Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu Smrtelné zlo: Probuzení - 67,5 %

Členům jedné rodiny se nedopatřením podařilo probudit dávného démona, který si začal nárokovat jejich tělesné schránky. Beth je tudíž postavena před nelehký úkol, vymanění svých příbuzných ze spárů tohoto smrtelného zla. 

To uvidíme v hororu volně navazujícím na film Lesní duch.  O režii tohoto nového filmu se postaral vcelku neznámý Lee Cronin. V hlavních rolích se představí Lily Sullivan, Alyssa Sutherland a Morgan Davies.

Beth (Lily Sullivan) se po návratu ze zahraničí rozhodla strávit nějaký čas se svojí sestrou Ellie (Alyssa Sullivan) a jejími dětmi Dannym (Morgan Davies), Bridget a Kassie. Za roky odloučení se značně odcizily, ale obě si nyní procházejí těžkým obdobím, takže by si k sobě mohly znovu najít cestu a být si oporou.

Jednoho večera se všechny tři děti vracely domů, když v tom se náhle spustilo silné zemětřesení. Nikomu se nic nestalo, ovšem otřesy narušily statiku podlahy, což způsobilo její propad a zpřístupnilo zapomenutý bankovní trezor. I když to mohlo být nebezpečné, tak Danny nedokázal odolat vábení tajemna a vlezl dovnitř. To, co našel uvnitř bylo ovšem dosti znepokojivé. Kromě klasických bezpečnostních schránek tam nalezl množství tajemných náboženských artefaktů, což nevěstí nic dobrého.

Danny si odtamtud odnesl starou knihu a několik dalších drobností v čele s několika gramofonovými deskami. Bohužel jejich poslech probudil dávného démona. Když se začaly dít divné věci, tak už bylo pozdě na to přestat. Jako první oběť si démon vybral Ellie. Tu nejdříve brutálně napadne a poté ovládne její tělo. Ovšem to je teprve odrazový můstek k získání kontroly nad zbytkem rodiny. Beth se proto musí začít opravdu snažit a pokusit se zachránit koho bude možné.

Hororová stránka filmu se skládá z množství scén nepříjemných na pohled, které se snaží diváka šokovat a děsit svojí odporností. Různé tělesné tekutiny ulpívají na všech možných a nemožných místech. Žádná část těla není v bezpečí před celou plejádou bodných, sečných a palných zbraní. A to rozhodně není všechno. Nicméně i když se na tyto scény nedívá zrovna hezky, což je zásluha i kvalitní kamery, tak díky jejich poutavosti člověk spíše nedokáže odtrhnout zrak, než aby nad tím přivíral oči.

To doplňuje kvalitně udělaná démonická klasika. Drsné ďábelské hlasy děsí ostatní postavy a zarývají se jim hluboko pod kůži. Lidé s ovládnutou myslí vynikají nadpřirozenou silou a téměř nedostižnou odolností. Nad ostatními prvky více vyniká především děsuplný make-up, který posouvá blízké záběry na obličeje na vyšší úroveň hrůzy.

Kromě toho tady najdeme i scény celkem silně inspirované jinými známými díly z hororové branže. Na první dobrou mohu zmínit například Texaský masakr motorovou pilou nebo Osvícení, ale předpokládám, že jsem spoustu dalších odkazů neobjevil. Hlavní je ovšem to, že nejde o pouhé kopírování. Spíše by to bylo možné označit za docela kvalitně zpracovanou poctu, za kterou se asi nikdo zlobit nebude.

Dějově se jedná spíše o slabší standard, a to i na poměry hororů. Jde o klasický námět, kdy je nedopatřením probuzen přízrak nebo démon, kterého je poté nutné všemi dostupnými prostředky sprovodit ze světa. Přece jenom, v ohrožení jsou lidé vám blízcí, takže by nebylo zrovna filmové vzít do zaječích. Navíc je to celkem lišácky pojištěno. Ale jinak je to vcelku triviální, obsahuje to hodně zjednodušení a oslích můstků, ale nebije to do očí iritujícím způsobem. Prostě je na první pohled jasné, že tohle nebyla priorita.

Ani postavy nenabídnou žádnou velkou hloubku. Žádná neobvyklá motivace či originální důvody se samozřejmě také nekonají. Ale jedna věc blízko související s postavami, což jsou herecké výkony, si menší pochvalu určitě zaslouží. Některé jejich pohyby a výrazy působí tak, že by divákovi nedělalo problém uvěřit v jejich posednutí. A přitom to herci neměli ani příliš jednoduché vzhledem k tomu v čem všem zapatlaní museli hrát. Nevymluvili se a prostě to zvládli.

Konec filmu je teprve zkouškou pro divákův žaludek, ve které by měl někdo, kdo o sobě tvrdí, že je fanouškem hororů obstát. Brutální stránka filmu si to „nejlepší“ nechala na tuto příležitost, aby nám poskytla pořádné vyvrcholení.

I když je film příběhově propojený s filmem Lesní duch, tak se nejedná o pokračování ani prequel. Jde o zasazení stejného námětu do nových kulis a okolností. To si vyžádalo napravení špatně přeloženého názvu předchůdce. Sice to narušilo kontinuitu, ale jméno evokující les prostě nebylo možné použít. Začátek a konec tohoto filmu naznačuje pozdější přesunutí do lesa a jakési návaznosti, ovšem rozdíly jsou takové, že se jedná pouze o iluzi, která slouží k ošálení méně známých diváků.

Nadprůměrný horor sázící především na nápaditou a intenzivní brutalitu, kterou doplňují kvalitně provedené démonické prvky. Kamera to poté dosti explicitně snímá, čímž divákovi poskytuje vydatný hrůzný zážitek. Elementy jako děj či postavy jsou obyčejné, ale to v tomto případě rozhodně nevadí. Spíše je důležité, že příliš nezaclánějí tomu hlavnímu, co tento film nabízí. Celkově se jedná o film schopný zaujmout fanoušky brutálních hororů, ovšem velká část diváků může být spíše trochu znechucena.

Automobily

Beth na začátku filmu přijíždí v Toyotě Prius. Rodina její sestry používá Chevrolet Caprice station wagon.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/343910-smrtelne-zlo-probuzeni/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt13345606/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_smrt

Autor: Daniel Trojan | pátek 7.7.2023 19:00 | karma článku: 7,08 | přečteno: 132x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Havěť: Až když jde opravdu o život, poznáš důležitost spojenectví (67,5 %)

Život chudých obyvatel domu se zvrtává ve chvíli nechtěného vypuštění záhadného pavouka. Ten se ukáže být smrtelně nebezpečnou a rychle se množící bestií, která celou budovu brzy zámoří extrémním množstvím zabijácké havěti.

31.5.2024 v 19:00 | Karma: 3,98 | Přečteno: 58x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Válka policajtů: Dostatečně umanutý jedinec dokáže zavařit těm nejmocnějším (67,5 %)

V devadesátých letech panuje mezi zločineckým podsvětím a světem zákona křehká rovnováha. Ta je jednoho dne výrazně narušena a najednou se z toho stává brutální střet, ve kterém si nikdo nemůže být jistý vyváznutím bez úhony.

24.5.2024 v 19:00 | Karma: 4,67 | Přečteno: 102x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Godzilla Minus One: Nezdolný národ monstru navzdory opět povstává z popela (77,5 %)

Japonsko navzdory nedozírným škodám a traumatům druhé světové války dokázalo nabrat kurz vstříc světlým zítřkům. Do toho bohužel přichází gigantické monstrum Godzilla, které poud nebude zastaveno promění zemi opět v trosky.

17.5.2024 v 19:00 | Karma: 4,66 | Přečteno: 73x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Opičí muž: Vykořisťování chudých se nakonec vždy krutě nevyplatí (72,5 %)

Drsný indický mladík se vydává na cestu odplaty za smrt svojí matky, kterou připravila o život zlovůle bohatých a mocných. Vzhlédl se v bájném opičím hrdinovi Hanumanovi a bojuje tak za všechny chudáky vykořisťované těmi nahoře.

10.5.2024 v 19:00 | Karma: 6,20 | Přečteno: 134x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 2,92 | Přečteno: 72x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55,  aktualizováno  16:16

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Zákulisí superdebaty iDNES.cz: ve studiu hádky, jinak se lídři dobře bavili

3. června 2024  16:12

Zpravodajský portál iDNES.cz v pondělí odvysílal jednu z posledních superdebat před eurovolbami....

V Palermu zatkli nebezpečného českého překupníka drog. Unikal čtyři roky

3. června 2024  16:11

V italském Palermu zadrželi dlouho hledaného českého občana odsouzeného za nelegální obchod s...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  16:02

Jih Německa, který čelí záplavám, čelí dalším lijákům, varují meteorologové. Podle Německé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 6,94
  • Průměrná čtenost 150x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.