Kdo je stále bez angažmá? Chance liga (1. část)

7. července 2023, 8:00

Marek Hedbávný

Zhruba za dva týdny se prvoligové týmy začnou připravovat na ledě. A pokud ještě hodlají svůj kádr posílit, stále mají z čeho vybírat. V první části článku se budeme věnovat brankářům a obráncům, kteří zůstávají na trhu.

Poznámka: Je možné, že někteří hráči ze seznamu už angažmá sehnali, jen o jejich příchodu nové kluby ještě neinformovaly.

Brankáři

Adam WOLF (23 let)
Mezi brankáři je trh vybrakovaný, takže pokud nějaký z prvoligových týmů ještě pomýšlí na posílení, musí buď přivést na střídavé starty někoho z extraligy, případně se porozhlédnout v zahraničí. A nebo podepsat právě Adama Wolfa, který trpělivě dělal dvojku v Prostějově a naposledy v Jihlavě.

Komu by se hodil? V Přerově má neotřesitelnou pozici talentovaný Michal Postava, v uplynulé sezoně třetí nejlepší gólman v lize. Wolf by mohl být solidní alternativou na pozici dvojky.

Obránci

Vratislav KUNST (24 let)
Kunst se v minulosti řadil k nejlepším defenzivním obráncům v lize: odváděl výbornou práci v oslabení, zblokoval spoustu střel a soupeře držel na uzdě i při hře 5 na 5. Akorát trpí na to, že hrál za týmy z ligového suterénu: Benátky a Šumperk. U některého z favoritů by mohl být víc na očích a získat si větší respekt, pořád je nedoceněný. 

Komu by se hodil? Horácká Slavia umí pracovat s obránci, tamější štace v nedávné minulosti hodně pomohla třeba Davidu Turečkovi nebo Lukáši Douderovi. Kunst by navíc svým herním stylem dobře zapadl do třebíčského systému.

David KAJÍNEK (34 let)
Ve své prvoligové kariéře se pouze jednou přehoupl přes hranici deseti bodů v základní části, přesto si napříč soutěží získal pořádný respekt: a to svou špičkovou defenzivní prací. Do hry vnáší bojovnost, agresivitu, současně však umí dobrou rozehrávkou podpořit spoluhráče.

Komu by se hodil? Jihlava má díky kvalitní mládeži kam sáhnout, ale... Jeden zkušenější bek by se přece jen hodil. A právě v Dukle kdysi prožil Kajínek zřejmě nejlepší roky své kariéry.

Aleš SOVA (31 let)
Sova s hokejem rád cestuje: už působil v Itálii, Dánsku, Francii a v zámoří. Loni se vrátil do Česka a hrál za Frýdek-Místek. Nebyl ale vidět tak, jak se očekávalo – v 50 utkáních získal deset bodů. U rysů tak po jediném roce skončil. Vydá se opět do oblíbeného zahraničí, nebo zůstane v tuzemsku?

Komu by se hodil? Znojmo po postupu dělá kosmetické změny, vsadí převážně na hokejisty z loňského kádru. Službami Aleše Sovy by však pohrdnout nemělo – Sovův návrat do Znojma, za které odehrál pět sezon v rakouské lize, se vyloženě nabízí.

Jindřich BARÁK (32 let)
Vinou zdravotních problémů se Jindřich Barák v posledních letech nemohl dostat do pořádného tempa, po šesti sezonách opouští mateřskou Slavii a hledá novou výzvu.

Komu by se hodil? Litoměřice mají na soupisce jen dva obránce starší 23 let (Patrika Husáka a Jiřího Jebavého), podpis Jindřicha Baráka, jenž ve Stadionu už působil, by tak mohl dávat smysl.

Jan NOVÁK (44 let)
Čas zastavit nejde, herně je Novák viditelně za zenitem své kariéry. Hokej ovšem miluje, těžko se mu s ním bude loučit – a v určitých ohledech by stále mohl leccos nabídnout. V Sokolově byli vděční, jakou práci v posledních dvou letech odvedl.

Komu by se hodil? Bylo by to krásné dovršení velké kariéry. Doma ve Slavii by plnil roli mentora, současně by pomáhal s výchovou tamější mládeže a například z pozice osmého obránce by čas od času vypomohl přímo na ledě. V trvalejším zápasovém vytížení by se pak udržoval třeba na Kobře. To dává smysl, ne?

Daniel KRENŽELOK (25 let)
Trochu zvláštní příběh. Když mu nějaké angažmá sedlo, třeba v Třebíči nebo Přerově, šlo o dominantního obránce, který rozhodoval zápasy. Má na to být hvězdou ligy, potenciál však dosud nenaplnil. O svých kvalitách musí přesvědčovat dlouhodobě a pravidelně, to se mu úplně nedaří.

Komu by se hodil? Kolín je aktuálně možná největším adeptem na sestup. Posílit musí hlavně v obraně. A taková sázka na Krenželoka by se nakonec mohla proměnit v jackpot.

Jakub MATYÁŠ (29 let)
Hokejová kariéra je vrtkavá, své o tom ví i Jakub Matyáš. Nebýt vážného zranění, kvůli kterému musel vynechat v podstatě celý ročník 2019/2020, mohl nyní hrát stabilně extraligu. Místo toho střídá kluby o patro níž: předloni hrál za Frýdek-Místek, loni za Prostějov a letos za Slavii. Jde o ryzího defenzivního beka s ideálními parametry: měří 190 centimetrů a hokejku drží napravo.

Komu by se hodil? Říká se, že všude dobře, doma nejlépe. Matyáš je přerovským odchovancem, za tamější áčko ale nikdy pravidelně nehrál. A pokud někde může svou kariéru oživit, mohlo by to být právě u Zubrů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz