Druhé pokračování letošního ročníku Tour se musí obejít bez dvou lídrů svých týmů na celkové pořadí. Enric Mas (Movistar) po pádu 20 km před cílem včerejší etapy už v závodě nepokračoval a v nemocnici mu diagnostikovali zlomenou lopatku. Richard Carapaz sice do cíle se sebezapřením dojel, ale rentgen odhalil zlomenou češku, takže dnes už na start nenastoupil. Včera ještě před rozhodujícími pasáženi spadl i výborný vrchař Uno-X Torstein Traeen, a i on dnes na startu chyběl.

Dnešní etapa z Vitorie, po baskicku Gasteizu, kde sídlí baskický parlament, byla delší než ta včerejší (209 km) a závodníci při ní nastoupali o něco méně výškových metrů (2950). V rámci toho, co organizátoři letošního ročníku připravili, patřila k těm spíše snadnějším, ale snadná určitě nebyla.

Její obtížnost totiž byla dána tím, že většina výškových metrů se začala načítat až po ujetí 70 km a že po překonání osmi stoupání víceméně průměrné obtížnosti přišlo na řadu finále v podobě stoupání známého z klasiky San Sebastian. Jaizkibel měří 8,1 km a vykazuje průměrný sklon 5,3 %. Jenže jeho poslední 4 km se zvedají přes 7 %.

Kdyby tohle stoupání bylo cílové, nebo by z něj vedla jen krátká trasa do cíle, případně by - podobně jako včera - po sjezdu následoval ještě cílový výjezd, pak by se favorité kryli s těmi včerejšími. Jenže dnes zbývalo do cíle z vrcholu Jaizkibelu více jak 15 km ve sjezdu a pak jen mírně zvlněných, takže to vše dohromady dávalo větší šance jiným borcům.

V první řadě Wout Van Aertovi (Jumbo-Visma). On jediný totiž včera dojel v první skupině s váhou nad 66 kg, tedy mezi vrchaři jediný klasikář. Nestačili ani Van der Poel (Alpecin-Deceuninck), ani Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step). I jim dával dnešní profil větší šance prosadit se z méně početné první skupiny díky jejich rychlostním předpokladům, i když Mathieu se vyjádřil v tom smyslu, že Jaizkibel na něj bude přeci jen příliš. Ale favoritů bylo více: Skjelmose (Lidr-Trek), Bilbao (Bahrain Victorious), Pidcock (Ineos Grenadiers), Madouas (Groupama-FDJ) atd. 

O únik byl značný zájem. Ten úspěšný vyprovokoval Edvald Boason Hagen (TotalEnergies), k němuž se přidali ještě Rémi Cavagna (Quick-Step) a Neilson Powless (EF Education). Norský cyklista vyhrál rychlostní prémii na 40. km. Za uprchlíky však svedli o další body souboj ti, kteří tu myslí na zelený dres. Úspěšný byl Jasper Philipsen (Alpecin).

Body za první vrchařskou prémii na 82. km si nenechal ujít muž v puntíkatém, tedy Powless, a jelikož byla 3. kategorie, tak navýšil své vedení o další, ovšem pouhé dva bodíky. I ty se ale počítají a navíc o pár kilometrů dál se tyčila další příležitost. A ani tam mu kolegové z úniku nedělali potíže.

Co zaujalo včera i dnes, byla trať, zvláště pak kopce, obsypané freneticky povzbuzujícími diváky s tisíci baskických vlajek. Baskové jsou proslulí a obdivuhodní ve svém vlastenectví.

Při stoupání na třetí VP vypadl z úniku Cavagna. Powless na vršku rozšířil svou dnešní sbírku o další dva body. Vypadalo to z průběžného náskoku, že stihne i čtvrtou. Jaizkibel ale už asi ne.

O tempo pelotonu se v dosavadním průběhu etapy starali jezdci UAE Emirates, mající v držení žlutý dres Adama Yatese a kontrolovaní soupeři z Jumbo-Visma.

Powless nejenže vyhrál i čtvrtou dnešní VP, ale v jejím průběhu ujel i Hagenovi. 30 km před cílem měl k dobru stále necelé 2 minuty a šel do toho opravdu naplno.

Po začátku posledního stoupání vypadl z hlavní skupiny, jejíž tempo diktoval Chris Harper z Jayco AlUla, mj. Mathieu Van der Poel. Náskok Powlesse povážlivě klesal. Harpera následně vystřídali jezdci UAE Emirates, konkrétně Rafal Majka, a Powlessovy šance se začaly blížit nule.

Nula se dostavila 2,6 km pod vrcholem. Přejelo ho něco přes 20 lidí, mezi nimiž nebyl už ani Julian Alaphilippe, ani včera čtvrtý Thibaut Pinot.

Pod vrcholem akceleroval Simon Yates (Jayco), po kterém ale šel jak Jonas Vingegaard, tak Tadej Pogačar. Oba to vzali mimořádně prestižně, jenže Slovinec má lepší zrychlení. Do sjezdu šli osamoceně, Dán ale odmítl střídat. Takže brzo jela na čele opět 20členná skupina. A v ní i Wout van Aert. 

Do krajního rizika šel poté Pello Bilbao, podařilo se mu najet pár desítek metrů a zkoušel to i po rovině, jenže Jumbo-Visma, které mělo ve skupině čtyři lidi, kromě Van Aerta a Vingegaarda také Tiesj Benoota a Wilco Keldermana, bylo proti.

Na rozdíl od Jumba měl Pogačar k ruce už jen Adama Yatese.

Jumbo pokrylo i další útoky včetně Thomase Pidcocka (Ineos). 

Ale útok Victora Lafaye (Cofidis) kilometr před cílem už nezvládli.

Kelderman už byl hodně unavený, po něm se vydal z posledního zbytku sil Benoot, Van Aert musel na dlouhý spurt, porazil všechny včetně dotírajícího Pogačara, ale dorazit Lafaye už nestihl. 

Lafay, který dnes kromě etapy vytěžil i zelený dres, má super formu. Ve včerejší etapě byl jediný, kdo v předposledním nějtěžším kopci stačil Pogačarovi a Vingegaardovi.

"Když jsem viděl ceduli 400 metrů, jel jsem úplný max. Včera jsem byl trošku frustrovaný, ale dnes jsem si to vynahradil. Cítil jsem se dnes velmi silný. Plánoval jsem to na poslední klesavý kilometr. Věděl jsem, že mám jen jednu šanci a tu se mi podařilo využít. Věděl jsem, že musím zaskočit Jumbo, které dnes hodně v závěru pracovalo, a podařilo se," řekl vítěz etapy z týmu, který čekal na vítězství na Tour patnáct let.

Žlutý dres si podržel Adam Yates, Pogačar na druhém místě dnes díky dalším bonifikacím navýšil náskok na Vingegaarda, který je šestý, na 11 sekund.