Prvním jejím hotovým dílem je holubník na půdě gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci. „Kapacita je 100 holubů, po dokončení dalších budníků to bude 150. Má automatické zásobníky na vodu a krmivo, které dle potřeby dávkují,“ řekla Michaela Klimšová s tím, že holubník obývá už pět holubů.

„V létě jsou městští holubi zahnízděni, tak jsme do holubníku dali darované holuby, dva páry, a jednoho nalezence. Po adaptaci jim umožníme vylétnout. Měli by přitáhnout další holuby z náměstí a veřejných míst. Vajíčka budeme vyměňovat za atrapy a tím snížíme jejich stavy,“ popsala.

Inspirace v Německu

Michaela Klimšová přiznala, že nápad není její, ale pochází z Německa. „Tam něco podobného funguje 12 let, u nás až na jednu výjimku v Praze vůbec. Chtěla bych vybudovat síť holubníků v celé České republice,“ řekla žena, která se kromě projektu Městské holubníky věnuje grafice a marketingu.

Díky zázemí a dostatku potravy by měli ptáci strávit v holubníku až 80% času, i když bude otevřený. Nebudou tolik venku a znečišťovat veřejný prostor. „Proletí se, budou se slunit či koupat. Hledat potravu třeba v popelnicích už nebudou mít důvod. Budou proto zdraví, v kondici,“ míní Klimšová.

Holubi v přímém přenosu

Autorka projektu ví, že holubi nejsou mezi lidmi příliš oblíbení. „Lidé je mají za špinavé, obtěžující ptáky roznášející nemoci. Přitom holubi žili poblíž člověka odjakživa, přirozeně patříme k sobě. Ráda bych, aby se na ně lidé dívali jinak,“ přeje si.

Do holubníku v Bílovci i budoucích dalších budou proto instalovány kamery, aby je lidé mohli sledovat online a měli jejich život jako na dlani „Můžu říci, že na pozorování je to velice zajímavé,“ usmála se.

Hlavně bez násilí

Areál gymnázia historicky obývalo 100 až 150 holubů, což je skoro celá populace v Bílovci. „Dostávali se na půdu, znečišťovali kde co. Hledali jsme řešení,“ řekl ředitel gymnázia Pavel Mrva. Ředitel je odpůrcem násilných řešení typu deratizace či odstřel myslivci. „Proto mě zaujalo řešení paní Klimšové,“ dodal ředitel.

Pro Michaelu Klimšovou je projekt už hlavní pracovní náplní. „Probíhají již jednání s dalšími zájemci,“ uzavřela.

VIDEO: Záchrana holuba z okna katedrály sv. Bartoloměje v Plzni. 

Video
Video se připravuje ...

Záchrana holuba z okna katedrály sv. Bartoloměje v Plzni. MP Plzeň

Fotogalerie
7 fotografií