Řepík lékařský není jen tak ledajaká rostlina, jak se může na první pohled zdát. Využít ho můžete jak vnějšně, tak i vnitřně, přičemž si skvěle poradí s jakýmkoliv zánětem na těle i uvnitř těla. Zde jeho léčivá moc ale vůbec nekončí. Vyzkoušejte léčivé schopnosti řepíku i vy! Je to doslova zázračná bylina pro metabolismus buněk, kterou můžou užívat také ženy v těhotenství.

Z videa se můžete dozvědět, na co všechno je řepík lékařský blahodárný a jak ho správně použít:

Zdroj: Youtube

Sběr rozkvetlého řepíku

Tuto vytrvalou bylinku můžete najít na pasekách, na krajích lesa či na světlých loukách. Pokud si ji nasbíráte v letních měsících, kdy krásně kvete do žluta, budete mít jistotu, že se v ní vyskytuje obrovské množství zdraví prospěšných látek a minerálů. Listy a květy řepíku obsahují zejména organické kyseliny, flavonoidy, železo, cholin, hořčiny a v menším množství také třísloviny.

Přírodní antibiotikum

Řepík působí jako velmi silné přírodní antibiotikum, které napomáhá léčit spoustu zdravotních neduhů. Vnitřně se užívá především při virových zánětech jater, močového měchýře, střev, sliznice krku a úst, cukrovce, horečkách nebo při neurotických a menstruačních potížích. Konzumovat ho můžete v podobě čaje, který mnohdy vyžaduje oslazení medem kvůli hořké chuti řepíku.

Další účinky řepíku

Pokud budete řepík užívat v malých dávkách, bude mít na cévy roztahující účinek, a naopak ve velkých dávkách stahující. Řepík zároveň snižuje vysoký krevní tlak, pozitivně působí na hemoroidy, tromboflebitidu a periferní prokrvování diabetických nohou. Také již zmíněné flavonoidy podporují a ochraňují cévní systém.

Skvělé dezinfekční vlastnosti

Odvar z řepíku se běžně používá na kožní onemocnění, modřiny, výrony a drobné rány, které se díky stahující a dezinfekční složce v řepíku rychleji zahojí. Nemusíte se bát, že by rána začala mokvat. Právě naopak! Odvar pokožku vysuší. Používat ho můžete stejně tak i jako pleťovou vodu na problematickou pleť.

Takzvaná bylina učitelů

Slyšeli jste už někdy o druhém názvu řepíku lékařského? Bylina učitelů se mu neříká pro nic za nic! Užívat se totiž může také kloktáním, čímž napomáhá v léčbě při onemocnění silně namáhaných hlasivek. Popíjení čaje, kloktání i pravidelné obklady brzy vyléčí chrapot, který může učitele velmi často trápit. Díky skvělým účinkům řepíku nejsou tyto metody cizí ani řečníkům a zpěvákům.

Související články

Zdroje: rehabilitace.info, bylinkovo.cz, magazinzahrada.cz