Vlastními stánky proti vizuálnímu smogu. Brno-střed chystá změnu nejen pro festivaly

5. červenec 2023 15:20

Vypadá to tady jako na pouti – přiznávají zástupci radnice Brno-střed při pohledu na gastronomické akce na náměstí Svobody. Oznámili proto, že zakročí proti nesourodým stánkům různých velikostí, typů a barev.

Na jedné straně stojí stánky hnědé plátěné stánky se sýrem a frgály, oba s rovnou střechou, vedle nich bílý igelitový špičatý stan s pivem, naproti minidodávka s koblížky, poblíž sytě oranžové vozítko, do toho vlaje skrumáž barevných heliových balonků, spousta nesourodé reklamy, která láká i na další linii pivních stanů. A za nimi lidé nakupují kabelky a šátky v zelených dřevěných přístřešcích.

Současná podoba stánků v centru města. Příliš neladí.

„Teď je to prostě akorát nereprezentativní a nekvalitně udělané,“ komentuje náměstí Svobody designérka Veronika Rút Fullerová.

„Nemá to jednotný vzhled, používají se různé deštníky, slunečníky, přístřešky, reklama,“ nelíbí se některé venkovní akce ani místostarostce Brna-středu Ludmile Oulehlové z hnutí ANO.

Nová pravidla začnou platit příští rok

Radnice městské části Brno-střed proto zavede nová pravidla pro pořádání kulturních nebo gastronomických akcí na centrálním náměstí Svobody. Radnice začala chystat pravidla, jak vizuální smog od příštího roku omezit.

Společně s Fullerovou připravují manuál dobré praxe pro vzhled stánků. Fungovat bude podobně jako manuál pro venkovní vzhled provozoven v historickém centru města, na kterém Fullerová spolupracovala před několika lety. „Chceme, aby na akcích na náměstí Svobody byly používané naše stánky, které jsme si nechali vyrobit,“ vysvětluje místostarostka, jak smršť nesourodé reklamy zkrotit.

Směsice stánků na náměstí Svobody v Brně.

Prototyp stánku už je na Zelném trhu

Radnice si stánky objednala koncem června, bude jich mít 110, půjčila si je na pět let za 11 milionů korun. Náklady splatí z pronájmu na vánočních trzích na Zelném trhu. Pro ostatní akce na náměstí Svobody je trhovcům poskytne zdarma.

Poprvé o Vánocích

Poprvé všechny stánky lidé uvidí na vánočních trzích na Zelném trhu. Ty letos budou mít jinou koncepci a taky odlišné rozmístění prodejních míst i pódia. Městská část totiž pořádání akce převzala od soukromé agentury, která vše zajišťovala několik posledních let. Nově mají dostat větší důraz tradice a řemesla, menší pak jídlo a pití.

Na Zelném trhu už existuje prototyp dřevěného přístřešku, prodávají se v něm párky. „Prototyp naši technici dávali dohromady s prodejci, co by jim vyhovovalo anebo co ne, co jim dřív vadilo a co chtějí změnit,“ dodává Oulehlová.

„Místo celopotištěných plastových stánků se bude pracovat se dřevem, prostor pro reklamu bude limitovaný, takže tam ani obchodníci nemusí investovat do prezentace, kterou nebudou mít dost vyladěnou,“ doplňuje designérka Fullerová.

Akce na náměstí Svobody dostanou nové vymezení

Premiéra všech stánků přijde o Vánocích na Zelném trhu, pak budou stánky k vidění na náměstí Svobody. A to na akcích, jejichž program chce radnice taky víc kontrolovat. „Koná se tam něco většinou jednou až dvakrát do měsíce, ale dohromady je to třeba čtrnáct dní v měsíci nějaká gastroakce. Ale nemá to jednotné téma. To chceme změnit. Pořádat tam jednu akci za měsíc na jasné téma: dožínky, Velikonoce, slavnosti vína a burčáku,“ nastiňuje místostarostka Oulehlová.

A kvituje to i designérka Fullerová: „Teď to nemá žádnou koncepci, je to vlastně jenom o pití piva, vína a jezení buřtů.“ Nová pravidla pro konání akcí na náměstí Svobody vejdou v platnost od začátku roku 2024.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související