Hlavní obsah

Berlusconi odkázal miliony odsouzenému mafiánovi i milence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zesnulý italský expremiér a podnikatel Silvio Berlusconi v poslední vůli pamatoval 100 miliony eur (2,4 miliardy korun) na svou přítelkyni nebo 30 miliony eur (711 milionů korun) na svého starého přítele odsouzeného za spojení s mafií Marcella Dell’Utriho. O obsahu závěti někdejšího italského premiéra informovala média ve čtvrtek.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Vlevo dcera zesnulého italského expremiéra Marina Berlusconi, vpravo jeho přítelkyně Marta Fascinaová během státního pohřbu 14. června 2023

Článek

Jeden z hlavních obdarovaných 81letý Marcello Dell’Utri je bývalý senátor Berlusconiho středopravicové strany Forza Italia a jeden z jejích zakládajících členů.

Pro Berlusconiho vedl reklamní agenturu, čelil ale také obvinění, že působil jako klíčová spojka mezi trojnásobným premiérem a sicilskou mafií Cosa Nostra, připomněl list The Daily Telegraph.

Kvůli obvinění ze spojení s mafií a v roce 2014 uprchl Dell’Utri z Itálie, ale na základě zatykače Interpolu ho zadrželi v Bejrútu. Poté, co ho justice usvědčila ze spolčení s organizovaným zločinem, si odseděl čtyři roky ve vězení a další rok v domácím vězení.

Berlusconiho vila San Martino se přemění v expremiérovo muzeum

Evropa

Pykal za to, že v 70., 80. a 90. letech minulého století navázal kontakty mezi bossy Cosa Nostry na své rodné Sicílii a podniky vlastněnými Berlusconim.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Marcello Dell’Utri gestikuluje v prosinci 2004 během tiskové konference v hotelu Majestic v centru Říma

Jako bratři

Dell’Utri prohlásil, že je bývalému premiérovi, který minulý měsíc zemřel ve věku 86 let na leukémii a byl mu vystrojen státní pohřeb v historické milánské katedrále, hluboce vděčný.

„Od rána nedělám nic jiného, než že pláču: ani ne tak kvůli tomu materiálnímu gestu, ale proto, že ukazuje velikost toho člověka,“ řekl. „Nečekal jsem to, protože mi nezůstal nic dlužen.“

Berlusconi, miliardář a podnikatel, který vstoupil do politiky v 90. letech, byl prý pro něho „jako bratr“. „Znali jsme se přes šedesát let. Vždycky mi pomáhal. Dokonce i na univerzitě mi dával své poznámky,“ dodal Dell’Utri.

Celá desetiletí kolovaly zvěsti, že Berlusconi uzavřel dohodu s Cosa Nostrou, původně jako záruku, že neunese jeho děti a nebude za ně požadovat výkupné, jak se to stalo jiným bohatým Italům. Objevila se také tvrzení, že poskytl Cosa Nostře politickou ochranu výměnou za to, že pro něj bude shánět hlasy na jihu Itálie.

Balonky z balonu

Ještě větší sumu peněz – sto milionů eur – daroval Berlusconi třiatřicetileté poslankyni Martě Fascinaové, s níž několik let udržoval vztah.

V březnu loňského roku uspořádal pár symbolický svatební obřad, pro nějž si Fascinaová oblékla bílé svatební šaty, který ale nebyl právně závazný.

Loni v září pro něj uspořádala narozeninové překvapení – z horkovzdušného balonu vypustila tisíce balónků ve tvaru srdce a kolem pak proletělo letadlo s transparentem s nápisem: „Všechno nejlepší, miláčku, miluji tě. Marta.“

Foto: Profimedia.cz

Marta Fascinaová

Středolevicový politik a exprokurátor Luigi de Magistris na Twitteru napsal, že odkaz „mafiánovi Dell’Utrimu“ a Fascinaové „připomínají telenovelu“. „Myslím na chudáky mladé lidi, kteří se zabíjejí prací, avšak s penězi sotva vydrží do konce měsíce,“ poznamenal.

Berlusconiho čisté jmění se v době jeho smrti odhadovalo na přibližně šest miliard eur (142 miliard korun) . Ve své závěti odkázal 100 milionů eur také svému mladšímu bratrovi Paolovi.

Obchodní impérium zdědily děti

Své obrovské podnikatelské impérium předal expremiér svým pěti dětem, přičemž dvě nejstarší, Marina a Pier Silvio, drží v rodinném holdingu Fininvest stejné podíly v celkové hodnotě přibližně 53 procent. Oba už před tím zastávali vedoucí funkce v různých odvětvích jeho obchodního impéria.

Mezi Berlusconiho další majetek patří fotbalový klub Monza a portfolio luxusních nemovitostí, od sídla poblíž Milána až po vilu na sardinském pobřeží Costa Smeralda, kde hostil přední politiky včetně Tonyho Blaira či Vladimira Putina.

Milánské letiště možná ponese jméno Berlusconiho

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám