Šikana, stalking či obtěžování. Vysoké školy řeší nevhodné chování, zavádějí ombudsmany i aplikace

Vysoké školy dělají změny, aby zamezily sexuálnímu obtěžování a nevhodnému chování pedagogů ke studentkám a studentům. Ostravská univerzita má od 1. července svou první ombudsmanku, všechny fakulty Univerzity Karlovy zase nově zřídily pro oznamování obtěžování speciální aplikaci. „Obrací se na mě jak studenti a studentky, tak i zaměstnanci a zaměstnankyně, vychází to tak půl na půl,“ říká ombudsmanka na Filosofické fakultě UK Pavla Špondrová.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

studentka prvák univerzita vysoká škola

Univerzita Karlova nově zřídila pro oznamování obtěžování speciální aplikaci (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Na co si nejčastěji stěžují zaměstnanci fakulty?
Je to taková klasická péče o kvalitní vztahy, mohou to být náznaky šikany nebo nějakého nefunkčního manažerského řešení. Spíš než nějaké radikální zásahy to vyžaduje informovanost, preventivní zásahy, proškolování v kompetencích. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Polovina oznámení se týká studentsko-vyučujících vztahů, polovina jsou zaměstnanecké, říká ombudsmanka na Filosofické fakultě UK Pavla Špondrová. Jaké problémy řeší?

A pokud jde o stížnosti studentů?
Řeší se jak sexuální obtěžování nebo spíš nějaké nevhodné narážky, vyjadřování, prokládání výkladu frázemi nebo vtipy, které se netýkají látky, ale mají být takovým zpestřením. Ale i ty instituce stojí o co nejférovější prostředí pro všechny, takže se snaží tomu předcházet.

Samozřejmě se vyskytly případy stalkingu, ale zrovna jeden, který jsem řešila já – pravidelné kontaktování, nevyžádané žádosti, pozvánky a pozdravy, tak to byl kontakt mezi studujícími. A pak jsem řešila stalking ze strany studentky vůči vyučujícímu. Případy jsou pestré a je jich honě. A často stačí jeden kontakt, kdy se potkám s osobami většinou zvlášť, tak to často stačí.

V čem by měla pomoci školská ombudsmanská platforma? Poslechněte si celý rozhovor v audiu v úvodu článku.

Vojtěch Bidrman, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme