Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Příběh slavíka a staré zahrady


Příběh slavíka a staré zahrady
Recenze knihy: Kdo roste v zahradě
Autor: Kateryna Michalicyna, Oksana Bula
Originální název: Co rośnie w sadzie
Nakladatelství: Host
Počet stran: 48
Kniha Kdo roste v zahradě od ukrajinské autorky Kateryny Michalicyny a ilustrátorky Oksany Buly je půvabným a citlivým dětským příběhem, který se hodí jako první čtení, ale zároveň je vhodný i pro děti, které ještě neumí číst a rádi listují knihou spolu s rodiči.

Příběh sleduje slavíka, který se po zimě vrací z Afriky domů a hledá vhodné místo pro své hnízdo v zahradě. S každým stromem a keřem, který ve staré zahradě potká, zapřede společný hovor, v němž se dozvídá detaily o jejich životě a také o jejich plodech. Malý čtenář se tak dozvídá, co je na jednotlivých druzích stromů a keřů zvláštního a jak je pozná. Kniha tak otevírá dětem branku nejen do světa zahrady, ale také do světa poznání.

Ukázka knihy


Příběh slavíka však nezůstává pouze ve věcné a vzdělávací rovině. Kniha nenásleduje pouze tuto povrchovou linku, která by dětem představila zahradní rostliny a tím své poselství zakončila. Kniha mezi řádky rozplétá také pozadí dědečka, zakladatele této zahrady, který již nežije, a jeho milované babičky, která v zahradě hospodaří se svou vnučkou. Slavík si zase vzpomíná na svého tatínka, který mu ukázal, jak si postavit hnízdo a najít si to správné místo pro život. Příběh tak dětským čtenářům odhaluje důležitost rodinných tradic, vazeb a vzpomínek.

Ukázka knihy


Kdo roste v zahradě je volným pokračováním knih Kdo roste v parku a Kdo roste v lese. Tato série knih nejenže přináší radost ze čtení, ale děti zároveň vzdělává.

Kniha je v překladu Jiřiny Dvořákové poutavým a hodnotným přírůstkem do dětské literatury. Autorka Kateryna Michalicyna a ilustrátorka Oksana Bula dokázaly s jemností a citlivostí vyprávění přenést čtenáře do prostředí staré zahrady, a to v kombinaci nejen poutavého příběhu, ale také jemných ilustrací, jež vytváří atmosféru, která dokáže pohladit duši čtenáře. Při čtení knihy se člověk ocitá v prostředí plném vůní květin a vnímá křehkost a detaily pastelových ilustrací, které dotvářejí celkový zážitek.

Ukázka knihy


Ve společnosti této knihy se budou děti bavit, ale naučí se také pozorovat a poznávat rostliny a přírodu kolem sebe.

Kniha v neposlední řadě oslovuje také dospělé čtenáře. Její hloubka a sdělení o důležitosti rodiny a vzpomínek jsou univerzální a přesahují věkové kategorie. Při čtení se člověk může zamyslet nad vlastními rodinnými vazbami a ocenit hodnotu kořenů, které nám pomáhají pochopit naše skutečné já.

Kdo roste v zahradě je příjemná a něžná kniha, která obohacuje dětskou literaturu o citlivý příběh, krásné ilustrace a významné poselství o rodinných vazbách a kořenech, které nás formují. A co víc, bezesporu má i sílu inspirovat děti a jejich rodiče zasadit si svůj vlastní strom nebo keř, který bude třeba jednou vykládat přilétajícím ptáčkům ten jejich společný příběh.

Hodnocení autora recenze
70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70%
V obchodech(224 - 268 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Divoké devadesátky v detektivce Václava Neuera
Recenze knihy Dávid a Goliáš

V japonském zajateckém táboře
Recenze knihy Sestry pod vycházejícím sluncem

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?