Putin při vzpouře slavil v Petrohradu, tvrdí ruský novinář píšící pro NYT

Novinář amerického listu New York Times Michail Zygar napsal komentář, v němž tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin byl během vzpoury šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina na večírku v Petrohradu. Podle něj to odkazuje na neudržitelnost autoritářského systému, který ruský prezident zavedl. 

Konkrétně mělo jít o večírek spojený s oslavami maturantů, kdy proplouvají lodě po řece Něvě a nad nimi praskají ohňostroje. Petrohrad je Putinovo rodné město, ten ho měl vždy rád a údajně „nikdy nevynechá soukromý večírek na řece, kde pozoruje proplouvající lodě,“ píše reportér NYT

„Letos tomu nebylo jinak. Hody proběhly bez problémů a Putin se na ně vydal z jachty Jurije Kovalčuka, prezidentova nejlepšího přítele a jednoho z nejvlivnějších oligarchů v zemi,“ líčí Zygar. 

O tom, že Putin zřejmě opustil Moskvu, EuroZprávy.cz informovaly přímo během Prigožinovy vzpoury. „Podle mých zdrojů blízkých Putinovu okolí – úředníků, administrátorů, novinářů, podnikatelů a dalších – je to zatím nejjasnější důkaz, že prezident je odtržen od reality,“ míní novinář ruského původu. 

Podle něj stále věří tomu, že Prigožinova vzpoura politickou situaci nijak nezměnila. „Ale mýlí se. Nejenže se atmosféra kolem Putina zásadně změnila, ale také roste chuť na změnu – a to i mezi prezidentovými blízkými. Pro mnohé, s nimiž jsem hovořil, Putinův systém vládnutí prostě už nemůže dlouho trvat.“

Zygar kritizoval Putina za nečinnost, když Prigožin brojil proti ruského ministru obrany Sergeji Šojguovi a náčelníkovi generálního štábu Valeriji Gerasimovi. Často vystupoval velmi vulgárně. „Takže když pan Prigožin začal kritizovat vojenské vedení – často v explicitních, expresivních dialozích – prezident neudělal nic, aby to zastavil,“ píše. 

„Brzy se z toho však stal problém. Pan Prigožin, který se vezl na vlně popularity, začal být ve svých odsudcích pana Šojgua stále osobnější a urážlivější,“ vyhodnotil Zygar. 

Týdny se Prigožin choval jako politik, který „vede volební kampaň“: setkával se s potenciálními stoupenci a kritizoval válečné úsilí. „V tom mu opět nebránil Kreml, který o jeho plánech věděl, ale rozhodl se proti nim nic nepodniknout,“ doplnil novinář přispívající pro NY Times. 

Rusko zažilo minulou sobotu ozbrojenou vzpouru vedenou wagnerovci, a především jejich šéfem Prigožinem, který před jejím začátkem prohlásil, že ruské ministerstvo obrany zaútočilo na jeho síly. Žoldnéři nejprve obsadili veškerá klíčová místa v Rostově na Donu, takže i prezident Vladimir Putin přiznal „složitou situaci“ ve městě.

Následně se vydali po dálnici přes Voroněž a Lipeck směrem na Moskvu, kam ale nedojeli. Prigožin totiž večer oznámil, že po domluvě s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem svým jednotkám nařídil, aby zastavily postup na hlavní město a vrátily se na své základny, což se také stalo. 

Běloruský lídr tento čtvrtek skutečně oznámil, že šéf wagnerovců Prigožin dorazil do Běloruska. „Jak jsem slíbil, pokud chcete strávit nějaký čas v naší zemi a odpočinout si, pochopitelně za svoje peníze, pomůžeme. Ale (běloruský ministr obrany Viktor) Chrenin řekl, že by takovou jednotku mohl využít jako součást armády. Já souhlasím,“ podotkl. 

Související

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

Více souvisejících

Vladimír Putin Rusko Wagnerova skupina (v přepisu z ruštiny Vagnerova) Jevgenij Prigožin

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Snímky první letošní silné bouřky v Čechách (30. března 2023).

Počasí: Na Česko míří silné bouře, varují meteorologové

Meteorologové znovu varují před nadcházejícími bouřemi, které mají v neděli udeřit na území Česka. Některé z nich mohou být místy intenzivní a provázené kroupami, silnými větry a přívalovými srážkami. Zvláště na západě a jihozápadě Čech hrozí rychlé zvedání hladin řek. Výstraha platí až do nedělní 20. hodiny.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Plzák španělský (Arion lusitanicus)

Velmi nebezpečný španělský slimák u českých hranic

Plzák španělský, známý svou žravostí, se dál šíří po Evropě a nyní se objevuje i v horských oblastech. Na jeho přítomnost upozorňují mimo jiné zástupci polského Krkonošského národního parku. Tento živočich navíc představuje riziko i pro psy a podobné šelmy.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Ruské bomby zasáhly hypermarket v Charkově. Uvnitř mohly být stovky lidí

Při ruském sobotním ostřelování ukrajinského města Charkov, které zasáhlo hypermarket se stavebním materiálem nacházející se v hustě obydlené čtvrti, zahynuly nejméně dvě osoby a dalších 24 utrpělo zranění. Uvedli to místní představitelé, napsala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy