‚Spravedlnost za Nahela, spravedlnost za Adamu.‘ I přes zákaz protestovalo v Paříži přes dva tisíce lidí

Sobotní zakázané demonstrace proti policejnímu násilí se v Paříží zúčastnilo zhruba dva tisíce lidí včetně několika levicových poslanců. Píše to agentura AFP. Další pochody se uskutečnily také ve Štrasburku či Marseille. Protesty, které byly většinou pokojné, se uskutečnily poté, co Francií otřásly nepokoje vyvolané smrtí 17letého mladíka Nahela, zastřeleného policistou při dopravní kontrole.

Paříž (Aktualizováno: 17:39 8. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé pochodují během zakázaného protestu proti policejnímu násilí

Zákaz v pátek potvrdil soud, což vedlo k výzvě uspořádat místo toho shromáždění v centru Paříže | Zdroj: Profimedia

Pařížské policejní oddělení uvedlo, že plánovanou demonstraci na pařížském náměstí Republiky zakázalo z důvodu ohrožení veřejného pořádku s odkazem na „napětí“.

‚Bylo vidět, že nás chtějí zabít.‘ Výtržníci ve Francii jsou podle policisty dobře vybavení a organizovaní

Číst článek

Protest na sobotu svolala rodina Adamy Traorého, černošského Francouze, který v roce 2016 zemřel při policejním zákroku za podobných okolností jako později George Floyd ve Spojených státech. Traorého sestra Assa tvrdí, že mladíka udusili policisté, když jej zalehli.

Na demonstraci také kritizovala rozhodnutí úřadů. „Pochody neonacistů povolení dostávají, ale nám povolení demonstrovat nedají. Francie nemůže udělovat lekce z morálky. Její policie je rasistická a násilnická,“ uvedla Assa Traoréová.

Policie později uvedla, že Traoréovou vyšetřuje kvůli „pořádání nepovolené demonstrace“. V prohlášení policie dále uvedla, že účastníky po výzvě donutila opustit místo demonstrace. Kvůli napadané veřejného činitele zadržela dva lidi. Podle agentury AFP je mezi zadrženými Traorého bratr Youssouf.

„Spravedlnost za Nahela, spravedlnost za Adamu,“ skandovali demonstranti v Paříži, kteří se vydali i na krátký pochod. Další demonstrace se stovkami účastníků se uskutečnily například ve Štrasburku či Marseille. Zatím nejsou hlášené závažnější konflikty s policií.

Oheň a šrámy. Smrt mladíka byla jen rozbuškou, ve Francii bublají neřešené problémy

Číst článek

Francouzské úřady a politici včetně prezidenta Emmanuela Macrona popřeli institucionální rasismus v rámci orgánů činných v trestním řízení. Policie se dostala pod drobnohled po smrti Nahela M., kterého zastřelil policista při dopravní kontrole na předměstí francouzského hlavního města. Mladík řídil sportovní vůz bez řidičského průkazu a snažil se ujet.

Obvinění ze systémového rasismu

Shromáždění v Paříži se účastnili i opoziční zákonodárci, a to především z levicové strany Nepodrobená Francie. „Krůček po krůčku se občanské svobody vytrácí,“ uvedla ohledně zákazu poslankyně za Zelené Sandrine Rousseauová. Poslanci z vládních lavic kritizovali opoziční představitele, že se nesnaží situaci uklidnit.

V rozhovoru s deníkem Le Parisien premiérka Elisabeth Borneová slíbila použití masivních prostředků „na ochranu Francouzů“ 13. a 14. července, kdy Francie slaví dobytí Bastilly. Vláda také vydá zákaz nošení a používání pyrotechniky pro lidi, kteří nemají speciální povolení, v období státního svátku.

Demonstrace proti policejnímu násilí a rasové diskriminaci byla původně plánována jako pochod v Beaumont-sur-Oise, dalším pařížském předměstí, kde Traoré v roce 2016 zemřel. Ten dříve zakázaly místní úřady s odkazem na zvýšené riziko pro veřejný pořádek a bezpečnost. Zákaz v pátek potvrdil soud, což vedlo k výzvě uspořádat místo toho shromáždění v centru Paříže.

Policista, který podle prokuratury přiznal, že na Nahela vystřelil smrtící ránu, je vyšetřován ze zabití. Jeho právník uvedl, že policista mířil na nohu řidiče, ale při rozjíždění vozu do něj narazil, což ho přimělo vystřelit směrem k jeho hrudi, a neměl v úmyslu teenagera zabít.

Mladíci z předměstí jezdí do Paříže dělat nepokoje, popisuje Češka z francouzského ministerstva

Číst článek

Francouzské ministerstvo zahraničí v sobotu odmítlo obvinění Výboru OSN pro odstranění rasové diskriminace  z rasové diskriminace a nepřiměřeného použití síly francouzskými policisty.

Orgán OSN v pátek uvedl, že Francie by měla jako prioritu stanovit řešení „strukturálních a systémových příčin rasové diskriminace, a to i v oblasti vymáhání práva“.

„Jakékoli obvinění ze systémového rasismu nebo diskriminace ze strany orgánů činných v trestním řízení ve Francii je neopodstatněné,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme