Policisté na koních brázdí České Švýcarsko. Hlídají, zda turisté dodržují řád

  18:12
V Národním parku České Švýcarsko od dnešního odpoledne hlídkují policisté na koních. Jde o preventivně bezpečnostní akci, kterou pořádá Policie ČR ve spolupráci se svými německými kolegy a strážci národního parku. V reakci na loňský rozsáhlý požár především hlídají, zda turisté v parku nerozdělávají oheň nebo nekouří.

„Cílem akce je návštěvníky parku informovat o rizicích vzniku požáru souvisejících s nevhodným chováním,“ vysvětlila krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Preventivně bezpečnostní akce bude probíhat až do jedné hodiny po sobotní půlnoci. „Termín jsme si vybrali vzhledem k tomu, že se v těchto dnech naplno rozjela turistická sezona,“ řekl při zahájení akce Stanislav Krajčovič, velitel speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství v Ústí nad Labem.

Při akci policie úzce spolupracuje se strážci národního parku. „Je velmi potřebné, aby si lidé osvojili myšlenku, že v lese se oheň nerozdělává, a to tím spíše, když je v lese sucho,“ podpořil akci Pavel Svoboda, vedoucí oddělení stráže národního parku.

Hned v pátek odpoledně se po nejnavštěvovanějších turistických trasách rozjeli policisté na koních. „Pomáhá mám šest policistů z pražské hipologie, protože naše oddělení služební koně nemá. Tito policisté budou pracovat na třech nejvytíženějších trasách,“ uvedl Krajčovič s tím, že večer se do akce zapojí ještě německý vrtulník s termovizí a český dron na dohledávání případných ložisek požáru v místech, kam vrtulník nemůže.

Na dění v národním parku dohlíží na obou stranách hranice celkem devět čtyřčlenných hlídek. „Na naší straně je pět hlídek a v Německu čtyři. Každou hlídku tvoří vedle strážce národního parku, dva čeští policisté a jeden německý, v Německu obráceně,“ vysvětlil Krajčovič.

Zapálil jsem České Švýcarsko. Policii se údajně přiznal žhář z národního parku

Největším nešvarem v národním parku je podle policie nepovolené táboření a rozdělávání ohně. „Od turistů také často mimovolně dochází k narušování návštěvního řádu, a to zejména tím že zde turisté kouří, což je na území národního parku zakázáno,“ podotkl Krajčovič.

Policisté se spolu se strážci parku zaměřili hlavně na preventivní působení. Na případné prohřešky návštěvníky měli nejen upozorňovat, ale případně i pokutovat. „Pokud bude přestupek významnější, budou muset přijít nějaké sankce. Pokuty budou vyměřovat strážci národního parku, neboť podle jejich sazebníku mohou být podstatně vyšší,“ vysvětlil Krajčovič.

Strážci parku mohou udělit pokuty až do deseti tisíc korun. „Jestliže při dnešní akci narazíme na hříšníky, kteří budou v lese rozdělávat oheň nebo nedovoleně tábořit, tak velice pravděpodobně sáhneme k pokutování a budeme se pohybovat v horní hranici zákonné částky,“ doplnil Svoboda.