Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Kopfstein: Létání je svoboda, kterou jinde nezažijete

Do povědomí sportovní veřejnosti pronikl Petr Kopfstein v roce 2016, kdy jako druhý Čech dostal pozvánku do elitní letecké série Air Race. U akrobacie samozřejmě zůstal i po konci seriálu před čtyřmi lety, pravidelně se účastní airshow v Česku i zahraničí. V poslední době navíc propadl i jiné atraktivní sportovní disciplíně, byť poněkud "přízemnější" – triatlonu a závodům Ironman.

Petr Kopfstein
zdroj: Toyota ČR

Už třikrát startoval na triatlonu v domovských Karlových Varech a přes něj se postupně propracoval i k Ironmanům. "Teď mám za sebou čerstvě závod Ironman 70.3 na Mallorce a byl to krásný zážitek. Loni jsem jel stejný závod v Zell am Zee a rok předtím v portugalském Cascais," říká Kopfstein.

Na extrémních závodech ho baví zejména jejich komplexnost. "Člověk si sáhne opravdu hluboko, jak fyzicky, tak psychicky. Ale mám ty závody moc rád, byť vše beru na velmi amatérské úrovni a cílem je vždy hlavně závod bezpečně dokončit," dodává.

Triatlon bere zároveň jako zábavnou součást fyzické přípravy, která je u letců nesmírně důležitá. "Snažím se sportovat skoro neustále, abych se udržel v kondici do letadla. Přetížení a síly, která tam na nás působí, jsou opravdu extrémní," vysvětluje Kopfstein.

Létání pro něj byla vášeň už od prvního momentu. "Do letadla jsem se dostal za první vydělané peníze během vysoké školy. Veškeré volné prostředky jsem od začátku utrácel za létání. Jako vystudovaný ekonom jsem se tedy dvakrát nechoval," usmívá se.

Vrcholem pro něj byla série Air Race. Do ní se dostal po dvou sezonách v nižším Challenge Cupu. V prvním ročníku vyhrál finále ve Spielbergu, v druhém stál čtyřikrát na stupních vítězů. Až pak přišla pozvánka mezi elitu.

"Byla za tím obrovská spousta práce, hodin ve vzduchu, hodně odříkání, ale stálo to za to. Byl to sen, který mi připadal jako absolutně nesplnitelný a na míle vzdálený, ale nakonec se to podařilo. Finální výběr trval více než rok, " vzpomíná pětačtyřicetiletý letec.

V sezoně je téměř každý víkend na nějaké letecké akci nebo show a nabídky mu chodí i ze zahraničí. "Na létání je nejvíc fascinující svoboda pohybu, kterou jinde nezažijete. Tam nahoře to prostě musíte milovat," uzavírá Kopfstein.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články