Irán – tajné tipy na místa, kde turisty zaručeně nepotkáte

Irán – tajné tipy na místa, kde turisty zaručeně nepotkáte

Irán, země, o které se v médiích mluví převážně v souvislosti s možnou válkou proti Izraeli nebo USA. Pokud se ale do oblasti bývalé Perské říše vypravíte, narazíte na mírumilovné obyvatele, kteří by udělali cokoliv, aby turistu pohostili nebo mu pomohli.

Írán znovu začal vydávat turistická víza – poprvé od začátku pandemie. Podmínka je ukončené očkování a test před odletem. Navíc do pasu nedostanete razítka, což by vám pak mělo usnadnit cestu právě do USA nebo Izraele, které dříve cestovatele s razítkem z Íránu odmítaly.

Překrásná města jako Esfahan, Yazd nebo Shiraz, nedaleko kterého se nachází i bájná Persepolis, zná asi každý. Jsou to také města, kde narazíte na nejvíce turistů. Pokud si ale chcete užít ten pravý Írán, nezasažený turistickým ruchem, chcete poznat místní obyvatele, vidět krásnou přírodu a na chvíli se ztratit v této překrásné zemi, přinášíme vám pár tipů, kde zaručeně turisty nepotkáte. Toulat se krajinou a být ztracen v malých vesnicích nebo horách, to je to pravé dobrodružství. O to větší radost poté máte, když vás místní lidé pozvou k sobě domů a podělí se s vámi i o to málo, co mají.

Vesnice Palangan – Íránský Kurdistán

Ač slovo Kurdistán v někom možná vzbudí zděšení, není se čeho bát. Kurdové jsou tím nejúžasnějším národem, se kterým se na svých cestách můžete setkat. Snad nikde jinde na světě nenajdete tak otevřené lidi, kteří by se rozkrájeli, jen aby vám mohli pomoci a pohostili vás. Vesnice Palangan leží mimo hlavní cesty, schovaná v horách a rozprostírá se v krásném údolí obklopená horami. Domy jsou přilepeny na kopce a skály a pohromadě drží snad jen silou vůle. Mnohdy střecha jednoho z domů tvoří terasu jiného domu. Zboží se zde po staletí dopravuje na oslících. Pokud se vydáte proti proudu řeky, která vesnicí protéká, narazíte na spletitou síť malých či větších vodopádů. Ve stínu stromů se zde můžete zchladit a odpočinout si. Vesnice Palangan leží na malé silničce, která spojuje města Kamyaran a Marivan a při projíždění krajinou nebudete stíhat fotit úžasné hory všude kolem. Co vás možná překvapí, že místní Kurdové stále nosí tradiční oblečení.

  • Poloha: 35°04’03.6″N 46°36’08.3″E

Minerální prameny Badab Soort

Přesuňme se nyní o skoro 900 kilometrů na východ. Uprostřed pohoří Alborz leží zapomenuté minerální prameny. A právě jejich totální ignorace ze strany turistů z nich dělá jedno z nejkrásnějších míst v Íránu. Cesta sem není lehká. Výchozím bodem pro vás může být město Damghan, které v dávných dobách leželo na bájné Hedvábné stezce, která spojovala Istanbul s Čínou. K pramenům nevede žádná silnice, a tak se k nim budete muset z nejbližší vesnice dostat zhruba 6 kilometrů pěšky. Odměnou vám budou krásné výhledy všude kolem. Nejkrásnější období pro návštěvu je podzim. Dole v údolí žloutnou stromy a na vrcholcích hor je již sníh, který působí, jako kdyby hory někdo pocukroval. Minerální prameny obsahují hodně železa, a tak je půda kolem sytě oranžová a krásně tak kontrastuje s okolními horami a máte-li štěstí, tak i s modrým nebem. A co je nejlepší? Budete tu opět úplně sami.

  • Poloha: 36°21’20.6″N 53°51’33.4″E

Nejstarší muslimský hřbitov v Íránu – Sefid Chah

V pohoří Alborz ještě chvíli zůstaneme. Na druhé straně hor od Badab Soort se nachází zajímavý hřbitov. Naleznete zde tisíce náhrobků, což už samo o sobě je zajímavé, protože přilehlá vesnice má jen pár domečků. Nikdo neví, kde se zde tedy tolik náhrobků vzalo. Čím je ale hřbitov také zajímavý, že na každém náhrobku je vyrytá profese, kterou dotyčný zesnulý vykonával. Místní půda prý nedovoluje, aby mrtvoly v zemi hnily, takže vše zůstává perfektně zakonzervováno. Pokud se sem vypravíte, věřte, že se zde budete moci toulat několik hodin. Náhrobků je zde skutečně hodně a každý je jiný.

  • Poloha: 36°35’59.0″N 53°53’09.8″E

Nejširší nabídku průvodců a map Íránu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Arménské vesnice Zarneh a Khoygan-E Olya

V pohoří Zagros, hluboko uprostřed Íránu (striktně muslimské země) naleznete dvě malé arménské vesnice. V těchto vesnicích žijí potomci Arménů, kteří sem utekli před genocidou v Turecku. Jsou zde křesťanské kostely nebo hřbitovy s arménskými náhrobky.

Cestu do vesnic můžete spojit i s lyžováním v nedalekém lyžařském středisku Fereydun Shahr. A pokud zde budete v době, kdy zde není sníh, naskočte ve městě na minibus, který vás proveze panenskou přírodou, že vám bude zrak přecházet. Klidně můžete z minibusu vyskočit a jen tak jít krásnými horami a poté si zase mávnout na další minibus. Ty zde totiž jezdí od rána do večera cca každých 20 minut. Vystoupit pak můžete u vodopádu Poneh Zar, ve kterém se v létě příjemně zchladíte.

  • Poloha vesnice Zarneh: 33°06’18.1″N 50°05’02.1″E
  • Poloha vesnice Khoygan-E Olya: 33°01’35.6″N 50°09’49.1″E
  • Lyžařské středisko Fereydun Shahr: 32°57’00.3″N 50°02’49.1″E
  • Vodopád Poneh Zar: 32°57’29.5″N 49°55’49.3″E

Vyhlídková jízda vlakem Dorud – Andimeshk

Pohoří Zagros nabízí i další nezapomenutelný zážitek. Svést se zde můžete vlakem, který jede překrásným údolím řeky Dez. Vlak je vypraven dvakrát denně, vždy ráno a odpoledne (přesné časy zjistíte na místě), a nabízí několika hodinovou jízdu překrásnou horskou krajinou. Pojedete krásným údolím a obdivovat budete majestátní hory. Přejedete také nespočet mostů a viaduktů nebo se budete moci bát v jednom z desítek železničních tunelů. Pokud se vám nebude chtít až na konec do města Andimeshk, můžete vystoupit například u vodopádu Bisheh, u kterého je jedna ze zastávek a který patří k nejznámějším v Íránu. A pokud se vám nechce jet vlakem, můžete si alespoň část cesty projít pěšky. Souběžně s řekou Dez a železnicí totiž vede i malá silnička, která nabízí překrásné výhledy. Trasa z městečka Dorud do vesnice Cham Chit má cca 21 kilometrů.

  • Poloha města Dorud: 33°29’04.2″N 49°03’44.6″E
  • Poloha vodopádu Bisheh: 33°19’50.1″N 48°52’44.2″E

Třešnička na závěr bude již trochu více turistická, ale i tak by toto místo nemělo ujít vaší pozornosti. Vydejte se do Perského zálivu prozkoumat ostrov Hormoz.

Kolik barev má ostrov Hormoz?

Kolik barev znáte? Svoje znalosti si můžete prověřit v Perském zálivu na ostrově Hormoz. Příroda zde vytvořila tak neuvěřitelnou barevnou koláž, že se vám z toho doslova zatočí hlava. Díky odlehlosti ostrova je zde jen malý turistický ruch a ostrov objedete dokola za několik hodin. Pokud jste se chtěli podívat na Mars, tak zde se vám vaše přání splní. V jedné části je ostrov tak červený, že z toho až zrak přechází. Ve volném čase se potom můžete vykoupat v průzračné vodě Perského zálivu. Návštěvu ostrova můžete spojit s prozkoumáním vedlejšího ostrova Qeshm, který je větší a také sem jezdí více turistů. Mezi oběma ostrovy se jednoduše několikrát denně dostanete lodí.

  • Poloha: 27°03’44.4″N 56°27’38.5″E
  • Pokud se do Íránu vydáte, můžete si zařídit on-line víza, která si vytisknete a poté na letištích nebo hraničních přechodech ukážete.
  • Kvůli sankcím ze strany USA je Írán pro cestovatele velmi levnou destinací. Oběd nebo večeři si zde dáte za 20 až 30 korun. Přespání v hotelu je možné sehnat kolem 100 korun.
  • Doprava je na vysoké úrovní. Můžete vyzkoušet tzv. VIP busy a na delší vzdálenost vlaky. Nebudete litovat.
  • Írán je ropnou velmocí, a tak je zde benzín levnější než voda. Litr benzínu stojí 1,5 koruny, litr vody 2 koruny.
  • Co se bezpečnosti týká, je Írán jednou z nejbezpečnějších zemí na světě.

Praktické informace

  • Pokud se do Íránu vydáte, můžete si zařídit on-line víza, která si vytisknete a poté na letištích nebo hraničních přechodech ukážete.
  • Kvůli sankcím ze strany USA je Írán pro cestovatele velmi levnou destinací. Oběd nebo večeři si zde dáte za 20 až 30 korun. Přespání v hotelu je možné sehnat kolem 100 korun.
  • Doprava je na vysoké úrovní. Můžete vyzkoušet tzv. VIP busy a na delší vzdálenost vlaky. Nebudete litovat.
  • Írán je ropnou velmocí, a tak je zde benzín levnější než voda. Litr benzínu stojí 1,5 koruny, litr vody 2 koruny.
  • Co se bezpečnosti týká, je Írán jednou z nejbezpečnějších zemí na světě.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: