Helena Trnková preferuje lifestylové focení miminek

Publikováno: 6. července 2023 | autor Redakce
img-2818.jpg

Fotografie jsou pro Helenu způsobem, jak nejvěrněji zachytit své i rodinné příběhy, události a vzácné okamžiky života. Nejlepším ateliérem jsou pro ni domovy klientů, nejlepším exteriérem příroda, která nás obklopuje, a nejlepším příběhem lidské vztahy a emoce.

„Jediné, co pro vaše profesionální fotografie potřebuji, jste vy sami, vaše pozitivní energie a denní světlo,“ píše v úvodu svých stránek plných dětí, čerstvě narozených, odrůstajících a láskyplně přitulených v náručích rodičů.

img-2516.jpg

Text: redakce, foto: Helena Trnková, Instagram

Heli, začneme tím, jak jste začala fotit miminka – co vás k tomu přivedlo?
K focení miminek a dětí jsem se dostala po narození našeho prvního syna Samuela. Měnil se ze dne na den jako každé miminko a chtěla jsem ho mít kvalitně zaznamenaného na památku. Z jeho prvního roku života mám opravdu hodně fotek, fotila jsem každý den. Postupem času jsem začala fotit děti kamarádkám, známým a poptávaly mě na focení rodiny z okolí.

img-2768.jpg

Ve světě je teď trendem, že se ženy nechávají fotit i při porodu nebo ještě v porodnici na oddělení šestinedělí. Američané focení těsně po porodu říkají Fresh 48. Kdy si myslíte, že tento trend přijde i k nám?
Postupně k nám přichází, ale jako všechny trendy ve fotografii přichází pomalu a se zpožděním. My Češi jsme v některých věcech konzervativní a každý cizí element jako fotograf při tak intimních chvílích důsledně zvažujeme. Zároveň se domnívám, že o focení v porodnici mnoho žen neví, a tak se o tom snažím šířit povědomí.

img-2132.jpg

Vaše příprava na focení je něčím výjimečná? Jakou techniku a vybavení s sebou nosíte?
Přiznám se, že kromě techniky se na focení již nemusím nějak extra připravovat. Nemám žádný check list toho, co bych měla nebo chtěla vyfotit. Na místě fotím čistě intuitivně, co mi situace, atmosféra a rodina dovolí. Co se techniky týče, fotím zrcadlovkou Canonem a na rodinná focení s sebou nosím nejčastěji objektivy 35 a 50 mm a na makrosnímky 105 mm.

img-2237.jpg

Jak se snažíte zachytit jedinečnou atmosféru a emocionální okamžiky během fotografování miminek?
Co se fotografování v porodnici týče, tam je to focení samo o sobě už ve velmi speciální a jedinečné atmosféře. Snažím se tuto atmosféru nikterak nezkrášlovat, nenosím s sebou do porodnice pro miminka žádné čelenky ani doplňky a ráda fotím na oddělení šestinedělí maminky s miminkem tak, jak reálně jejich čas v porodnici probíhá.

Kromě fotografování v porodnici se snažím fotit miminka bez většího stylingu i následně v jejich přirozeném domácím prostředí a to mi umožňuje zachytit momenty rodiny uvolněné, přirozené a opravdové.

img-2272.jpg

Ještě k přípravě: jakým způsobem se setkáváte s rodiči a připravujete je na focení?
V případě naplánovaného focení v porodnici si s budoucí maminkou volám pět až šest týdnů před předpokládaným termínem porodu a po telefonu spolu procházíme veškerá specifika, která focení v porodnici přináší.

Maminky mají například často obavu z toho, jak po porodu samy vypadají, ale tyto obavy bývají opravdu zbytečné, protože mým úkolem jako fotografky je najít a zvolit úhly, které budou pro ně lichotivé. Dále se při focení zaměřuji na focení detailů, prvních společných dotyků a pohledů.

img-2818.jpg

Pokud se jedná o rodinné focení v domácím prostředí s maminkou, ve většině případů diskutuji hlavně oblečení, barevné sladění rodiny a...


Celý článek najdete v červencovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv07-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.