hráče, co celý den nejí a nepije.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá to neblahý vliv na jejich výkonnost. Benzema střílel během ramadánu hattricky v playoff LM a ani u ostatních jsem si nevšiml, že by na měsíc vypadli z formy. Samozřejmě můžou být i případy, kdy to nějaké problémy může způsobit, ale určitě to nejde takhle zevšeobecňovat.

Reagovat
inferno08

Hm, až na to, že benzemovi půst skončil před výkopem, prtz byl duben a slunce zapadlo před zápasem, takže se mohl normálně napít a i něco sníst. Zkus hrát ligu dejme tomu od 15h v červnu bez toho, aniž by ses napil a najedl.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, Ramadán ale není v červnu. Navíc, během Ramadánu se hrají mraky ligových zápasů, většina odpoledne, a nevšiml jsem si, že by se muslimští hráči potýkali s hromadnými poklesy výkonnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Teda teď se dívám, že může být i v červnu, myslel jsem, že ten termín je zhruba daný jako naše Velikonoce, zase jsem chytřejší.

Reagovat
samoyed

Ta citace co jsem daval vyse padla od Galtierova syna po prvnim ligovym zapase v srpnu. Ramadan je brezen-duben, takze ten svatek ani zivotosprava muslimu s tim nema nic spolecnyho.

Reagovat
samoyed

*Ramadan v roce 2023 byl brezen-duben. Kazdopadne posledni v srpnu byl nekdy 2013, takze logicky ten vyrok neodkazuje na Ramadan.

Reagovat
inferno08

Ta tvoje citace nedokazuje nic. To je jen nějakej nasranej výrok. Pochybuju, že hlavním problémem pro trenéra bylo, že mu půlka týmu chodí v pátek do mešity.

Daleko větší problém je, když ti půlka týmu odmítá jíst a pít. Já bych fakt nechtěl mít v tymu hráče, co se při zápase ani nenapijou.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč s tím nemají problém ostatní trenéři?

Reagovat
inferno08

Třeba mají, ale asi nechtějí být zadržení policií.

Reagovat
samoyed

>Pochybuju, že hlavním problémem pro trenéra bylo, že mu půlka týmu chodí v pátek do mešity.

No.. ano. To se tady snazim celou dobu rict. Jeho problem je, ze ma v tymu cernochy a muslimy.

Reagovat
inferno08

Ramadán je pohyblivý svatek v roce 2018 končil až 14. června.

Reagovat
Jordi Alba

Co když jeho systém je mít bílej tým?

Reagovat
Eichel

Pretože každý, kto má skúsenosti s prácou v kolektíve tak vie, že sa lepšie pracuje ak je si kolektív kultúrne blízky a pracuje v kultúrne blízkom prostredí. Ja keby skladám futbalový tím tak tiež sa snažím o to aby mal nejakú identitu a bol čo najviac homogénny pretože predpokladám väčšiu súdržnosť takej skupiny. Zároveň sa dosť nahovno pracuje ked sú tam výrazne kultúrne odlišnosti a musíš brat v úvahu aj prípadný problém v adaptácii keď berieš hráčov z úplne iného konca sveta. Proste je to úplne normálne. Tak ako Xavi v Barcelone prioritne ide po Španieloch. Chce nech rozpráva kabína rovnakým jazykom, bola kultúrne blízka, ich rodiny sa tam cítili dobre, nebol problém s adaptáciou atď atď.. veď je absolútne bežné že tímy majú prioritne domácich hráčov a tam kde nemajú možnosť zohnať domáceho hráča odpovedajucej kvality tak tam to doplnia legionármi. Kopec tímov ktoré boli skladane ako mix legionárov a zopár odchovancov mali problémy.

Reagovat
$dolar$

A co je ti do toho, jak on chtel mit slozenej tym?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cr7sux

ba naopak, mentalita a víra v souhře týmu může hrát dost. obzvlášť čím radikálnější ve své víře hráči budou

Reagovat
mimi_united

Francúzsky dezolát? Niečo ako náš Uhrík, na internete hrdina, v realite zbabelec

Reagovat
Top5scout

Reagovat
$dolar$

Reagovat
smazaný uživatel

Pobyt v base plné černochů a muslimů mu teda nezávidím.

Reagovat
John Obi Mikel

Taky ho bude chtít snížit.

Reagovat
Dubov

Jaký je za něco takového (rasismus) ve Francii nejpřísnější trest?

Reagovat
Salfovic

Ukamenování nebo upálení (případně i snězení) podle departmentu.

Reagovat
Moshe Dajan

Zablokování účtů na sociálních sítích, to je pro dnešní e-lidi přísné podobně jako dřív rány bičem.

Reagovat
Salfovic

Však už taky několik mladistvých spáchalo sebevraždu, když si nemohli dát na instáč vyfocenou večeři.

Reagovat
bartes

Reagovat
antimadrista

Nedivim se, za chvili budou bily francouzi v mensine

Reagovat
Axelrose

Nevím jak dlouho jsi tam nebyl, ale oni už v menšině jsou.

Reagovat
Kucka

No jasně, tak tady si rád přečtu zdroj.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Axelrose

Stačí tam nějakou dobu žít, případně mít známé.

Já tam byl v letech 2005 - 2014 a už v tu dobu, pokud jsi chtěl najít opravdu " bílého" francouze", byla to docela fuška.

Protože poměrně dost lidí, tam má předky z nějakých bývalých kolonií, a různě se to mezi sebou mísí. Třeba Marseille už v té době byla převážně "neevropská".

Takže já to neberu z nějakého zdroje, ale z vlastní zkušenosti. Samozřejmě jinak to vypadá na severu a jinak na jihu země, ale už v tu dobu mi to tak přišlo.

A to nejsem žádný rasista, naopak tam mám pořád několik přátel jiné barvy pleti i vyznání. I když to jsou vlastně všichni, protože já pobožný nejsem.

Reagovat
Kucka

Tak jasně, taky jsem tam žil a v nějakých částech (sever Paříže, Marseille apod.) to tak může být, ale celkově určitě menšina nejsou. Zajímala mě právě nějaká data, protože někde jsem rychlým googlením jenom našel poměr 80:20 pro etnické Francouze.

Reagovat
Axelrose

Samozřejmě nevím, co si Frantíci představují pod pojmem etnický Francouz, ale 80:20 mi přijde dost mimo.

https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/francie-etnicky-puvod-obyvatel

Tohle bych bral jako pravděpodobnější

Reagovat
mistr129
Reagovat
TopinB

Reagovat
vceradnesazitra

Jdou tři slimáci po ulici a najednou jeden vybouchne. První slimák se podiví: "To jsem nevěděl, že to byl muslimák".

Reagovat
antimadrista

Reagovat
Rattlesnake

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Gazdo

Reagovat
mistr129

Reagovat
patas92

Reagovat
Mass

Reagovat
Arnar Resmusonn

Reagovat
Byleth

Reagovat
Xavi

Reagovat
Pepe1911

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Jason_

to nie je rasizmus ale strach že mu zničoho nic polovica tými na mesiac prestane jest a pit

Reagovat
Salfovic

Každopádně Galtier v Nice výsledky měl, tak by mě zajímalo, nakolik ho poslechli.

Reagovat
Mass

Četl sem, že mu hrozí až tři roky vězení a pokuta 45k €.

Ale pochybuju, že se něco takovýho stane, zatím mají jen "uniklý" email od bývalého sportovního ředitele Nice, který dokonce tvrdí, že ten email není od něho. AFP se nepodařilo email verifikovat. Podle france24 se i hráči postavili za Galtiera.

I kdyby se obvinění ukázala jako nepodložená, škoda už byla učiněna.

Za mě teda Galtier, kdyby neměl rád muslimy, nejde pracovat do klubu vlastněným Katařany.

Reagovat
houdic

Nemá rád muslimy, ale má rád peníze to je pak volba dost jednoduchá

Reagovat
Nieuwendyk

Přitom Dave Brailsford byl GDS v cyklistickém týmu Ineos (dříve Sky) a nikdy tam žádný muslimy ani černoši neměli

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele