Tvůrce Ježka Sonica odchází od soudu s podmínkou a pořádnou pokutou
zdroj: Foto: Wikimedia Commons

Tvůrce Ježka Sonica odchází od soudu s podmínkou a pořádnou pokutou

7. 7. 2023 13:40 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Kauza kolem herního vývojáře a otce Ježka Sonica je u konce. Júdži Naka si vyslechl verdikt Tokijského soudu za insider trading. Pro připomenutí: Zatímco Naka působil ve vyšším managementu ve vydavatelství Square Enix, využil neveřejných znalostí o strategii firmy k výhodnému obchodování a spekulování s akciemi. Podvod mu vynesl v přepočtu zhruba 3,2 miliony korun.

Z peněz se ale neradoval dlouho. Soud mu totiž vyměřil pokutu v přepočtu za zhruba 36 milionů korun. Do toho byl Naka podmíněně odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 30 měsíců s odkladem na čtyři roky. Pobytu ve vězení se tedy vyhne, pokud se v následujících čtyřech letech nedostane do opletaček se zákonem. O kauze informovala japonská zpravodajská agentura Jiji Press.

Sedmapadesátiletý vývojář nakoupil levně akcie herních studií Ateam a Aiming ještě předtím, než s nimi Square Enix veřejně ohlásil spolupráci na mobilních titulech Final Fantasy 7: The First Soldier a Dragon Quest Tact. Firmám pak následně stoupla cena na trhu a Naka akcie se ziskem prodal. Využil k tomu neveřejnou informaci, ke které se dostal ve vedení společnosti.

Je třeba podotknout, že Naka se z trestu nechtěl vyvléknout a hned během prvního slyšení u Okresního soudu v Tokiu na začátku března přiznal, že o jeho vině není pochyb a s obžalobou ve všech bodech souhlasí.

Nejnovější články