Stovky Romů dorazily na místo rvačky v Pardubicích. Rakušan varoval před rozdmýcháváním sporů

Stovky Romů, které v neděli v Pardubicích protestovaly před hlavním vlakovým nádražím a následně se vydaly na pochod městem, dorazily na místo sobotní potyčky. „Jsme tu proto, abychom vládu upozornili, že i my jsme občané ČR a situace je napjatá,“ řekl Ferdinand Baník, jeden z účastníků protestu. Sobotní incident vyšetřuje policie a zabývá se jím i vládní zmocněnkyně pro romskou menšinu Lucie Fuková. Informoval o tom ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Zároveň varoval před rozdmýcháváním sporů. Shromáždění se obešlo bez konfliktů a větších problémů, řekla v 15:30 policejní mluvčí Markéta Janovská.

Protest byl reakcí na dosud neobjasněný sobotní konflikt v Anenské ulici v Pardubicích. Mladý Rom byl při potyčce zraněn, řekli organizátoři protestu. Podle nich byli protestující z celé ČR. Průvod Pardubicemi, většinou Romů, doprovázela policie, která usměrňovala dopravu.

„Komu prospěje rozdmýchávání sporů mezi Ukrajinci a Romy? Nikomu kromě těch, kdo ani Romy, ani Ukrajince nemají v lásce. My ostatní se nenechme strhnout k ukvapeným činům a ukvapeným soudům. Policie řeší a bude řešit všechny incidenty bez ohledu na to, kdo je pachatelem a kdo obětí,“ ujistil občany ministr vnitra.

„Sobotní incident v Pardubicích, ačkoliv přitáhl pozornost kvůli údajnému zapojení Ukrajinců, nijak nevybočuje z toho, co policie denně řeší. V ČR se v průměru stane více než 500 trestných činů denně. Policie musí denně reagovat a řešit 3,5 až čtyři tisíce relevantních událostí. I v tomto případě policie postupuje podle zákona, zjišťuje skutkové okolnosti a vyzvala k uklidnění situace,“ sdělil Rakušan ještě několik hodin předtím.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podrobnosti kruté vraždy Roma v Brně. Důvod byl bizarní, šíří se nenávist proti Ukrajincům

Dodal, že další postup je věcí především policie ve spolupráci s městem Pardubice. „K vytváření speciálních strategií nad rámec začleňování ukrajinských uprchlíků, které řeší vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, není v tuto chvíli důvod,“ řekl ministr vnitra.

Situace mezi Romy je napjatá

Do Pardubic se v neděli v reakci na konflikt sjely stovky Romů, nejprve protestovaly před hlavním vlakovým nádražím, následně se vydaly na pochod městem. „Chceme upozornit vládu na to, že i my jsme občané ČR a nechodíme ozbrojeni po městě a neútočíme. Chceme žít poklidně. Jsme tu proto, že situace mezi Romy je napjatá. Tento případ ze soboty není ojedinělý, je teprve druhý medializovaný. Přibývá konfliktů mezi Ukrajinci a Romy, myslím, že je to zbytečné,“ řekl Baník.

Má obavu, že pokud to „stát nebude řešit“, může dojít na straně Romů k radikalizaci. „Nebereme všechny Ukrajince, že jsou stejní, my víme, co je rasismus, nejsme rasisti. Chceme jen to, aby nechodili ozbrojení a nenapadali nás. V takovém přílivu (Ukrajinců) mohou být i problémoví lidé,“ doplnil.

Policie zasahovala v sobotu večer v Pardubicích u potyčky asi 20 lidí. Jeden z účastníků konfliktu byl zraněn a skončil v nemocnici. Tři lidi policisté zadrželi. Podle serveru Romea.cz byl zraněným Rom, kterého lékaři ošetřili. Se dvěma stehy ve tváři je již od sobotního večera doma, uvedl server. Policie národnost účastníků konfliktu odmítla komentovat.

Pokud se prokáže, že v Pardubicích šlo o konflikt mezi Romem a Ukrajincem, půjde v krátké době již o druhou podobnou událost. Nedávno vzniklo napětí v Brně po incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě.

Tagy: