Jak vybrat herní notebook? Přinášíme 5 tipů!

1. Buďte o krok napřed

Kvalitní notebook vám vydrží i déle než pět let. Ještě před nákupem tedy promyslete, jestli si s danými parametry tak dlouho vystačíte. Na rozdíl od stolního počítače totiž v podstatě není možný upgrade. Některé modely vám umožní vyměnit disk nebo navýšit kapacitu díky jednomu slotu navíc. S výměnou grafické karty nebo procesoru ale určitě nepočítejte.

2. Zaměřte se na grafickou kartu

Pokud se nebavíme o jednoduchých online hrách, při kterých si můžete zavzpomínat na vaše gamingové začátky nebo vyzkoušet zdarma automaty, je nejdůležitější právě grafické vybavení. Výkonnost poznáte jednoduše podle modelového čísla GPU. Čím vyšší je, tím lepší bude i celý vizuální dojem. Kromě toho by ale grafická karta měla být dedikovaná, nikoli integrovaná. 

3. Zvolte kvalitní procesor

Procesor je srdcem každého laptopu a platí to i pro herní varianty. Za špičku je obecně považována značka Intel, ale ani AMD bychom úplně nezavrhovali. Kromě počtu jader totiž záleží i na celkové architektuře a z tohoto hlediska si nové mobilní procesory AMD nevedou vůbec špatně. V každém případě ale doporučujeme minimálně 6jádrový procesor, aby se náročnější hry nesekaly. A pokud by se vám to přece jen stalo, můžete si zkrátit čas třeba na gamescenter.cz.

4. Nepodceňujte velikost a kvalitu displeje

Při výběru displeje zohledněte, jestli ho budete pokaždé připojovat k monitoru. Pokud ano, stačí vám standardních 15,6 palců. Takové přístroje váží zhruba 2 kilogramy, a tak jsou vhodné pro časté přenášení. Varianty s menší úhlopříčkou budou ještě lehčí, ale zase nezaručí dokonalý herní zážitek a také jsou kvůli malému prostoru pro chlazení poměrně hlučné. 

Pokud si většinu času musíte vystačit s displejem na samotném notebooku, zvažte i úhlopříčku 17,3 palců. Tam se ale pod 2,65 kg víceméně nedostanete. Zásadní pro vás bude i kvalitní rozlišení – v tomto ohledu hledejte hodnoty alespoň 1920×1080 pixelů, ideálně i s matnou nebo antireflexní úpravou. A nakonec nezapomeňte sledovat také obnovovací frekvenci displeje, která má poměrně široké rozpětí.

5. Pokud chcete ušetřit, pořiďte si stolní počítač

Při omezeném rozpočtu raději zvažte klasický desktop, protože jedině tam se cenově dostanete pod 15 tisíc korun bez kompromisů na kvalitě. Několik málo notebooků v této cenové relaci také seženete, ale jejich problémem bývá vysoká hmotnost, nízký výkon i menší rozlišení displeje. Možná tedy bude lepší si nyní dovybavit domácí herní koutek a na notebook ještě nějakou dobu šetřit.

Tento článek je placenou reklamou

Diskuze

Formbi 09.07.2023 09:51

Otevřete šampaňské a volejte sláva. Po půlroce článek

wovaw82493 11.07.2023 16:16

Je výhra po půl roce vidět reklamní sračku?

Bubákarabský 13.07.2023 12:31

Tenhle web pohřbili.Slouží už jen pro reklamy.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet