Lidé se přes zákaz koupou v pískovnách Cep

blank

Písčité pláže a čistá voda v jezerech Cep a Cep I na Třeboňsku lákají ke koupání, ale jedná se o těžební prostor a zdroj pitné vody pro deset tisíc lidí. Návštěvníci ho opakovaně znečišťují buď samotným koupáním, nebo odpadky. Někteří rekreanti o zákazu neví. Upozornil na to Český rozhlas.

„Koupání je tady skvělé. Objevili jsme to tak, že jsme vyhledávali jezera ve vyhledávačích. Myslím, že tohle je jedno z nejhezčích koupání. Zmínka o tom, že se odsud čerpá pitná voda, nikde nebyla,“ řekl například Českému rozhlasu jeden z návštěvníků.

Jezera jsou bezodtoková, což situaci ještě více komplikuje. „Koupáním se do vody dostávají látky, které mají lidé na kůži, typicky opalovací krémy, repelenty a další přípravky. V okolí zůstává velké množství odpadků, které se při dešti a větru mohou do vody dostat,“ zdůraznila mluvčí společnosti ČEVAK Lenka Zimmelová.

Vodohospodáři musí nečistoty z vody odstraňovat v úpravně Hamr. Podle mluvčí zhoršená kvalita vody klade úměrně vyšší nároky na technologie její úpravy. Důsledkem by mohla být dražší voda pro obce a obyvatele. „Budeme muset více investovat do technologie, která tu vodu upravuje, a to se samozřejmě odrazív ceně vodného,“ řekla rozhlasu starostka Chlumu u Třeboně Jitka Bednářová.

V době, kdy se zdroj vody budoval, nebylo legislativně možné vyhlásit jezero ochranným pásmem. Stav možná dozná změny. „V lokalitě je těžební pásmo, ale není tam ochranné pásmo pitné vody. My bychom rádi v budoucnu dosáhli toho, aby tam ochranné pásmo vodního zdroje bylo,“ dodává Bednářová. Zatím jdou obce cestou osvěty.

Foto: turistika.cz

Scroll to Top