Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Chcete zkusit investovat? Co třeba do zemního plynu

Freepik.com

Toto fosilní palivo nyní opět nabírá na popularitě jako investorský cíl. Je totiž nejenom energeticky výhodné, ale také je relativně vhodnou přechodnou variantou co se ekologického zdroje energie týče. Je považován za jakýsi milník na cestě za zelenější budoucností, jak udává i server XTB.

Zelená energie je trendem, který se začíná hojně rozšiřovat a je po něm velká poptávka v podobě instalace solárních panelů na rodinné domy nebo spoluvlastnictví větrné elektrárny jako zajištění si stálého přísunu energie. Jenomže tento energetický přechod směrem k udržitelnější budoucnosti je záležitost, která může trvat několik let, proto se pozornost momentálně ubírá k zemnímu plynu jakožto ekologičtější variantě zdroje energie oproti ostatním palivům, která zanechávají uhlíkovou stopu.

Nebojme se investovat

Momentálně je poptávka po energii na vzestupu, což má vliv i na investice do zemního plynu, které jsou momentálně pro zájemce atraktivní příležitostí. V posledních měsících začaly totiž na akciový trh se zemním plynem proudit vysoké objemy peněz. Vliv na to měla i energetická krize, která přispěla k odkrytí potenciálu obchodování s energiemi.

Zemní plyn je dnes jeden z nejdůležitějších základních zdrojů energie. Je hojně využíván k výrobě paliv, vytápění domácností a jako nezbytná složka výroby syntetických vláken. Pro svou nízkou cenu oproti ropě se využívá také jako palivo pro osobní a nákladní automobily. I tyto aspekty využití jsou důležité pro rozhodování o investici.

Kde můžu investovat?

Investovat do zemního plynu lze skrz nákup fondů obchodovaných na burze (ETF) nebo akcií plynárenských společností. Investice do zemního plynu skrz ETF je mnohem více členěnou, zároveň však vyváženější a zajímavou záležitostí než investice do konkrétní plynárenské společnosti, a také vám umožňuje širší působnost na trhu. Významné investiční fondy, které stojí za zmínku, jsou například WisdomTree Natural Gas (NGAS.UK) nebo iShares Oil&Gas Exploration and Production (IOGP.UK).

Co se investic do akcií konkrétních plynárenských společností týče, velice populární je například Gazprom (OGZD.UK) nebo Royal Dutch Shell (RDSA.UK), které navíc pravidelně vyplácejí dividendy.

Akcie společností jako je Shell nebo BP (BP.UK), poskytují velice dobré příležitosti pro jedince, kteří se v investování vyhýbají vysokému riziku a volatilitě na trhu.

Zaručeně zlepší den

EU zasahuje. Blíží se konec dovozu kávy pěstované na odlesněné půdě

Jezte avokádo denně, může vám prodloužit život

Británie chce létat taxíkem a doručovat poštu pomocí dronů

I černé díry mohou mít škytavku, zjistili vědci

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Ve vzduchu poletují sněhové vločky, přes okno je vidět rozsvícený stromeček a uvnitř to voní po…