Vojtěch Vacke: Princezny a loupežníci aneb Zmatky kolem Katky

9. červenec 2023

Rozverná pohádka o královských trojčatech. Kvůli dávné věštbě pojmenoval jeden král své tři dcery stejným jménem Kateřina. Tím však způsobil svým poddaným nemalé trampoty. 

Osoby a obsazení: Král (Zdeněk Junák), chůva (Marie Ludvíková), princezna Katka (Sylva Siničáková), princezna Kateřina (Michaela Kotěrová), princezna Káťa (Marie Vančurová), Kuba (Pavel Vacek), Pinguin (Petr Jeništa), Žofie (Eva Novotná), loupežník Pankrác (Václav Vašák), loupežník Servác (Jiří Vyorálek), loupežník Bonifác (Michal Bumbálek)
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Hudba: Zdeněk Král a Jiří Jelínek
Režie: Hana Mikolášková
Natočeno: 2011

Bylo jedno království, ve kterém se královně zdál sen, že zemi přinese štěstí princezna jménem Kateřina. Jenže zanedlouho se královským rodičům narodily dcery tři. Každé z trojčat tedy pro jistotu pojmenovali Kateřina. Naštěstí měly princezny Kateřina, Katka a Káťa odlišné povahy. A právě svéhlavá Katka si jednou pohněvala královského otce tak, že se rozhodl ji potrestat - provdat ji za velkovévodu Pinguina. Ale takový příkaz nemohla splnit, protože měla ráda pasáčka vepřů Kubu. Nezbylo tedy nic jiného než společně vymyslet plán, jak krále přimět, aby trest zrušil. Důležitou úlohu v něm sehraje obávaná loupežnická banda sídlící v Havraním lese. S vyhlídkou tučné odměny a pod tlakem rázné loupežnické hospodyně se totiž do královského konfliktu ráda zaplete. Kolotoč nedorozumění a humorných událostí, které se tím spustí, nakonec nalezne šťastné řešení.

Spisovatel, scenárista a dramatik Vojtěch Vacke (1945 – 1991) se ve své tvorbě zaměřoval zejména na témata pro děti a mládež. Přestože napsal několik próz - Veronika, holka nešťastná, Ztroskotání na vysněné řece aj., nejznámějšími jsou jeho scénáře k filmům Sonáta pro Zrzku, Náhodou je prima! a Třetí skoba pro kocoura. Neopomenutelným žánrem, kterému se autor věnoval, byly pohádky. Na profesionálních i amatérských scénách se dodnes uvádí např. Jak se bubnuje na princezny, Pohádka z klobouku, Pohádka o Honzovi a hloupé víle Rozárce. Také Princezny a loupežníci aneb Zmatky kolem Katky jsou původně divadelní hrou, jejíž rozhlasová podoba vznikla v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Spustit audio

Související