Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rekonstrukce Ještědu za zhruba půl miliardy je stále v nedohlednu

Plánovaná velká oprava hotelu a vysílače Ještěd v Liberci za stovky milionů korun je nadále ve stadiu příprav.

Zatím není časový předpoklad zahájení rekonstrukce řekla Petra Miterová, mediální zástupkyně Českých Radiokomunikací (ČRA), které jsou majitelem národní kulturní památky a české stavby 20. století. Dominanta nad Libercem zůstává mezi největšími turistickými lákadly regionu.

Ještě i 50 let od slavnostního předání do užívání slouží svému původnímu účelu, kromě vysílače je tam stále hotel a restaurace. Zhruba 85 procent hostů tvoří Češi, řekla ČTK za provozovatele hotelu Milena Lánská. To dříve podle ní neplatilo. „Nám to trvalo, než se to překlopilo. Nejprve to byla německá klientela a ti lidé jako by se báli do restaurace vstoupit," dodala Lánská.

Restaurace je podle ní zajímavá i tím, že je jiná přes den a večer. „Přes den je nabídka jídel taková, aby se to rychle odbavilo, aby se tam lidé nebáli jít, když jsou na výletě se psem, s batohem na zádech. Večer se atmosféra překlopí, prostřou se ubrusy, zapálí svíčky a nabídne se večerní jídelní lístek. Kuchaři musí úplně změnit svoji náladu a všechno se to tak nějak zpomaluje," řekla.

Silnici z Výpřeže do Světlé pod Ještědem silničáři na čas uzavřou

Ke svému konci se blíží rekonstrukce silnice III/2784 mezi Výpřeží a Světlou pod Ještědem. Kvůli závěrečným pracím na obrusné vrstvě vozovky, krajnici a svodidlech úsek nyní silničáři zcela uzavřou, a to v termínu od 15. do 25. července.

Lákadlem bývá i ubytování v netradičním hotelu, který je v nadmořské výšce 1012 metrů nad mořem. „Máme 22 pokojů a obsazenost je kolem 85 procent," uvedla Lánská. Nedokáže ale odhadnout, kolik lidí ročně unikátní technickou památku, která má tvar rotačního hyperboloidu, navštíví. Řada lidí totiž dovnitř hotelu ani nejde a zůstává na vyhlídkové terase. Dokud jezdila kabinová lanovka, ročně nahoru vyvezla kolem 300 000 lidí. Další chodili pešky nebo vyjeli nahoru na kole či autem. Plno ale bývá nahoře i teď, přestože lanovka po tragické nehodě už skoro dva roky nejezdí. Podle Lánské jim lanovka pomáhala hlavně mimo sezonu. „Třeba když byl listopadový všední den s mlhou a větrem," dodala.

Budoucnost Ještědu je provázána s lanovkou

Nejistota ohledně dalšího osudu lanovky, kterou chce od Českých drah převzít město Liberec, zasahuje i do příprav kompletní obnovy hotelu a vysílače. „Situace ohledně rekonstrukce Ještědu se zkomplikovala v souvislosti s havárií lanovky a jejím ukončení provozu, protože architektonická studie zahrnuje revitalizaci Ještědu, ale také horní stanice lanové dráhy," uvedla Miterová. Když ČRA před třemi lety představila architektonickou studii opravy Ještědu s odhadovanými náklady přes půl miliardy korun, počítalo se v ní i s vybudováním vyhlídky na střeše horní stanice lanovky.

České radiokomunikace jsou vlastníkem vysílače s hotelem od roku 2000. Od té doby do oprav investovaly přes 60 milionů korun. „České radiokomunikace provádějí na Ještědu průběžně opravy podle dlouhodobého plánu. Ještěd bude potřebovat také větší a komplexnější opravy skeletu a betonových konstrukcí, které budou velmi nákladné. Tyto opravy by měly být součástí plánované rekonstrukce," dodala Miterová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ARN STUDIO

Štítky architektura, památky, komunikace, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Ještědu za zhruba půl miliardy je stále v nedohlednu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.