https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-biskupic-a-mostkovic-nechteji-zarizeni-na-likvidaci-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obyvatelé Biskupic a Mostkovic nechtějí zařízení na likvidaci odpadu

7.7.2023 17:22 | PROSTĚJOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | svyatoslavlipik / Depositphotos
Na odpor místních obyvatel i samospráv narazili investoři, kteří chtějí v Biskupicích u Prostějova postavit linku na výrobu tuhých alternativních paliv (TAP) z komunálního odpadu a v nedalekých Mostkovicích zařízení na plazmové zplyňování odpadu. Obce se obávají negativního dopadu uvedených projektů na životní prostředí a obyvatelé sepsali petice. Připravované investice souvisí s chystaným zpřísněním podmínek pro nakládání s komunálním odpadem.
 

Firma FCC chce v Biskupicích z odpadu vyrábět TAP a odvážet je ke spálení do teplárny v Přerově. Starostka Biskupic Iveta Kišacová v květnu ČTK řekla, že obecní zastupitelstvo s tímto záměrem vyslovilo nesouhlas. V obci také vznikla petice, kterou podepsalo přes 2000 lidí.

Odpůrci záměru firmy FCC argumentují tím, že převážná část katastru Biskupic leží v ochranném pásmu zdrojů podzemních vod II. stupně. "Linka na výrobu TAP je koncipovaná na 400 tun provozního, převážně komunálního odpadu, který bude neustále skladován v dané lokalitě. Jakékoliv skladování odpadu není možné umístit v ochranných pásmech I. a II. stupně," uvedli autoři petice.

V Mostkovicích chce zařízení na plazmové zplyňování komunálního odpadu postavit firma PGP Terminal v areálu bývalého vojenského opravárenského podniku. Podle společnosti nebude odpad ve zpracovatelském zařízení spalován. "Odpad je přiveden do zplyňovacího reaktoru, kde za omezeného přístupu vzduchu dochází na molekulární bázi k dokonalému primárnímu termickému rozkladu jeho vnitřní molekulární struktury," stojí v prezentaci projektu firmy PGP Terminal.

Podle ní technologie plazmového zplyňování vytvoří z odpadu nové organické a anorganické látky a vzniklý plyn lze energeticky využít. "Z odpadu může opětovně vzniknout například betonový výrobek, izolační hmota, plastový obal pro kosmetické účely, čistící prostředek, pohonná látka pro dopravní účely a mnoho dalších výrobků, kdy výstupní surovina z projektu nahrazuje ropu a fosilní suroviny pro jejich výrobu," uvedla firma.

Starosta Mostkovic Jaroslav Peška ve vyjádření obecního úřadu upozornil, že o investici společnosti PGP Terminal nebylo definitivně rozhodnuto. "Investor dosud nemá zpracovanou projektovou dokumentaci a vzhledem k vysokým nákladům s dalšími kroky vyčkává na to, jaký přístup k celé záležitosti zaujme nejen naše obec, ale také Krajský úřad Olomouckého kraje," uvedl Peška.

Stavbu recyklačního centra PGP v Mostkovicích podle starosty v současné době neumožňuje platný územní plán obce. Zastupitelé by o jeho případné změně rozhodli pouze tehdy, pokud by většina obyvatel s projektem souhlasila a bylo prokázáno, že investice nebude mít negativní dopad na životní prostředí v obci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist