Děje se něco kolem styrenů na Celiu? Stavební úřad čeká na žádost
SKLÁDKOVÝ KOMPLEX CELIO. FOTO: ÚSTECKÝ KRAJ
Teplice

Litvínov – Minulý týden město Litvínov navštívil ministr životního prostředí Petr Hladík. Při setkání s vedením města společně probírali několik témat – jedním z nich bylo i řešení likvidace styrenů nezákonně uložených na skládce Celio. 

Situace je taková, že zatím je vše ve stejné fázi jako před půl rokem, kdy krajský úřad oznámil, jak se bude při likvidaci styrenů postupovat. Jenže sudy jsou sice stále hlídané, ale styren je dosud tak, jako když se o kauze začalo mluvit.

Podle schváleného plánu polotekuté smoly, na jejichž ekologickou likvidaci ještě neexistuje technologie, mají na skládce Celio zůstat, jen budou přesunuty do betonových sarkofágů a uskladněny do doby, než bude technologicky možné je zlikvidovat, nebo dále využít. Tekuté smoly mají být stáčeny do nových sudů, které rovněž v nových kójích budou čekat na převoz do specializovaného zařízení ke konečné likvidaci.

Jenže na pozemcích Celia se stavět dosud nezačalo. „Místní stavební úřad nepovolil technické řešení tak, jak bylo navrženo. Společnost Celio aktuálně zpracovává projektovou dokumentaci. Pak už by to mohlo vést k vyřešení situace,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Na stavebním úřadu v Litvínově momentálně žádost nemají. Společnost Celio dvakrát podala ohlášení stavebního záměru. „Stavba svým charakterem vyžaduje jiný typ povolení ze strany stavebního úřadu a předložené ohlášení navíc nesplňovalo zákonem předepsané parametry. Stavební úřad žádost žadatele usnesením odložil s tím, že jej poučil o dalším postupu ve věci,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu Petr Kačala. Stavební úřad požaduje podání žádosti o stavební povolení. To však Celio dosud nedodalo.

Otázkou nyní je, zda se vůbec stihne dodržet nařízený harmonogram. Podle schváleného plánu likvidace musí skládka pro uložení vytříděných styrenů vybudovat speciální kóje do 12 měsíců.

Mnoho aktuálních informací nemá ani vedení města, které trvá na tom, že styreny by neměly na území skládky zůstat. „Mnoho nového jsme se nedozvěděli, ale domluvili jsme se, že nám Česká inspekce životního prostředí pošle podrobnější informace o projektu, který se teď zpracovává na Celiu,“ uvedla starostka Litvínova Kamila Bláhová.

Generální ředitel společnosti Celio a. s. Karel Šašek potvrdil, že projektanti zpracovávají dokumentaci tak, aby vyhověli všem požadavkům ze stavebního úřadu: „Od chvíle, kdy jsme obdrželi stanovisko, na tom pracujeme. Je to pro nás priorita, snažíme se, aby se vše vyřešilo co nejrychleji, aby se mohlo začít stavět. V tuto chvíli nejsem schopný vůbec předjímat nějaké termíny."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru