Energetika města Frenštát pod Radhoštěm vstává ze dna

regiony

Město Frenštát pod Radhoštěm uspělo při podání žádostí o dotace v rámci státního Programu EFEKT III výzvy EFEKT 3/2023 a EFEKT 2/2023 Ministerstva průmyslu a obchodu.

Energetika města Frenštát pod Radhoštěm vstává ze dna
Ilustrační foto
1. července 2023 - 12:00

Město obdrželo rozhodnutí o poskytnutí dotace ve výši 190 tisíc korun na tvorbu energetické koncepce. Zároveň získalo ze stejného programu dotaci na zavedení energetického managementu ve výši 215 tisíc korun.

V projektu Zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu města probíhá v těchto dnech sběr dat a stanovují se prioritní objekty města, u kterých je nejvyšší energetická náročnost.  „Cílem energetického managementu je zavedení systému řízení spotřeby energií při zabezpečování činností a chodu města za účelem dlouhodobého snižování dopadů na životní prostředí, jehož významným vedlejším efektem je také snižování provozních nákladů," vysvětlil Rudolf Prašivka, energetik města, odbor financí a rozpočtu MěÚ Frenštát pod Radhoštěm.

V budovách v majetku města Frenštát pod Radhoštěm právě probíhá energetický audit, a to i v budovách příspěvkových organizací. „Předpokládaný termín ukončení auditu a odevzdání závěrečné hodnotící zprávy je stanoven do 30.09.2023. Zpráva bude obsahovat také návrhy na optimalizaci tzv. energonostitelů, což jsou například teplo a teplá voda, elektrická energie, plyn aj. Cílem je si zmapovat stav a navrhnout opatření ke snížení energetické náročnosti a přínos úspor," doplnil energetik města.



Na energetický management navazuje tvorba Místní energetická koncepce města Frenštát pod Radhoštěm, která bude čerpat právě z dat energetického managementu. Koncepce spolu s energetickým akčním plánem bude sloužit samosprávným orgánům města při rozhodování o otázkách spojených s energiemi.

Celkové náklady na projekt Zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu města dosáhnou výše 238 975 korun včetně DPH a celkové náklady na projekt Místní energetické koncepce výše 271 766 korun včetně DPH. Celkem tedy oba projekty budou představovat částku přes 510 tisíc korun, přičemž 405 tisíc korun pokryje získaná dotace.  Poskytovatelem získaných dotací je Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci státního Programu EFEKT III – výzvy EFEKT 2/2023 a 3/2023.

Moravskoslezskenovinky.cz informovala Ing. Iva Vašendová,  tisková mluvčí, Město Frenštát pod Radhoštěm.

(rp,moravskoslezskenovinky.cz ,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru rozděluje společnost a šíři nenávist?