Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Americký stát Illinois jako první schválil zákon omezující zákaz knih

Ilustrační foto: Pixabay

Illinois v USA je prvním státem, který vydal zákon proti zákazu knih ve veřejných knihovnách. Tento jev je ve Spojených státech na vzestupu, důvodem je snaha konzervativců potlačit literaturu, která se zabývá rasou, historií a tématem LGBTQ. Zákon vstoupí v platnost 1. ledna 2024, informuje server Reuters.

Guvernér státu Illinois J. B. Pritzker zákon podepsal v polovině června v chicagské knihovně. „Tady v Illinois se neskrýváme před pravdou, my ji přijímáme,“ řekl Pritzker. „Mladým lidem by se nemělo bránit v poznávání reality našeho světa; chci, aby se z nich stali kritičtí myslitelé, vystavení myšlenkám, se kterými nesouhlasí, hrdí na to, co náš národ překonal.

Nový zákon určuje, že veřejné knihovny budou mít přístup ke státním grantům pouze tehdy, pokud přijmou Listinu práv knihoven Americké asociace knihoven. V ní je stanoveno, že knihy nemohou být zakazovány nebo odstraňovány kvůli stranickému nebo dogmatickému nesouhlasu.

Konzervativci dosud vyzvali veřejné školy a knihovny k odstranění více než 1 600 titulů. V Illinois došlo v předchozím roce k bezmála 70 pokusům o zákaz knih, z nichž většina byla o LGTBQ nebo lidech s jinou barvou pleti. Mezi nejčastěji zakazovanou spisovatelkou je americká nositelka Nobelovy ceny Toni Morrisonová, jejíž díla se z velké části zabývají afroamerickou historií.

Související články

Zaručeně zlepší den

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Jaké to je řídit své sny? Je to vůbec možné? A hlavně – jak to udělat? Pokud vás sem tam napadaly…