Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

VIDEO: Brutální zákrok turecké policie na romské svatbě. Romové v Turecku čelí policejnímu násilí a diskriminaci

06. července 2023
Čtení na 2 minuty
Policisté v Turecku (Ilustrační FOTO: Envato Elements)
Policisté v Turecku (Ilustrační FOTO: Envato Elements)
Policie brutálně zasáhla proti romské svatbě v Turecku. K policejnímu násilí mělo dojít 26. června ve městě Çerkezköy, 80 kilometrů od Istanbulu. Další tvrdý zákrok policistů proti Romům se odehrál v Hendeku na severu Turecka. Podle dokumentačního centra turecké Nadace pro lidská práva se "policejní násilí stalo běžnou součástí každodenního života". Policie se kromě Romů zaměřuje na veřejné demonstrace LGBTQ komunity, feministek, ekologů a Kurdů a běžně na ně nepřiměřeně tvrdě útočí.

Podle Evropského centra pro práva Romů (ERRC), které na incident na romské svatbě upozornilo, policisté tvrdili, že oslavy překročily stanovenou dobu, a začali urážet a mlátit svatebčany obušky. Několik zraněných muselo být ošetřeno v nemocnici. Policisté navíc bránili ostatním celý zákrok natáčet na mobilní telefony a tvrdě proti nim zasáhli. Na internetu se přesto objevilo několik videí, který brutální zákrok ukazují. Na sociální sítí Facebook je zveřejnil server Roman Haber.

VIDEO

K druhému incidentu pak došlo v Hendeku na severu Turecka nedaleko města Sakarya, kde policisté a strážníci zbili početnou skupinu Romů včetně Ferdiho Sepetçioğlua, předsedy Sdružení Romů v Hendeku. Na videozáznamu z tohoto druhého incidentu, který na Facebooku rovněž zveřejnil server Roman Haber, je vidět, jak lidé utíkají před uniformovanými policisty, kteří proti nim útočí obušky.

Kromě dokumentačního centra turecké Nadace pro lidská práva, které uvedlo, že se “policejní násilí stalo běžnou součástí každodenního života”, na násilí ze strany silových složek upozorňuje i organizace Human Rights Watch. Ta zveřejnila zprávu, ve které obvinila turecké policisty, četníky a vojáky z mučení a nezákonného zadržování podezřelých z trestné činnosti v oblasti zasažené zemětřesením. “Příslušníci orgánů činných v trestním řízení považují výjimečný stav v souvislosti s přírodní katastrofou za povolení k beztrestnému mučení, jiným formám hrubého zacházení a dokonce i k beztrestnému zabíjení,” uvedla organizace Human Rights Watch.

Nejvíce přehlížené je však v Turecku násilí na Romech. Například v květnu 2023 byl policistou zastřelen 33letý Semih Gürler, otec tří dětí, když stál na balkoně domu ve čtvrti Konak v Izmiru. Nedávno dokonce byly romské oběti rasově motivovaného násilí a mučení, které podaly stížnost na čtyři policisty, postaveny před soud.

Tyto dva poslední případy jsou součástí širšího vzorce běžného násilí a zastrašování ze strany orgánů činných v trestním řízení vůči Romům. Oběti podpořily organizace Romani Godi a ERRC, které budou pokračovat ve vyšetřování okolností, aby bylo možné rozhodnout o vhodných opatřeních.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon