Letní hudební akademie Kroměříž v srpnu přivítá Michaelu Fukačovou, Dalibora Karvaye, Tomáše Netopila či Ivo Kahánka

Kroměříž opět ožije klasickou hudbou. V termínu od 18. do 25. srpna nabídne mladým hudebníkům výuku pod vedením špičkových interpretů klasické hudby, ale také atraktivní program pro veřejnost. Doprovodný program přinese koncert s dvěma dirigenty, barokní ansámbl, přednášky i mimořádné výkony umělců. Publiku se tak kromě dirigenta Tomáše Netopila představí například Fedor Rudin, Jiří Vodička nebo Barbara Maria Willi. Vstupenky jsou již v prodeji na webu akademie.

Mezinárodní Letní hudební akademie slibuje i letos mladým hudebníkům z devíti zemí světa opět program plný hudby, nevšedních zážitků a nových hudebních zkušeností sdílených se špičkovými interprety klasické hudby. Mezi lektory akademie se tentokrát poprvé zařadí i zpěvák Adam Plachetka. Nebude ovšem tradičně chybět ani světově proslulá violoncellistka žijící v Dánsku, Michaela Fukačová, klavírní virtuos Ivo Kahánek, violista Pavel Nikl nebo generální ředitel České filharmonie David Mareček, který povede studium pro hudební manažery. Výuku korepetitorů potom zaštítí Zdeněk Klauda.

, foto LHAK

Kromě nich se na letošní akademii a festivalu představí hned čtyři koncertní mistři špičkových orchestrů. Sólisté a koncertní mistři České filharmonie – Jan Mráček coby lektor a Jiří Vodička jako interpret. Vídeňské symfoniky na stejné pozici zastupuje slovenský houslista Dalibor Karvay. A čtveřici doplní i jeden z nejzajímavějších světových houslistů a nyní také lektor akademie, Fedor Rudin, který také v minulosti zaujímal první židli u Vídeňských filharmoniků.

Během doprovodného programu akademie čeká milovníky klasické hudby například slavnostní symfonický koncert Svěcení domu, který připravují organizátoři na neděli 20. srpna ve zrekonstruovaných prostorách Sněmovního sálu Arcibiskupského zámku. Koncert představí kromě trojice nejlepších studentů z loňského ročníku také jednu raritu. „Ve vedení orchestru vystřídá v průběhu večera elitního světového dirigenta a uměleckého šéfa kroměřížské akademie, Tomáše Netopila, houslista a také dirigent Fedor Rudin,“ upozorňuje výkonná ředitelka Jana Kubáčová a zve i na další program festivalu Hudební Kroměříž: „Nevšední bude i barokní koncert, který nabídne pohled do zdejšího mimořádného hudebního archivu, po letech se s poutavou přednáškou vrátí profesor Cyril Höschl, Operní gala představí žáky světového pěvce Adama Plachetky a uvedena bude skladba Jiřího Pavlici.

Vstupenky na koncerty jsou v prodeji a dají se pořídit výhradně on-line, prostřednictvím webu www.hudebnikromeriz.cz, kde je také kompletní program koncertů, besed a dalších akcí. Týden před začátkem festivalu Hudební Kroměříž bude možné vstupenky zakoupit také v kanceláři ZUŠ Kroměříž.

Sdílet článek: