InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Burleska Ginger Wixxie: Odepnout ženě podvazky někteří muži dnes už ani neumějí. Měli by se učit

   Autor: Michaela Neumannová

    Autor: Michaela Neumannová

AKTUALIZOVÁNO - 1.7.2023 10:41

MILEVSKO - Mladá umělkyně a burleska Ginger Wixxie besedovala v Komunitním centru v Milevsku ve středu 28. června. Dala nahlédnout do tajů umění, prastarého jako lidstvo samo. Jde o hravé svádění, erotično v uměleckém podání, ale pozor, dál už ani o krok! Na závěr Ginger Wixxie, jinak Veronika Vrzalová původně z Tábora, potěšila přítomné atraktivním živým vystoupením, které v branži nazývají act. Kdo jej neviděl, může litovat. Zvláštní nebo symbolické, že návštěvnicemi byly skoro samé ženy?

 

Kdo je burleska

Burleska je taneční umění, jehož počátky se objevují v 19. století v Anglii. Název je spjat se smíchem a pobavením. První představení parodovala vážná představení, politiku a současné dění. Nedílnou součástí burlesky je erotično. Nejen proto měli vysoce postavení často zájem o zákaz těchto aktivit, ale ženy si vždy cestu našly. Od 90. let dvacátého století se tanečnice snaží o renesanci zapojením akrobatických prvků, používají neobvyklé propriety.

Umělkyně může být kým chce, je hravá, drzá, naivní či andělská. Především ale autentická a sebevědomá. K vystoupení patří bohatě zdobené kostýmy, některé nové a nákladné od módních návrhářek. Jiné mohou být vintage, třeba upravený župánek z padesátých let po babičce. Číslu to pak dodá další osobitý rozměr. Typické jsou ozdoby s třásničkami zvané pasties, které se lepí na bradavky. Tanečnice s nimi dokážou dělat divy a různě kroutit a třást.

Pestře barevné šaty jsou zdobené flitry, třpytkami, třásněmi. Doplňují je klasické rekvizity jako boa, vějíř nebo klobouk, někdy také netradiční maska, bič a dokonce pizza. Burlesky používají výrazné, šperky, doplňky a make-up. Zejména řasy musí mít minimálně několik centimetrů. Svůdnou choreografii si připravují samy a ve spolupráci s publikem občas i improvizují.

„Kamarádce se stalo, že při cestě do Vídně jí ukradli kostýmy v hodnotě čtvrt milionu. Takový vějíř stojí minimálně devět tisíc. Přitom jsou to modely šité na míru, pro nikoho dalšího nemají význam," přidala perličku tanečnice, která přijela pobesedovat do Milevska.

Svádění má tisíc podob

Veronika zmínila své taneční vzory a představila několik světových i domácích umělců. Jako burlesky můžete vidět kohokoliv, na vzhledu, věku ani pohlaví nezáleží. Na jevišti vystupují ženy štíhlé, baculaté, mladé, staré, jednotlivci i páry, dokonce i muži. Mezi umělci nechybí matka tří dětí, vozíčkářka, sedmdesátiletá tanečnice nebo baleťák. „Každý si vybere umělecký pseudonym, který je pro něj výstižný a důležitý. Ginger vychází z mé rezavé barvy vlasů, takže se nemůžu obarvit, a Wixxie vzešlo z přezdívky ze střední školy," prozradila Veronika. Miluje Itálii, čtyři měsíce žila ve Florencii, to ovlivnilo její tvorbu. Svůdně tančí a vystupuje s pizzou nebo špagetami, které jí a zapije červeným .

„Ráda komunikuji s publikem, jednomu bezvlasému divákovi jsem několikrát leštila hlavu svými ňadry, moc si liboval. Nechám je svléknout rukavičku, rozepnout korzet, odepnout podvazek. Ale mnozí to ani neumějí, měli by se to naučit," směje se burleska.

V letech 2014-15 absolvovala burleskní akademii, kde se naučila svůdně svlékat a objevit své vnitřní světlo. Za dva roky byla u zrodu Kabaretu Punklesque, kde působila. Natočila videoklip s hudební skupinou, věnovala se modelingu, focení a přehlídkám. Potřebovala

si odpočinout od velké pracovní zátěže. Tak si udělala čtyři měsíce volno a odjela do Florencie. Načerpala nové síly a inspiraci pro knihu.

Vystoupení si umí užít i senioři

V roce 2022 začala zase vystupovat, předvádět prádlo, oprášila svá původní čísla a vytvořila nová. Jedno věnovala Sofii Loren, kterou obdivuje.

Burlesku spojuje i s dobročinností. Pro benefici v domově seniorů svůj act upravila. „Byl to obrovský úspěch, babičky s chodítkem byly nadšené, dědečkům se program moc líbil. Jsou jiné publikum. Vzhledem ke svému věku už se nebojí a jsou skvělí," svěřila se Veronika.

Na podzim chystá Ginger Wixxie řadu vystoupení a benefici pro psí hospic, být burleskou ji naplňuje. „Burleska mi dala sebevědomí, sebelásku a přátele. Naučila jsem se umění podporovat druhé, vidět na každém něco dobrého, plnit si své sny. Mám plný šatník nádherných kostýmů, poznala jsem, že i celebrity jsou normální lidé a dělají chyby. Chci na světě zanechat trochu radosti," uzavírá Veronika Vrzalová.

V příštích Jihočeských týdenících si můžete přečíst, co o dnešní Ginger prozradila její rodina a spolužačky, které si nenechaly její besedu ujít.

Kdo je Ginger Wixxie Veronika Vrzalová (*1991) pochází z Tábora. Studovala propagační grafiku na Umělecko-průmyslové škole v Bechyni. Studium završila na Metropolitní univerzitě v Praze oborem Mediální studia. Dvanáct let žije v Praze a pracuje v reklamní agentuře. Spoluzaložila Kabaret Punklesque. Napsala knihu Florencie, má (sebe)láska, která je těsně před tiskem. Jako koníčku se věnuje umění burlesky, modelingu, učí se zpěvu.

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Klarisa Babinhek 

    Reagovat

     

    Baba jako kyrysar! Tohle je kus pravýho masa! Pozor, toto není urážka, nýbrž pochvala!

    Vloženo 11.10.2023 22:11:11

  • Realista 

    Reagovat

     

    Každý se něčím živí a když se to lidem a jak vidno v galérii především ženám líbí...

    Vloženo 1.7.2023 15:11:34

    • Hanka 

      Reagovat

       

      Jižním a východním směrem od nás se to líbí mužům. Ženský tam musí bejt kus.

      Vloženo 1.7.2023 15:38:29

  • HC 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 1.7.2023 12:16:34

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace