Jiří Heller vystavuje ZELENÉ OBDOBÍ v Janáčkových Hukvaldech

Publikováno: 9. července 2023 | autor Redakce
Jiří Heller Hukvaldy

Výstava: Jiří Heller ZELENÉ OBDOBÍ KVADRALY.CZ TICHÁ POŠTA je ke shlédnutí v Informačním centru Hukvaldy – Hukvaldy 40 až do 31. srpna 2023. Otevřeno je denně od 9.00 do 17.00 hodin. Vstup zdarma.

Výstava fotografií v Hukvaldech nabízí návštěvníkům rodného domu Leoše Janáčka, nyní Galerie TIC Hukvaldy, ukázky ze tří rozsáhlých souborů Jiřího Hellera, člena Asociace profesionálních fotografů ČR. Každý soubor obsahuje více jak sto padesát fotografií, počet snímků souboru KVADRALY-CZ překročil za dobu tvorby více než patnácti let počet blížící se pěti stům motivů. Relativně nový soubor Tichá pošta byl nedávno prezentován na profilu autora na Facebooku. Fotografie ZELENÉ OBDOBÍ jsou šířeny příznivcům autora prostřednictvím služby WhatsApp. Vznik posledně jmenovaného byl a je stále zamýšlen jako každodenní ranní povzbuzení jedné těžce nemocné osobě.

Jiří Heller Hukvaldy 3

Oba jmenované soubory jsou ve výstavní podobě na Hukvaldech prezentovány premiérově. Fotografie Tiché pošty doprovází texty hudebníka, spisovatele a šamana Vladimíra Václavka. Prvně autor zhotovil pro jednotlivé soubory prezentace na TV obrazovce, „ZELENÉ OBDOBÍ“ doprovází klasická kytara Pavla Steidla. „KVADRALY.CZ“ didgeridoo Ondřeje Smeykala a „Tichou poštu“ bambusová flétna Jana Kotulána a klapkodastrová kytara Petra Korbeláře.

Jiří Heller Hukvaldy 4

Prvně jmenovaný soubor je vystaven též na Youtube.com, další dva zanedlouho též,

Výstava se koná až do 31. srpna 2023. V průběhu její vernisáže fotograf zahrál několik vlastních skladeb na indiánské flétny navažského indiána Andrewa Begaye a Rostislava Žďárského z Petřvaldu. Na fujaru zahrál též ctěný host, takřka místní, Rostislav Žďárský z Petřvaldu. Součástí zahájení byla vydařená aukce jedné fotografie ve prospěch Nadace Zdravotní klaun a druhé ve prospěch nedalekého Dětského domova Radkov. Hra pro návštěvníky a pomoc na správném místě.

Jiří Heller Hukvaldy 5

O jednotlivých fotografických souborech:

„KVADRALY.CZ“

Můj aktuálně nejčetnější fotografický soubor obsahující takřka pěti set fotografií. Princip zrcadlení je znám ve výtvarných oborech i užité grafice stovky let. Já jej pravděpodobně v roce 2006 začal aplikovat na přírodní motivy, později pak i na rej nočních světel. Postupně jsem prozkoumal různé způsoby fotografování jak s krátkými tak dlouhými časy na stativu nebo s pohyby kamerou při expozicích. Uvidíme, co mne ještě při tvorbě čeká. Kromě autora je důležitý ještě divák. Pozorovatel. Na zvětšeninách od formátu 30 x 45 cm až po můj současný výstavní 50 x 120 cm mnozí nacházejí nové motivy. Lidské tváře, zvířecí mordy, stavby a historické erby, symboly zrození, četné tvary srdce a mnohé další.

„ZELENÉ OBDOBÍ Jiřího Hellera“

Impulsem vzniku cílené fotografické zelené tvorby bylo každodenní ranní zasílání jedné fotografie s přírodní tematikou těžce nemocné, nepohyblivé ženě. Přírodní snímek pro radost. Pokus alespoň o malé zlepšení kvality jejího života. Dalším krokem je předávání mých pocitů z přírody větší skupině osob přes platformu WhatsApp. V pracovní dny, většinou krátce po osmé hodině. Budíček pro příjemce... Ženám i mužům všech věkových kategorií. Radost zasílaná, moje spokojenost z jejich potěšení...

„Tichá pošta aneb Pošli to dál“

Cesty přírodou. Ve všech ročních obdobích. Zachycení atmosféry. Pohledy do krajiny i spočinutí oka na detailech. Jarní rašení, letní podvečery, podzimní úchvatné barvy, zimní zasněžený minimalismus. Ke každé fotografii text hudebníka, spisovatele a šamana Vladimíra Václavka. Ochutnávka budoucí knih.

Jiří Heller Hukvaldy 6

O autorovi

Jiří Heller

Absolvent ČVUT, obor Elektronické počítače. Fotograf. Zejména přírody.

Člen Asociace profesionálních fotografů ČR.

Autor souborů Praha zmalovaná, Kvadrály.cz, Mí psi, Tichá pošta aneb Pošli to dál, Do čtverce, Zelené období a dalších.

Autor stovek fotografií publikovaných v novinách a časopisech.

Autor fotografií užitých ve firemních kalendářích, na obalech výrobků apod.

Autor desítek titulů odborných knih vydavatelství ZONER Press.

Autor stovek fotografií publikovaných v projektu „Pozitivni-noviny.cz.

Autor desítek osobních a kolektivních výstav, např. čtrnácti ročníků„Galerie WWG.CZ vystavuje“.

Autor a jeden ze čtyř fotografů projektu „1 + 999 fotografií českým nemocnicím“.

Autor a takřka dvacet let provozovatel první české internetové fotografické „Galerie WWG.CZ“.

Organizátor a moderátor více než sta besed s názvem Večery s fotografem, později pak Setkání Jiřího Hellera, moderátor besed s fotografy, herci a hudebníky na oborových výstavách.

Spoluautor knih Večery s fotografem, Naučme se komponovat kreativně, AKT – Naučme se fotografovat kreativně, ENZO – Medové dny, Hlas přírody, Láska, Praha zmalovaná.

Hráč na klasickou kytaru, didgeridoo, indiánské flétny a koshi.

jiri@heller.cz,

FB – Jiří Heller

YOUTUBE

Jiří Heller Hukvaldy v

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.