Známý karikaturista a písničkář Mirek Kemel se svým triem i s kamarádem, muzikantem a hercem Vladimírem Javorským

6. červenec 2023

Jarní koncertní sezónu v Českém rozhlase České Budějovice zarámoval v předposlední květnový večer vskutku pozoruhodný koncert písničkáře a karikaturisty v jedné osobě Mirka Kemela s jeho triem, výbornými muzikanty, kytaristou Vlastimilem Konopiským a akordeonistou Tomášem Görtlerem, i s hostujícím Vladimírem Javorským, vynikajícím hercem a také písničkářem.

Mirek Kemel je již proslulým karikaturistou, působícím v Lidových novinách, Hospodářských novinách, Mladé frontě Dnes a poslední léta v Právu, s evidentním smyslem pro humor a vtipnou zkratku. Naproti tomu jeho písničkářství má mnohdy vážnější hlubší ponor s přemýšlivými „bluesovými“ texty, které přibližuje posluchačům přesvědčivým vypravěčským hlasem, podpořen výbornými muzikanty. 

První album vyšlo Mirkovi Kemelovi na značce Indies Scope před dvanácti roky. Následovaly desky Nic víc, Ryby, raci a to zatím poslední, Vlčí stopy, natočil tento osobitý písničkář předloni ve folk-rockovém aranžmá v produkci renomovaného producenta Petra Ostrouchova.

O předposledním květnovém večeru Mirek Kemel vystoupil ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice spolu s triem a také hostem, svým kamarádem, vynikajícím divadelním a filmovým hercem, také písničkářem, hráčem na ukulele, flétnu i saxofon Vladimírem Javorským.

A pro sváteční dopoledne jsme pro vás připravili výběr z tohoto programu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související