Nejstarší noviny na světě vydaly po 320 letech poslední číslo

Wiener Zeitung, vídeňský deník, již nebude tisknout denní vydání poté, co nedávná změna zákona znamenala, že přestal být jako tištěný produkt ziskový. Čtenáři si tak mohli téměř po 320 letech přečíst poslední číslo nejstarších novin na světě.

Zákon, který v dubnu schválila rakouská koaliční vláda, ukončil zákonnou povinnost firem platit za zveřejňování veřejných oznámení v tištěném vydání novin, čímž Wiener Zeitung přestal plnit roli úředního listu.

Tato změna měla podle Der Spiegel za následek odhadovanou ztrátu příjmů vydavatele ve výši 18 milionů eur a donutila list zrušit 63 pracovních míst, včetně snížení počtu zaměstnanců redakce z 55 na 20. Bude nadále publikovat online a doufá, že bude distribuovat tištěné měsíční vydání, i když tento plán je údajně stále ve vývoji. Noviny, které vlastní rakouská vláda, ale jsou redakčně nezávislé, začaly vycházet v srpnu 1703 a zažily 12 prezidentů, 10 císařů a dvě republiky.

Ve svém prvním vydání noviny uváděly, že budou přinášet přímé zpravodajství »bez řečnických a poetických glos«. V roce 1768 přinesl zprávu o koncertu, na němž vystoupil »obzvlášť talentovaný« dvanáctiletý chlapec. Jmenoval se Wolfgang Amadeus Mozart. Když bylo Rakousko poraženo v první světové válce, vydaly noviny zvláštní vydání s abdikačním dopisem posledního habsburského císaře, císaře Karla.

Ve svém posledním pátečním tištěném deníku otiskl úvodník, v němž obvinil z konce svého vydávání nový vládní zákon a uvedl: »Děkuji: Na stále více platformách se seriózní obsah uchází o pozornost s falešnými zprávami, kočičími videi a konspiračními teoriemi.«

V dubnu činil jeho náklad ve všední dny pouhých 20 000 výtisků, ačkoli o víkendech se toto číslo zdvojnásobilo. Jedním z posledních respondentů byl Arnold Schwarzenegger a také bývalí rakouští kancléři Franz Vranitzky a Wolfgang Schüssel.

Za nejstarší dochované noviny na světě se v současnosti považuje německá publikace Hildesheimer Allgemeine Zeitung, která poprvé vyšla v roce 1705.

(jb)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy