Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Philipsen potvrdil formu. Ovládl třetí etapu a první hromadný dojezd na Tour

První den pro sprintery na Tour de France zvládl nejlépe Jasper Philipsen a jeho tým Alpecin-Deceuninck. Belgické raketě rozjel spurt Mathieu van der Poel, Philipsen poté u hrazení nepovolil průjezd Woutu van Aertovi a své třetí prvenství na Staré dámě získal před Philem Bauhausem a Calebem Ewanem.

Philipsen je nejúspěšnějším sprinterem letošní sezony, získal už sedmé vítězství. V Bayonne navázal na loňské triumfy na Tour v Carcassonne a později na Elysejských polích a zapsal třetí etapové prvenství na Grand Boucle v kariéře.

Do krátké cílové rovinky vjížděl ve skvělé pozici na třetím místě Wout van Aert, který ale spurt vzdal poté, co nenašel u hrazení cestu kolem Philipsena. Právě tento manévr vítěze rozhodčí dlouhé minuty posuzovali, nakonec ale rozhodli, že pětadvacetiletý Belgičan žádnou chybu neudělal.

"Trochu jsem pochyboval. Nakonec mi to udělali pěkně napínavé. Finiš byl napjatý, ale je to Tour, nikdo tu nikomu dárky nerozdává. Musím poděkovat týmu, Jonas (Rickaert) to rozjel a Mathieu (van der Poel) dokončil. Mít Mathieua jako rozjížděče je skvělé," vydechl si úlevně Philipsen. V rozhodujících metrech jistě porazil druhého Phila Bauhause z Bahrajnu-Victorious a třetího Caleba Ewana z Lotto-Soudal.

Jak závod probíhal?

Peloton se v posledním dni ve Španělsku musel vrátit na start znovu až poblíž Bilbau a čekalo ho 193 kilometrů podél pobřeží, skrz San Sebastián a přes hranice do Francie. Cílové Bayonne je pro Tour tradiční destinací, přesto sem zavítala poprvé po dvaceti letech. V roce 2003 tu ze sprintu své jediné vítězství na Staré dámě získal Tyler Hamilton a i ve 3. etapě letošního ročníku fanoušci mohli napjatě očekávat hromadný finiš.

Únik dne byl znovu nepočetný a nikoho nemohlo překvapit, že jedním z dvojice v čele závodu byl Neilson Powless, který si už ziskem první ze třech vrchařských prémií zajistil puntíkatý trikot i do další etapy. Nedělní nečekaný vítěz Victor Lafay si chtěl užít zeleného dresu o něco déle a pro 15 bodů na sprinterské prémii 127 kilometrů před cílem si časně nastoupil z pelotonu.

Powless svůj únik ukončil po sjezdu z posledního klasifikovaného kopce Cote d'Orioko Benta a v čele zanechal na zbylých 80 kilometrů samotného Laurenta Pichona. Francouzský cyklista z Arkéy-Samsic se ještě jako první ze všech závodníků dostal na domácí půdu, než ho 37,5 kilometru před cílem dostihl zrychlující balík tažený sprinterskými týmy. Ty po dvou náročných kopcovitých etapách konečně větřily šanci na úspěch.

Cílová rovina byla po technickém vjezdu do Bayonne mírně do kopce. Ve skvělé pozici na třetím místě za dvěma jezdci Alpecinu-Deceunink byl v poslední zatáčce Wout van Aert, který ale musel spurt o vítězství vzdát poté, co se pro něj u hrazení nenašlo dost místa vedle Jaspera Philipsena. Ten navázal na výhru v loňské poslední etapě na Champs-Élysées a porazil Phila Bauhause a Caleba Ewana.

Ve žlutém dresu zůstává nadále Adam Yates před Tadejem Pogačarem. Lafay udržel na zádech zelený dres, v hodnocení má ale 80 bodů, stejně jako Philipsen.

Cyklistický závod Tour de France - 3. etapa (Amorebieta-Etxano - Bayonne, 193,5 km).

1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:43:15, 2. Bauhaus (Něm./Bahrain Victorious), 3. Ewan (Austr./Lotto-Dstny), 4. Jakobsen (Niz./Soudal-Quick-Step), 5. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 6. Cavendish (Brit./Astana) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) 13:52:33, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 3. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) oba -6, 4. Lafay (Fr./Cofidis) -12, 5. Van Aert -16, 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -17.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články