Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Philipsen podruhé. V Nogaru v dramatickém finiši plném pádů přesprintoval Ewana

Poklidný den v sedle, kterým byla 4. etapa Tour de France, završil vítězstvím z hektického hromadného spurtu na motoristickém okruhu v Nogaru znovu Jasper Philipsen. Belgičan spolu s Mathieu van der Poelem vyrazil do dlouhého sprintu a těsně porazil Caleba Ewana. Třetí místo bral Phil Bauhaus.

Od vjezdu do cílové rovinky ovlivnilo finiš několik pádů, jeden z nich potkal i velkého favorita Fabia Jakobsena. Philipsen nebyl v nejlepší pozici, ale jeho rozjížděč van der Poel pětadvacetiletého závodníka vytáhl do prostoru vlevo od ostatních závodníků a vystřelil ho k vítězství.

"Bylo to nakonec těsné a jsem rád, že to tentokrát potvrdili docela rychle. Myslím, že dnes všichni chtěli šetřit síly na další dny. V posledních kilometrech jsem zaznamenal několik pádů, a já sám jsem ztratil svůj tým. Nakonec jsem ale našel Mathieua (van der Poela) a dostal se dopředu. Myslel jsem, že to tu na širokém okruhu bude trochu bezpečnější, snad jsou všichni v pořádku," zhodnotil Philipsen.

Závodník Alpecinu-Deceuninck kromě etapy vyhrál také sprint na trati a pro další den si zajistil zelený dres pro lídra bodovací soutěže. Skvělou formu potvrdili Caleb Ewan a Phil Bauhaus, kteří si prohodili pozice na pódiu z pondělního klání. Tour de France nadále vede Adam Yates z UAE Emirates.

Jak závod probíhal?

Na závodním okruhu Paula Armagnaca v Nogaru se obvykle prohánějí auta a motorky, tentokrát tu ale svoje nohy museli ve finiši roztočit cyklisté. Čtvrtá etapa Tour z Daxu slibovala na 182 poměrně rovných kilometrech trochu oddechu pro závodníky na celkové pořadí, a naopak příležitost pro únik a sprintery.

Časný únik nevznikl a peloton první polovinu trati absolvoval svorně pohromadě. Z příjemného odpoledne v sedlech vytrhla cyklisty po bezmála sto kilometrech sprinterská prémie, kterou vyhrál Jasper Philipsen a posunul se do čela bodovací soutěže. Zpomalení balíku za spurtem využili k útoku dva domácí jezdci Benoit Cosnefroy a Anthony Delaplace.

Balík si dal se sjetím dvou uprchlíků z AG2R a Arkéy-Samsic načas a jejich předem zapovězený pokus ukončil chvíli za jedinou vrchařskou prémií dne na Cote de Dému 27 kilometrů před cílem.

Finiš na okruhu v Nogaru byl specifický zejména svou šířkou a také množstvím zatáček, které jsou ale stavěné na závodní auta a cyklisty tolik nezpomalovaly. Na dráhu a do posledních tří kilometrů týmy přivedl vlak Jumbo-Visma, který další den ohlídal bezpečí svého lídra Jonase Vingegaarda.

1,6 kilometru před finišem potkal pád jednoho z favoritů Fabia Jakobsena, zatímco se Wout van Aert marně snažil propracovat do čela, kde na něj čekal Christophe Laporte. V cílové rovince přišly další pády a rozjížděcí vlaky favoritů se rozpadly. Philipsen schovaný za Mathieu van der Poelem určitě nevyrážel z nejlepší pozice, ale znovu potvrdil nesmírnou sílu a porazil Caleba Ewana. Australan si prohodil příčky z předchozí etapy s Philem Bauhausem, který dojel třetí.

Tour de France - 4. etapa (Dax - Nogaro, 182 km):

1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:25:28, 2. Ewan (Austr./Lotto-Dstny), 3. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious), 4. Coquard (Fr./Cofidis), 5. Cavendish (Brit./Astana), 6. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) 18:18:01, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 3. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) oba -6, 4. Lafay (Fr./Cofidis) -12, 5. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -16, 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -17.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články