V Poznani u Baby Jagy se jel vůbec poprvé závod FIA ETRC.

Goodyear FIA ETRC poprvé u Baby Jagy

 

Na polském autodromu se zatáčkou u Baby Jagy se jel vůbec poprvé závod FIA ETRC v Poznani. Trať měřila 4.083m a měla 14 zatáček. Letos poprvé startující Lukas Hahn hned na poprvé zvítězil v jedné jízdě.

Polský okruh v Poznani známe spíše ze závodů cestovních aut a formulí, tentokrát sem zavítali i jezdci z FIA ETRC, přičemž přivezli i dva takzvané RBR jezdce, tedy jezdce startující nebo přihlašující se jen na konkrétní závody. Jedním z nich byl Lukas Hahn. Celkem zde startovalo 15 jezdců.

Norbert Kiss nenechal ani v Poznani nikoho na pochybách, že touží letos po titulu ve FIA ETRC, i tady se soupeřům vzdaloval, ale nebyl to takový úprk, jak jsme bývali zvyklí na jiných tratích, tuto trať ještě neměli najetou, a tak se muselo trochu více bojovat.

Kiss však s přehledem svůj náskok uhájil a už si drží náskok v čele klasifikace. Jochen Hahn skončil druhý a jako několikanásobný vítěz truckerů to neměl vůbec jednoduché, neboť Sascha Lenz hledal skulinku k předjetí několikrát, ale Hahn svoje druhé místo vždy uhájil. Čtvrtým místem potěšil Brity Jamie Anderson. Zdá se, že značka MAN má letos trochu navrch.

Scanie dopadla hůře, neb Faas závod nedojel a Hecker skončil až dvanáctý, tedy bez bodů.

Opačné pořadí prvních osmi zatočilo startovním roštem a na čele se i po první zatáčce před Steffi Halm držel Lukas Hahn. Letos startoval poprvé a věříme, že se objeví i na domácím Nürburgringu. Závod mu vyšel skvěle. Závod poznamenalo předčasné brždění Rodrigueze, který rozvířil prach, ale i tak všech 15 vozů pokračovalo. Komisaři na počínání jezdců neshledali nic špatného.

Maďar Kiss se ovšem trochu ve skrumáži zdržel a místy byl až 11. Steffi Halm nakonec byla ráda, že uhájila druhé místo, když Anderson jistě myslel i na postup kupředu, ale i tak sklidil hodně bodů. Kiss nakonec dojel pátý, hned za Jochenem Hahnem s Ivecem.

 

Třetí závodní jízdou v Polsku završil Norbert Kiss svá letošní vítězství na rovných osm kousků a dál buduje pověst neporaženého. Albacete sice startovat z druhého postu, ale 3. zatáčka znamenala pro jeho truck ránu do bariéry. Tato zatáčka se stala pro truckery neoblíbenou, své o tom může vyprávět třeba Steffi Halm.

Po červené vlajce se ale opět španělský trucker dokázal po rychlé opravě vrátit na konec pole. Druhý po restartu dojel Jochen Hahn a Sascha Lenz. Anderson sice dojel čtvrtý, ale díky desetisekundové penalizaci od vedení závodu skončil devátý a tím pádem také přišel o možnost startovat do čtvrté jízdy z předních pozic.

Nedařilo ani Španělu Recuencovi, který s Ivecem doválčil závod v hloubi pole.

Taylor na MANu vedl pole do čtvrté jízdy, ale ne na dlouho. Třetí zatáčka mu udělala stopku a vyjel mimo trať. Ovšem Brit se nelekl, trochu posekal místní trávník, opřel se o Lenze a vrátil se zpět na trať. V čele se usadil tentokrát Španěl Antonio Albacete a do konce závodu už nikoho před sebe v Poznani nepustil.

Druhé místo obsadil Sasha Lenz a bronzový podest zbyl na Maďara Norberta Kisse, i tak však o náskok v čele celkové klasifikace nepřišel. Brit Taylor nakonec obsadil se svým Manem pěkné šesté místo.

 

Stav Goodyear FIA ETRC po Poznani:

 

Norbert Kiss (HU) – MAN – 150 bodů

Jochen Hahn (D) – Iveco – 120

Sasha Lenz (D) – MAN- 103

Antonio Albacete (E) – MAN – 101

André Kursim (D) – Iveco – 77

Steffi Halm (D) – Iveco – 58

José E. Rodriguez (PT) – MAN – 46

Jamie Anderson (GB) – MAN – 44

Steffen Faas (D)- Scania – 36

Mark Taylor (GB) – MAN -20

Vláďa Rožánek

Goodyear FIA ETRC 2023