Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Český lékař zadržovaný v Jižní Koreji musí zaplatit pokutu, rozhodl soud. Poté může odcestovat domů

Stroje v letky vlády ČR. foto: Profimedia.cz

Původní zpráva
Anabáze českého vojenského lékaře, který měl v polovině dubna obtěžovat korejskou hygieničku při příjezdu české vládní delegace, se chýlí ke konci. Podle informací serveru Lidovky.cz dnes tamní soud rozhodl, že spáchal přestupek a uložil mu pokutu.
  9:51

Ve druhém největším jihokorejském městě Pusanu dnes proběhl soud s českým vojenským lékařem podplukovníkem Ivem Kašpárkem. Ten nesměl opustit asijskou zemi od poloviny dubna, kdy přicestoval s oficiální delegací ministra dopravy Martina Kupky (ODS). Místní tribunál vyhodnotil chování českého lékaře jako přestupek a uložil mu pokutu v přepočtu zhruba ve výši 170 tisíc korun. Pokud se tamní státní zástupce neodvolá, rozhodnutí nabude právní moci za týden.

Rozhodnuto. Český lékař půjde za údajné plácnutí po zadku před jihokorejský soud

Poté a po zaplacení peněžního trestu bude moct Kašpárek konečně z Koreje svobodně odcestovat. Informace serveru Lidovky.cz potvrdil i jeho český právní zástupce Julius Kramarič. U soudu českého vojenského lékaře zastupovala jihokorejská právní kancelář a protistrana se jednání nedostavila.

Kašpárek, který se v minulosti mimo jiné účastnil mise v Afghánistánu, se dostal do potíží hned po přistání vládního speciálu. Jedna z hygieniček, které měřily teplotu přijíždějícím, ho obvinila, že ji plácnul přes zadek. Obviněný to sice odmítl, musel ale v Jižní Koreji, kde se přestupky se sexuálním podtextem posuzují mnohem přísněji než v Česku, nuceně zůstat.

Lékař, který obtěžoval hygieničku, zůstává v Soulu. Případ řeší prokuratura

Muže se v dopise adresovaném ambasádě v Soulu, ministerstvům dopravy, obrany a zahraničí a úřadu vlády zastalo i několik podnikatelů, kteří se mise rovněž účastnili. K incidentu, pokud se stal, podle nich došlo omylem kvůli stísněnému prostředí uličky letadla a chaosu při provádění hygienické kontroly.

Přesto pokusy o smír s protistranou selhaly a o případu musel rozhodnout až soud. Český lékař celou dobu bydlel v bytě patřící české ambasádě v jihokorejské metropoli.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...