Miroslav Stulák učí v Chebu téměř 30 let, letos dostal od starosty ocenění

29. červen 2023

Miroslav Stulák obdržel na začátku letošního roku ocenění starosty Chebu za dlouholetou činnost v oblasti rozvoje školství a vzdělávání. Právě tomu zasvětil opravdu velký kus svého života.

Miroslav Stulák se narodil 8. prosince 1959 v Mostě, kde také vystudoval gymnázium. Po úspěšném vykonání maturitní zkoušky byl přijat na Pedagogickou fakultu v Plzni. V závěru studií dosáhl významných sportovních úspěchů a získal dva tituly akademického mistra Československa v ledním hokeji a kopané.

Po ukončení základní vojenské služby se vrátil na Mostecko, kde pět let vyučoval na středním odborném učilišti. V roce 1989 se s rodinou přestěhoval do Chebu, kde nejprve pracoval na středním odborném učilišti strojírenském.

Vedle výuky se začal zabývat také organizováním charitativních akcí. Hned v roce 1990 se mu podařilo od chebských podnikatelů získat prostředky na zakoupení zdravotnického materiálu pro oddělení ARO chebské nemocnice.

Kromě těchto aktivit začal Miroslav Stulák organizovat i setkání studentů chebských středních škol s významnými osobnostmi, především z oblasti sportu, kultury, vědy a politického života. Do této doby se mladí lidé setkali již s 962 osobnostmi.

V roce 1994 Miroslav Stulák kývl na nabídku chebského gymnázia, kde začal vyučovat dějepis a zároveň se stal manažerem školy. Vede také školní nadační fond Gaudeamus, jehož prostřednictvím získal pro gymnázium finanční prostředky, které pomohly zkvalitnit podmínky pro výuku na škole a zabezpečit nadstandartní vybavení.

Od 90. let pravidelně organizuje dnes už mezinárodní dějepisnou soutěž gymnázií, která se v průběhu let vypracovala v největší týmovou studentskou soutěž v republice. Vloni na podzim se konal již 30. ročník. Na přípravě soutěže se vedle studentů a absolventů gymnázia podílejí také nejvýznamnější historici České a Slovenské republiky.

Už přes 30 let organizuje Miroslav Stulák rovněž oblíbené zájezdy do pražských divadel. Za kulturou odvezdl už přes sto tisíc lidí.

Za aktivity na poli školství a kultury obdržel v předchozích letech například prestižní Cenu Učené společnosti České republiky (2012), Medaili 1. stupně Ministerstva školství (2016) nebo Stříbrnou medaili Senátu (2018).

Co je podle něj špatně v českém školství? Jak se staví k výuce dnešní mládeže? Co ho do Chebu přivedlo? A jak se vlastně dostal k organizaci dějepisné soutěže? I to si poslechněte v rozhovoru!

Spustit audio