Recenze: AHINSA SHOES Chitra Trek&Trail – třístupňová cesta k přirozené chůzi

Recenze: AHINSA SHOES Chitra Trek&Trail – třístupňová cesta k přirozené chůzi

Fyzioterapeut Lukáš Klimpera dlouho hledal etické boty, ve kterých by lidé chodili stejně zdravě jako bosky. Nenašel, a tak se rozhodl je vyrobit sám. Objevoval kvalitní evropské materiály, testoval je a zkoumal. Tak vznikl první pár Ahinsa shoes. Zdravé sandály pro Lukášova tehdy 3letého syna. Dnes Ahinsa shoes vyrábí boty pro celý svět a tisíce lidí díky značce chodí zdravě. Každý pár se šije ručně, a to v Česku a Chorvatsku.

Pánské barefoot trekové boty Chitra Trek&Trail modro-černé

  • Typ: Barefoot trekové boty
  • Cena: 4.190 Kč
  • Hmotnost: 265 g (44 EUR) se stélkou, 221 g bez stélky
  • Drop: 0 mm

Zaujalo nás

  • tři úrovně tlumení
  • dokonalé zpracování
  • odolná podrážka
  • výrazná flexibilita

Shrnutí recenze

Dokonalé ruční zpracování, široká prstová část, nulový drop a odolná podrážka. To jsou hlavní znaky trekové barefoot boty Chitra Trek&Trail od značky AHINSA SHOES. V testu nás zaujal zejména třístupňový „naváděcí systém“ umožňující postupný přechod a přivykání k přirozené chůzi. Chitra Trek&Trail tak využijí „ortodoxní boso chodci“ stejně jako ti, kteří se chtějí s přirozenou chůzí teprve seznamovat. Bota sice nevyniká nápaditým designem, ale o to více přirozená je po nazutí. Žádné výztuhy, žádné polstrování, botu lehce zmačkáte do kuličky. To samo o sobě ukazuje, jak moc svobody tato bota nohám poskytuje. Snadné složení do minimálních rozměrů je zároveň praktické pro sbalení do batohu, pokud plánujete boty využít jako rezervní nebo při únavě pro střídání s trekovými botami.

Materiál svršku, prodyšnost

Svršek je poměrně odolný, přesto nijak omezující. Výrazná je ochrana prstů, nebo boční pásky navazující na šněrování. Výrobce uvádí jako materiál veganskou kůži s požadavkem na přirozené zpevnění svršku. Dalším použitým materiálem je odolná síťovina Tebox umístěná v prstové části a mezi bočními fixačními páskami. Vnitřní část svršku je navíc vyplněna podšívkou CoolMax zajišťující odvod potu. V testu bota nevynikala výraznou prodyšností, úspěšně ale balancuje na hraně rozumného odvětrávání a celkové odolnosti. Při běžném toulání přírodou jsme v průběhu testování nezaznamenali výraznější poškození svršku boty. Líbilo se nám originální umístění štítků o použitých materiálech provlečením přímo na tkaničky. Pokud již takové informace na botě být „musí“ proč místo obvykle používaných plastových pásků nevyužít samotné tkaničky? Nápadité, ekologické, povedené! Samotné tkaničky jsou oválné, mírně pružné a dostatečně dlouhé i na dvojité „běžecké“ zavázání. Jediné místo s náznakem polstrování je jazyk. Ten je příjemně měkký a pohodlně se tak natvaruje na nárt. Celkový design je nenápadný, o to více jej ale oceníte za špatného počasí. Bota se totiž jen tak nezašpiní.

Odpružení boty, použité materiály v podešvi

Třístupňové využití bot je jednou z hlavních předností modelu Chitra Trek&Trail. Pro zkušené umožňuje nazutí jen tak, bez jakékoli vnitřní stélky, případně jen s lehkou, dva milimetry tenkou a na boso příjemnou stélkou. V základním balení je ale také hutná silná a pevná stélka umožňující postupné přivykání na barefoot boty. O její pevnosti a schopnosti tlumit došlap nejlépe vypovídá hmotnost – 44 gramů u námi testované velikosti 44 EUR. Stélka má navíc výrazné navýšení materiálu uprostřed a podporuje tak podélnou klenbu nohy.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu

Značka AHINSA SHOES zvolila pro podrážku spolehlivý materiál Vibram. U modelu Chitra Trek&Trail v celkové výšce šesti milimetrů. Dva pro samotnou podrážku a celé čtyři milimetry pro gripy. Ty jsou poměrně ploché a široké, nepřekáží tak na tvrdším povrchu, navíc nijak zásadně nekloužou ani za mokra. Výhodou zvoleného tvaru a rozmístění gripů je výborná samočistitelnost podrážky, nezasekávají se v ní kamínky, ani se nezanáší blátem. Podrážka chrání chodidlo proti poranění, ale neomezuje v žádném pohybu. Kromě záběru (při vyjmutí stélky) o botě vlastně ani nevíte.

Pánské barefoot trekové boty Chitra Trek&Trail modro-černé
Pánské barefoot trekové boty Chitra Trek&Trail modro-černé

Osobní zkušenost

„Je to pro mě další zajímavá zkušenost ze světa minimalistických a barefoot modelů, kterých jsem měl možnost již vyzkoušet více než půl tucet. Chitra Trek&Trail rozhodně nevynikají designem, zato ruční a poctivé zpracování z boty přímo čiší. Barefoot boty používám jako běžec spíše okrajově, líbila se ni tedy možnost volby více úrovní tlumení. Žlutá, hutná stélka umožňuje bezproblémovou chůzi barefoot začátečníkům, nebo třeba jako mě, běžcům po náročném tréninku či závodu. Osobně ještě rád barefoot modely využívám při cestování, ať už pro pasivní sezení, nebo jako řidič v autě. Díky široké prstové části si nohy pěkně odpočinou.“

Co udává výrobce

– prodyšná síťovina dovolí noze dýchat
– podšívka odvádí pot od nohy
– přizpůsobí se noze, netlačí
– vydrží miliony kroků

Benefity barefoot bot

– aktivujete dlouhé svalové řetězce
– zapojíte hluboký stabilizační systém
– podpoříte funkci vnitřních orgánů

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: