Režisér Strach natáčí v Rajhradě mystery seriál Lovec, diváci jej uvidí za rok

foto Natáčení detektivního seriálu Lovec v produkci České televize, 8. července 2023, Benediktinský klášter Rajhrad. Na snímku zprava režisér Jiří Strach, herec Milan Enčev a Martin Stránský.

Rajhrad (Brněnsko) - Režisér Jiří Strach dnes pokračoval v rajhradském klášteře na Brněnsku v natáčení osmidílného mystery seriálu s názvem Lovec. Diváci jej uvidí na obrazovkách České televize pravděpodobně příští rok na podzim. Jde o osm kriminálních případů, které jsou spojené se záhadnými a nevysvětlitelnými jevy. V hlavní roli vymítačky démonů se představí slovenská herečka Jana Kolesárová a společně s ní v roli zabijáka démonů Pavel Kříž. "Líbí se mi, když Strach straší," řekl dnes režisér ČTK při natáčení.

Fotogalerie

Strach si žánr mystery vyzkoušel v dřívějších minisériích. Natočil třídílnou Ďáblovu lest a Ztracenou bránu, drama Santiniho jazyk a také tři série po sedmi dílech s názvem Labyrint. "Česká historie je plná mysterií. Žijeme ve světě, v němž je nevyčerpatelná studnice tajemna. Z toho si bereme inspiraci. Hlavní hrdinové seriálu chtějí ze světa odstranit zlo, ale komu se to kdy povedlo," řekl Strach.

Divák uvidí osm různých kriminálních příběhů, z nichž některé najdou na konci rozuzlení, jiné nikoliv. "V reálné detektivce najdete vraha, který dostane klepeta a divák může zapomenout. Ale tady si téma divák odnese za závěrečné titulky a může přemýšlet, zda to tak může být, či nikoliv," řekl Strach. Rád se k tomuto žánru vrátil i proto, že si četl diskuse k předchozím dílům a řada divaček psala, že si musely nechat svítit v kuchyni, aby usnuly. "Myslím, že lidi se rádi bojí, když vědí, že je to hra," řekl Strach.

Přidaná hodnota nadpřirozena k obyčejné detektivce je to, co se líbí Pavlovi Křížovi. "Tahle tematika mě baví, protože je to taková pohádka pro dospělé. Je natočené velké množství obyčejných kriminálek. Když k nim něco přidáte, může to být zajímavé," poznamenal Kříž. Jeho role je přitom zvláštní. Zabíjí lidi speciální dýkou pro dobrou věc, protože když zabije člověka stiženého démonem, démon zůstává v těle uvězněn. Na řadu rolí si musejí herci leccos nastudovat, v tomto případě však nikoliv. "Jednoduše proto, že zabiják démonů neexistuje," pousmál se Kříž.

V seriálu se seznámí s postavou Jany Kolesárové, která v sobě v dospělosti nalezla psychotronické schopnosti, které se snažila nejdříve tajit. Začala však zkoumat minulost, protože přišla za tragických okolností o rodiče. "Postava Pavla Kříže ji zaučuje řemeslu a zjišťuje, že má tyto schopnosti a že dokáže démona z těla mírumilovně vyhnat a nemusí člověka zabít. Pavel je můj mentor a přizve si mě k vraždám, které se dějí a využije mě, aby se našlo řešení a zprostředkovala jsem mu informace," řekla Kolesárová, která o nadpřirozených věcech přemýšlí i v běžném životě. "Myslím, že nehmotné a neviditelné je pro náš život stejně důležité jako věci, které vidíme," řekla Kolesárová.

Strach si představitele obou hlavních hrdinů vybral cíleně. "Pavel dospěl do dokonalého hereckého charismatu a točí i v Kanadě a v USA. Stejně tak Janka Kolesárová, takže mám v podstatě hollywoodské obsazení. Přinášejí know-how ze světových produkcí. Nejen jak se filmuje, ale i jak se hraje," uvedl Strach.

Česká televize natáčí seriál v koprodukci se slovenskou televizí JOJ a s agenturou Trigon Production. Herci už se objevili například v Banské Štiavnici, příští týden budou v Kladrubech nad Labem. "Vybíráme místa tak, aby byla trochu divná a aby strašila. Aby divákům běhal mráz po zádech," řekl Strach.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď