Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je načase snížit cenový strop na ruskou ropu

Vrt na poloostrově Jamal na severozápadě Sibiře. Foto: Adobe Stock
Vrt na poloostrově Jamal na severozápadě Sibiře. Foto: Adobe Stock

Komentář Vladimíra Vaňa: Ekonomické přežití Ruska a financování války by nebylo možné bez tržeb z vývozu nerostných surovin, ke kterému aktivně přispívá i Západ.

V sobotu 24. června při razii v petrohradském sídle žoldnéřské armády vagnerovců zajistily ruské bezpečnostní složky kromě jiných cennostíčtyři miliardy rublů v hotovosti. Investigativní server Fontanka zveřejnil fotografie krabic s penězi, které byly nalezeny v dodávce zaparkované u sídla žoldnéřů.

Samotný Prigožin na zveřejnění tohoto nálezu ještě během probíhajícího tažení na Moskvu reagoval pragmaticky: „Nebyla to jedna moje dodávka, ale jedna dodávka a dva autobusy, které obsahovaly hotovost na výplaty, kompenzaci za padlé a jiné účely.“ Jeho žoldnéřská skupina podle něj funguje deset let jen na základě hotovosti.

Dodal ještě jednu referenci ze svého působení: „Když jsme pracovali v Africe, na Ukrajině a v jiných zemích, když jsme šířili strach v Americe, všichni s tím byli spokojeni. A nyní na nás poslali domovní prohlídky. Je to v pořádku, opravdu se našla hotovost.“

Peníze díky nerostnému bohatství Sibiře a Afriky

Zcela logicky se proto znovu vynořuje otázka, z čeho je půldruhého roku financováno ruské vojenské tažení na Ukrajině. A stejně: jakými opatřeními mohou spojenci Ukrajiny tyto ekonomické toky oslabit?

„Putinův režim existuje a města Moskva a Petrohrad jsou relativně bohatá díky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Sankce proti Rusku

Ekonomika, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější